Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Na co szkodzą żółtka jajek?

żółtka jajek

Bez względu na wiek można mieć reakcje alergiczne na żółtka jajek. Wiele z nich ujawnia się w zaskakujących momentach np. gdy nabywamy zwierzę albo przy wypiekach.

Osoby z problemami alergicznego nieżytu nosa czy astmy (np. przez sierść, ptasie pióra) mogą odczuwać duszności, ciast czy lodów po spożyciu jaja, przy czym alergia nie jest alergią na jaja, a jedynie na żółtka. Bywa też tak, że osoby uczulone na białko jaj mają reakcje alergiczne na żółtka, albo alergia występuje jako objaw reakcji krzyżowej podczas alergii na pylące trawy.

Co powodują antygeny żółtka?

Niepożądane objawy alergiczne w tym przypadku to głównie pokrzywka kontaktowa, ale też reakcje na proszek jajeczny, który bywa dodatkiem do szamponów czy lukru cukierniczego, wywołujących reakcje podobne do astmy.

W tym przypadku żółtko można zastąpić (w produkcji przemysłowej) barwnikiem azowym – tartrazyną czyli E-102 zwaną żółcienią spożywczą. Warto wiedzieć jednak, że tartrazyna uwalnia histaminę, dlatego po jej spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby (jest ona także odpowiedzialna za skurcze macicy, grożące poronieniem u ciężarnych).

MC

Bez względu na wiek można mieć reakcje alergiczne na żółtko jaja kurzego. Wiele z nich ujawnia się w zaskakujących momentach np. gdy nabywamy zwierzę albo przy wypiekach.

W przypadku osób z nietolerancją salicylanów (aspiryna, niektóre owoce, m.in. jagody i maliny) tartrazyna wzmaga jej objawy. Jest niezalecana dla dzieci, w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD.

U innych osób, nawet nieuczulonych, może wywoływać pokrzywkę, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresję, wysypkę, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację, anafilaksję. Może zatem żółtko nie jest takie najgorsze dla alergików?

U osób z problemami nerek czasami odnotowuje się dodatkowe zaburzenie ich funkcjonowania po zjedzeniu żółtka.

MC

Komentarze (11)

pati25

9 lat temu

Podaję pozytywnne strony jedzenia żółtek jaj.
„Tym czasem żółtko to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, której w żadnym wypadku nie należy się pozbywać. A oto lista dobrodziejstw którą tracimy wyrzucając żółtka:
Lecytyna
Lecytyna bierze udział w procesach metabolicznych, jest częścią składową tkanki nerwowej, zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych, obniża poziom cholesterolu LDL, zapobiega nadmiernej kumulacji tłuszczu w wątrobie. Więc zupełnie niepotrzebnie martwimy się o wysoki poziom cholesterolu.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawartość w jednym żółtku:
A 177ug
D 0,9ug
E 0,4ug
B2 0,2mg
B12 1ug
Folacyna 30ug
Beta-karoten 5,8ug
Dostarczamy te witaminy razem z tłuszczem, więc nie trzeba się martwić o przyswajalność.
Minerały zawartość w jednym żółtku:
Sód 10mg
Potas 25mg
Wapń 29mg
Fosfor 117mg
Magnez ; 3mg
Żelazo 1,4mg
Cynk ; 0,7mg
Tłuszcze:
Nasycone 37%
Jedno-nienasycone n-6 54%
Wielo-nienasycone n-3 9%
Rozkład makro dla jednego żółtka:
Białko ; 3g
Tłuszcz 6g ;
Wartość energetyczna 63kcal.

Witamina E, prekursory witaminy A, betaina, selen, chrom i kwasy tłuszczowe obecne w jaju obniżają nadciśnienie, poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, zapobiegając w ten sposób zawałowi, dusznicy bolesnej oraz zakrzepicy. Znajdujący się w jaju chrom obniża we krwi poziom złego cholesterolu i cukru, poprawiając produkcję insuliny. Równocześnie obecne w żółtku naturalne sterole podnoszące we krwi poziom dobrego cholesterolu, w efekcie zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału. Obecna w jaju cholina i witaminy z grupy B wzmacniają pamięć

Iva.

9 lat temu

Jajka od kury zielononozki nie uczulaja i maja o 30% mniej cholesterolu niz zwykle. Jajka od takich kurek sa bardzo zdrowe, poniewaz sa karmione naturalnie, bez paszy. Nazywa sie je szczesliwymi kurkami bo biegaja sobie swobodnie po podworku 🙂

drobina

9 lat temu

Po przeczytaniu tego artykułu, wygląda na to, że powinnam dać sobie spokój z jajkami (astma). Lubię jednak jajka i nie za bardzo mam ochotę z nich zrezygnować, więc będę się trzymała tego co proponuje Filo:
„…zdrowego rozsądku i doświadczenia życiowego”.

filodendron

9 lat temu

Masz rację Fajna, kiedyś mówili, że masło jest niezdrowe i ludzie jedli margarynę, a potem stwierdzili,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, że margaryna jest niezdrowa.Najlepiej trzymać się zdrowego rozsądku i doświadczenia życiowego.

możefajna

9 lat temu

Kiedyś oglądałam program o jajach. I – jeśli w to wierzyć , to żółtka są
bardzo zdrowe. I wcale – nie powiększają cholesterolu… to do Mejgosi 🙂
Mało tego – zjedzenie dwóch jajek dziennie, powinno poprawić nastrój.
Ponoć , działają antydepresyjnie…. Ile w tym prawdy ??? Nie wiem.
A, ponieważ – uwielbiam jaja, najbardziej – sadzone – to jem. A co tam…
Co jakiś czas – naukowcy – zmieniają zdanie na temat różnych produktów.
Jakby tak wszystkim wierzyć, to najlepiej – nic nie jeść…. bo to nie zdrowe,
tamto – z chemią, inne – z ulepszaczami, glutaminianem …. dajcie spokój.
Powietrze – też – podtrute. Mam przestać oddychać ????

pati25

9 lat temu

Przykre są te wszystkie dolegliwości po zjedzeniu żółtka przez osoby na nie uczulone.Ja nie jestem na szczęście uczulona więc mogę jeść..Bardzo lubię jajka lecz nie jem zbyt często.

linet

9 lat temu

Też bym chętnie wykorzystała żółtka do pomocy w konsumpcji dobrego jedzenia, bo to może być przydatne przy odchudzaniu, tylko nie wiem ,jak to się robi.;)

Emilly27k

9 lat temu

Ja nie mam żadnych problemów po zjedzeniu żółtka bądź białka.
Pomagają mi w codziennej konsumpcji dobrego jedzenia, ale nie jadam ich też tak codziennie.

filodendron

9 lat temu

A ja żółtka uwielbiam i bardzo mi służą,Nienawidzę białka , jem tylko żółtko a białka zawsze wyrzucam.Próbowałam je dawać mojemu psu, ale też białka nie lubi.Za to uwielbia żółtko.Ja mojemu psu wierzę, bo on wie co jest naprawdę dobre.

Zostaw komentarz