kulinarne trendy 2017

Jeśli wydawało wam się, że trendy omijają gastronomię, jesteście w błędzie. Nowości są również związane z gotowaniem i produktami, które w danym roku przejmują cały rynek. Jakie kulinarne trendy przyniesie nam rok 2017? Czym będziemy czymś zaskoczeni?

Trendy na rynku gastronomicznym

Nasze smaki zmieniają się w zależności od dostarczanych im produktów. Próbując nowych rzeczy może doświadczać czegoś niesamowitego. Jedzenie jest niczym sztuka, którą chłoniemy, uruchamiając nasze zmysły. Co roku, producenci podsuwają nam nowe produkty, a szefowie kuchni i znani dietetycy tylko podsycają modę. Kulinarne trendy to propozycje tego, czym najprawdopodobniej będziemy się zajadać w nowym roku. O ile dane smaki trafią w nasze prywatne gusta, a tego nie możemy być całkowicie pewni.

Jogurty warzywne

Były już serki, koktajle, więc czas na jogurty, ale nie takie zwykłe, tylko z dodatkiem warzyw. Jogurty warzywne to być może pomysł specjalistów od zdrowego żywienia. Produkty z dodatkiem warzyw i owoców są uznawane za wartościowe pod względem odżywczym, więc być może stąd takie rozwiązanie. Skoro mamy jogurty słodkie lub te naturalne, neutralne w smaku, pora na coś nowego i wytrawnego. Jogurt warzywny zapewne sprawdzi się na śniadanie. Koneserzy wszelakich jogurtów z pewnością będą zadowoleni. My już jesteśmy ciekawi smaków, jakie zaserwują nam producenci. Jogurt z marchewką lub burakiem? Czemu nie! To na pewno zdrowsza alternatywa słodzonych deserów jogurtowych.

Woda z kaktusa

Brzmi być może zaskakująco, ale na półkach mamy już takie produkty, jak woda aloesowa czy kokosowa. Napój jest porównywany do mleczka kokosowego, ponieważ to źródło antyoksydantów, witamin oraz minerałów. Działa niczym napój izotoniczny, więc szczególnie przypadnie do gustu osobom aktywnym. Poprawi pracę układu trawiennego i wspomoże odchudzanie. Nic, tylko pić wodę kaktusową i cieszyć się szczupłą sylwetką oraz zdrowiem!

Tatar z ryby

tatar z rybyKlasyczny tatar przygotowuje się z mięsa wołowego, ale w trendach 2017 odchodzimy od tradycji, wychodząc naprzeciw nowym smakom. Tatar przygotowany z ryby, według najnowszych trendów powinien być podany w misce, razem z warzywami, ryżem na ciepło oraz sokiem z limonki. Możemy stwierdzić, że to coś w rodzaju sałatki. Niektóre z restauracji już serwują tego typu dania, wystarczy dobrze poszukać. Miłośnicy takich ryb, jak tuńczyk czy łosoś na pewno będą zachwyceni zdrowym i kolorowym daniem.

Katarzyna Antos