Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Których produktów nie należy łączyć?

biały ser i pomidor

Zdrowa dieta jest niezwykle ważna, ponieważ dostarcza nam wielu witamin. Ale co, jeśli nawet jedząc dużo owoców czy warzyw, tracimy cenne substancje? Których produktów nie należy łączyć?

Dieta pełna zdrowych produktów

Odżywianie powinno być oparte na różnorodnych i pełnowartościowych produktach W zdrowej diecie człowieka nie może zabraknąć kaszy, owoców, warzyw, produktów zawierających białko czy wody. Racjonalne żywienie to bogactwo witamin i soli mineralnych, niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Często zapominamy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody dziennie, czy jedzeniu warzyw. Pozbawiamy organizm witamin, przez co czujemy się gorzej. Dieta pełna zdrowych produktów to element naszego życia. Niestety zdarza się, że popełniamy błędy żywieniowe, których skutki może czuć nasz organizm oraz zdrowie.

Których produktów nie należy łączyć?

Nieprawidłowo skomponowana dieta odznaczy się na naszym zdrowiu. Łatwo to zaobserwować, jedząc duże ilości słodyczy czy słonych i tłustych potraw. Ale nawet te zdrowe produkty, w niektórych połączeniach nie działają zbyt efektownie. Dlatego nie powinno się ich łączyć. Razem nie dostarczają nam bowiem odpowiedniej ilości witamin, lub utrudniają ich przyswajalność.

Ogórek i pomidor

Każdy z nas, nie jeden raz w życiu zjadł kanapkę z ogórkiem i pomidorem. Ogórek doskonale prezentuje się z pomidorem także w sałatkach, którymi bezkarnie się zajadamy, przez niewielką ilość kalorii. Niestety nasz ogórek zawiera enzym askorbinowy. Utlenia on witaminę C, której źródłem są pomidory. Jedząc  te warzywa razem, pozbawiamy potrawę całej dawki witaminy C, jak moglibyśmy otrzymać. Jeśli tak bardzo kochamy warzywne sałatki, w których nie może zabraknąć tych warzyw, warto je zakwasić, dodając sok z cytryny, jogurt naturalny lub odrobinę octu.

Ziemniaki i masło

Młode ziemniaczki z masłem i koperkiem to typowy element letniego obiadu. Ugotowane ziemniaki są niskokaloryczne, ale z dodatkiem masła, zamieniają się w prawdziwego wroga naszej figury. Spożywane osobno, są jak najbardziej polecane. Unikajmy więc polewania ziemniaków masłem czy jakimikolwiek innymi tłuszczami. Sam koperek wystarczy i dla smaku i dla atrakcyjnego wyglądu oraz zdrowia.

Wędliny i żółty ser

Wędliny i żółty ser to klasyczne połączenie, spotykane w wielu polskich domach. Wędliny zawierają cynk, który wpływa na odporność, płodność oraz wzrok. Ser żółty z kolei jest źródłem fosforu. Pierwiastek ten ogranicza wchłanianie cynku. W rezultacie, jedząc kanapki z żółtym serem i szynką, działamy niekorzystnie na pracę organizmu.

Biały ser i pomidor

wędliny i ser żółtyBiały ser dobrze komponuje się z pomidorem, ze względu na smak i połączenie kolorystyczne. Pomidor jest jednak źródłem kwasów, które łącząc się z wapniem, obecnym w twarogu. W efekcie powstają kryształki, odkładające się w stawach. Przy długotrwałej diecie, opartej na takim połączeniu, możemy mieć problemy ze stawami, co jest szczególnie ważne u kobiet w okresie menopauzy, gdzie wzrasta ryzyko osteoporozy. Nie dokładajmy więc cegiełki do rozwoju choroby, tylko ostrożnie podchodźmy do rożnych diet.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

pati25

4 lata temu

Kolejne złe połączenia
-Czarna herbata+ ciasto drożdżowe
Jeśli po spożyciu ciasta drożdżowego popijemy go czarną herbatą, spowodujemy utratę witaminy B1. Drożdże są źródłem właśnie tej witaminy. Herbata zawiera garbniki, które ją niszczą. Tiamina, bo tak inaczej możemy nazywać witaminę B1, poprawia pamięć, zdolność koncentracji i refleks. Produkty, które obfitują w tą witaminę to m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowinka, groch, fasola oraz orzechy.
-Warzywa krzyżowe+ Ryby morskie
Ryby morskie takie jak np. dorsz, łosoś czy śledź są doskonałym źródłem jodu, połączenie ich z warzywami krzyżowymi, czyli kalafiorem, brukselką lub kapustą, powoduje blokowanie tego pierwiastka. Jod jest szczególnie ważny dla tarczycy. Warzywa krzyżowe zawierają tri glikozydy, substancje, która nie pozwala tarczycy na wchłanianie jodu. Pierwiastek ten jest również ważny dla naszej witalności, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie.
-Ziemniaki+Jajka
Nie powinnyśmy podawać jajek wraz z ziemniakami. Ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany, substancje hamującą wchłanianie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajkach. Wapń warunkuje zdrowe kości i zęby, zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), pomaga w utrzymaniu dobrego ciśnienia. Jego najlepszym źródłem jest nabiał.

pati25

4 lata temu

Bardzo dobry artykuł.Nie o wszystkich tych złych połączeniach wiedziałam.Kanapek z wędliną i serem nigdy nie jem.Nie przepadam za serem żółtym i wędliną.Ziemniaczki młode z koperkiem to owszem.Ale bez tłuszczu.
Mozzarellę z pomidorem bardzo lubię,ale staram się nie łączyć

Danusiate

4 lata temu

A ja tak lubię kanapki z wędliną i żółtym serem… Nie sądziłam, że aż tyle jest produktów, których nie powinno się łączyć. Będę musiała trochę zreformować kuchnię 🙂

Mindi

4 lata temu

Cięzko będzie zmienić przyzwyczajenia. Wedlug tych doniesień większość sałatek jest niezdrowa. Sama dam radę ale nie wiem jak przekonać dzieci i młodzież aby tych produktów nie lączyły. Słyszałam tylko o ogórku i pomidorze, przyzwyczaiłam się i nie kładę ich razem na kanapkę. Najbardziej mi szkoda właśnie pomidora z mozzarellą, bardzo je lubię.

filodendron

4 lata temu

O pomidorach i ogórkach wiedziałam, ale np. mozarella z pomidorem okazuje się , że też jest niezdrowa. Wiem ,że szpinak także z czymś nie pasuje.

Tess

4 lata temu

Przyzwyczajona jestem do łączenia tych produktów, trudno będzie się odzwyczaić. To co dobre i smakuje jest niezdrowe. Jak tu dziecku urozmaicić jedzenie jak jest niejadkiem gdy najsmakowitsze zestawienia są niezdrowe.

Emilly27k

4 lata temu

Nie ukrywam lekkiego zdziwienia i czytam,że nie powinnam jeść żółtego sera na kanapce lub bułce w połączeniu z wędliną. Z tego wynika,że należy zjadać ogórki i pomidory osobno, ale z dodatkiem szczypiorku. Szczypiorek posiada witaminę C, która jest zdrowa.

dulcynea

4 lata temu

A to mnie trochę zaskoczyło.
Zawsze jem ser żółty z wędliną na kanapce. Muszę z tym skończyć.
O tych innych łączeniach, niekoniecznie fortunnych, słyszałam i nie stosuję 🙂

Zostaw komentarz