Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Masło czy margaryna? A nie, bo awokado!

maslo-czy-margaryna-a-nie-bo-awokado

Miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca – to następstwa zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Aby go obniżyć trzeba zmienić tryb życia i wprowadzić zdrową, pełnowartościową dietę. Nie obejdzie się bez rezygnacji z niezdrowych tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Może więc warto zamienić niezbyt zdrową margarynę i masło na… awokado?

Awokado jest owocem często wykorzystywanym w kosmetykach – dzięki jego walorom zapachowym oraz właściwościom regenerującym, wygładzającym i opóźniającym procesy starzenia skóry. Ale to nie jedyne jego zalety. Awokado pojawia się również w kuchni. Swoim smakiem wzbogaca nie tylko wiele potraw i sałatek, ale także – choć to dla wielu osób niewyobrażalne – jest zamiennikiem masła do smarowania kanapek. I to o wiele zdrowszym!

Owoce awokado zawierają wiele składników, które są potrzebne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. To niezwykle cenne źródło witamin: A, B1, B2, C, H, K oraz PP. Awokado zawiera wapń, potas, substancje mineralne oraz fosfor i miedź, a także ważne jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zalety masła z awokado

Choć nie każdy potrafi docenić specyficzny smak tego egzotycznego owocu, awokado jako stały składnik diety potrafi zdziałać wiele dobrego. Pierwsi na jego zaletach poznali się Majowie, Aztekowie oraz Inkowie – uważali m.in., że jest to bardzo cenny afrodyzjak, podnoszący sprawność seksualną. Dziś wiemy na pewno, że awokado zapobiega stłuszczeniu wątroby oraz chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem i zbyt wysokim cholesterolem. Pomaga w zachowaniu prawidłowego stężenia cukru, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy może działać jak bariera antynowotworowa. No i oczywiście jest łatwostrawny.

Dla kogo?

Ze względu na to, że może stanowić zdrowy zamiennik tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, awokado jest polecane szczególnie osobom o zbyt wysokim stężeniu cholesterolu we krwi, chorym na miażdżycę i z nadciśnieniem. Owoc ten w aż 30% składa się z łatwo przyswajalnego tłuszczu (stąd jego konsystencja), natomiast zupełnie nie zawiera cukrów – dlatego też jest polecany diabetykom. Kolejną grupę osób, dla których awokado to doskonały składnik diety, stanowią chorzy na stłuszczenie wątroby i zaburzenie metabolizmu. Miedź zawarta w owocu powoduje unormowanie funkcji enzymatycznych w wątrobie. Awokado może być stosowane przez osoby z dolegliwościami żołądkowymi, zatruciami, cierpiące z powodu nudności, wzdęć oraz anemików.

M. Witczak

Miażdżyca, nadciśnienie, zawał serca – to następstwa zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Aby go obniżyć trzeba zmienić tryb życia i wprowadzić zdrową, pełnowartościową dietę. Nie obejdzie się bez rezygnacji z niezdrowych tłuszczy zwierzęcych i roślinnych. Może więc warto zamienić niezbyt zdrową margarynę i masło na… awokado?

Jak to jeść?

Dojrzały owoc awokado ma specyficzną konsystencję przypominającą masło, dzięki czemu idealnie daje się rozsmarować na kanapce. Można również przygotować specjalną pastę lub krem, aby zmienić nieco smak owocu. Najczęściej dodaje się do niego sok z cytryny lub limonki oraz sól, pieprz, czosnek, paprykę lub inne przyprawy do wyboru. Awokado może być także składnikiem różnych potraw – sprawdza się wspaniale w roli dodatku do owoców morza, zup, pikantnych i słodkich dań.

Choć awokado w roli masła może brzmieć dziwnie i nieco egzotycznie – warto spróbować. Z pewnością zamiana niezdrowych tłuszczów na znacznie łatwiej przyswajalny owoc znajdzie swoje odbicie w stanie naszego zdrowia. Należy tylko pamiętać, że jedno awokado nie sprawi cudu. Aby naprawdę obniżyć cholesterol trzeba zastosować zdrowy tryb życia i odpowiednią dietę. Wówczas rezultaty będą naprawdę widoczne!

M. Witczak

Komentarze (2)

filodendron

9 lat temu

Przetestowałam awokado na sobie.Najpierw wydawało mi się za mdłe, ale kropiłam je trochę cytryną i wtedy naprawdę miało bardzo dobry smak.

pati25

9 lat temu

Często zastanawiamy się co jest lepsze:massło czy margaryna.Okazuuje się,że do smarrowania można stosować awokado,kktóre ma wiele cennych dla zdrowia i urody właściwości,zalet.Pasta z awokado będzie idealna.

Zostaw komentarz