ABC Odżywiania Dieta

Ksylitol – zdrowy cukier?

ksylitol-zdrowy-cukier

Czy cukier może być zdrowy? Czy można słodzić nim do woli bez obaw? Osoby posiadające podstawową wiedzę na temat właściwego odżywiania odpowiedzą teraz pewnie, że nie. Ze wszystkich artykułów i książek poświęconych diecie dowiadujemy się bowiem, że słodzenia najlepiej zaprzestać, a ilość cukru w posiłkach ograniczyć. Okazuje się jednak, że nawet ta prawda nie jest taka oczywista…

Co to jest ksylitol?

Ksylitol jest naturalnie występującym słodzikiem. Od XVIII wieku uzyskuje się go z soku brzozy pospolitej w formie syropu, zawiesiny lub kryształków. W odróżnieniu od cukru buraczanego nie posiada właściwości toksycznych, choć wygląda tak samo. W przeciwieństwie do sacharozy, glukozy, fruktozy i laktozy ksylitol rozkłada się bezpośrednio w komórach czyli nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Jest przyswajany przez organizm przy minimalnym wykorzystaniu insuliny, przez co jest całkowicie bezpieczny dla diabetyków. Zapobiega starzeniu się tkanek i narządów, przedłużając ich prawidłowe funkcjonowanie.

Ksylitol w walce z osteoporozą

Regularnie wprowadzany do organizmu ksylitol zwiększa przyswajanie magnezu i wapnia z pożywienia, dzięki czemu aktywnie wspomaga procesy mineralizacyjne struktur kostnych. Z tego powodu stają się one gęstsze i bardziej odporne na urazy oraz złamania, a tym samym również na osteoporozę.

Cukier lubiany przez stomatologów

Ksylitol jako cukier bakteriobójczy i bakteriostatyczny zyskał sobie sympatię stomatologów i lekarzy za sprawą zdolności do zasklepiania ubytków w szkliwie zębów. Utwardza on zmiany chorobowe w przyzębiu przez co hamuje procesy próchnicze. Jest więc skuteczny w walce z paradontozą.

Ponadto cukier z brzozy stymuluje wydzielanie śliny, zapobiega zajadom i powstawaniu przykrego zapachu z jamy ustnej. Stosowanie płynnego roztworu ksylitolu oczyszcza przewody nosowe, a co za tym idzie ­- ogranicza infekcje górnych dróg oddechowych, stany zapalne zatok, astmę, a nawet alergię.

Drogie Panie, na polskim rynku ksylitol można kupić w formie sypkiej, nadającej się do bezpośredniego spożycia. Występuje on także jako składnik gum do żucia i preparatów do higieny jamy ustnej.

Mira Starobrzańska

Komentarze (7)

GloriaVictis

10 lat temu

Na pewno na allegro 🙂 i w sklepach internetowych, a oprócz tego poszukałabym w sklepach ze zdrową żywnością, albo w supermarketach.

drobina

10 lat temu

Interesujący artykuł. O niektórych zaletach ksylitolu słyszałam wcześniej, ale nie wiedziałam, że ogranicza on infekcje górnych dróg oddechowych, czy astmę.

marysienka

10 lat temu

Dostalam to kiedys w prezencie i patrzylam sceptycznie, jak zreszta na wszystkie nowosci. Potem sie jednak przekonalam ze warto zmieniac nawytki zywieniowe i stare przyzwyczajenia. Ksylitol jest bardzo wydajnym naturalnym cukrem, polecam wszystkim. No i dziekuje za ciekawe artykuly, ostatnio jest ich coraz wiecej.

pati25

10 lat temu

Ja do słodzenia kawy czy herbaty wogóle nie używam cukru.Nie zagłębiałam się głębiej w temat wiedząc tylko tyle,że cukier sprzyja tyciu.Tutaj dowiedziałam się dopiero o ksylitolu i jego właściwościach

Luk2012

10 lat temu

Po przeczytaniu artykulu kupilem ten cukier. Okazalo sie ze faktycznie nie rozni sie w smaku od normalnego cukru. Jest drozszy ale zuzywam go mniej bo slodzi inaczej. Jest bardziej wydajny.

pauzka

10 lat temu

Stosuję ksylitol od ponad roku, nie chcę wypowiadać się zbyt
autorytatywnie, ale widzę poprawę swojego zdrowia.Ksylitol zabija apetyt
na słodycze co było moją zmorą.Słodycz cukru zwykłego ma odczyn kwaśny
co jest pożywką dla rozwoju bakterii.komórek rakowych, drożdżaków, które
powodują uporczywą grzybicę. Z grzybicą walczyłam bardzo długo
bez efektów bo ciągle powracała,teraz widzę zauważalne efekty.Moje problemy
z dziąsłami mam także zażegnane.Ksylitolu używam do słodzenia kawy, herbaty
do przyprawiania surówek do pieczenia także.Jest drogi w porównaniu ze
zwykłym cukrem ale jest bez porównania wydajniejszy- ma zupełnie
inną słodycz, trzeba też do niego przyzwyczaić organizm.)

Zostaw komentarz