Dieta Włącz do diety...

Kiełki na menopauzę

kiełki na menopauzę

Kiełki to nie tylko ulubiony produkt wegetarian czy miłośników ekologicznej żywności. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Kiełki na menopauzę to dobry sposób na walkę z jej objawami. Dlaczego warto jeść kiełki w okresie menopauzy?

Kiełki na zdrowie

Rośliny takie jak kiełki pozyskuje się w początkowej fazie wzrostu. Wiele gatunków nasion wykorzystuje się jako produkty spożywcze w postaci kiełków. Już w dawnych dziejach były wykorzystywane nie tylko jako pokarm roślinny ale także jako lek. Kiełki są bardzo popularne wśród wegetarian, choć zyskują sympatie coraz większej liczby osób, szczególnie tych, którzy są zwolennikami zdrowego odżywiania. To bez wątpienia wartościowy i ekologiczny produkt, który warto wprowadzić do codziennej diety.

Kiełki na menopauzę

Dieta jest elementarną częścią naszego życia. Bez wartościowych składników odżywczych, nasz organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Jedzenie, które spożywamy wpływa bowiem na działanie organów. Menopauza przynosi ze sobą wiele zmian w pracy organizmu, czego efektem są różne dolegliwości. Kiełki wydzielają enzymy, które uaktywniają duże ilości witamin. Substancje proste zawarte w kiełkach są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Świeże kiełki są bogatym źródłem białka, błonnika i kwasów omega-3. Kiełki brokuła zawierają sulforafany, które mają działanie przeciwnowotworowe. Wzmacnia odporność i uzupełnia niedobór witamin, co w okresie menopauzy jest niezwykle ważne. Kiełki na menopauzę to także lucerna. Roślina ma wiele właściwości leczniczych. Działa antybakteryjnie i ochrania przed szkodliwymi grzybami. Kiełki lucerny mają w sobie fitoestrogeny, czyli roślinne hormony, przypominające estrogeny. W czasie przekwitania spada ich produkcja, co objawia się uderzeniami gorąca oraz innymi dokuczliwymi oznakami. Jedząc kiełki zmniejszamy tego typu objawy, dostarczają organizmowi wielu witamin i soli mineralnych. Kiełki lucerny obniżają także poziom cholesterolu. Z uznanych roślin nie możemy zapomnieć o soi. Kiełki tej rośliny zawierają kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na pracę systemu nerwowego.

roślinyRegularne spożywanie kiełków chroni przed różnymi schorzeniami i nowotworami, Kiełki są bogactwem zdrowia i doskonałym uzupełnieniem diety, nie tylko kobiet przechodzących menopauzę. Rośliny są dostępne w sklepach spożywczych ale możemy wyhodować je w warunkach domowych. Taka forma zielonej pigułki zdrowia, jako dodatek do kanapek, sałatek czy innych potraw będzie doskonałym i smacznym źródłem witamin i innych substancji leczniczych.

Katarzyna Antos

Komentarze (8)

pati25

7 lat temu

Kiełki mają dużo właściwości dla naszego zdrowia.To skarbnica witamin.Super,że niwelują objawy menopauzy.Warto je jeść

Emilly27k

7 lat temu

Pewnie ,że można samemu zapewnić sobie kiełki. Na początku przeważnie jest tak,że nie mamy przekonania do jedzenia zieleniny. W praktyce okazuje się ,że to rewelacyjne i zdrowe jedzenie.

elle@elle

7 lat temu

kiełki to przzysmak a to do tego okazuje sie bardzo dla nas zdrowy, mylse ze samemu mozna uzyskac w domu takie kielki do salatki

Mindi

7 lat temu

Mam kiełkownicę i zwykle wiosną systematycznie wysiewam nasionka. Lubię kanapki z kiełkami, cieszę się, że sa takie zdrowe. A teraz jeszcze bardziej będę pilnowała aby kielki były przez cały czas w mojej kuchni, mam nadzieję, że mi także pomogą w okresie menopauzy.

dulcynea

7 lat temu

Ja lubię kiełki , także często sobie je przygotowuję i spożywam na kanapkach bądź w sałatkach . Szczególnie po zimie , kiedy organizm domaga się jakiejś zieleniny. Wiedziałam , że są zdrowe 🙂 stosuję lucernę i soczewicę.

Emilly27k

7 lat temu

Nie pomyślałam o tym,że kiełki mają takie pozytywne właściwości jeśli chodzi źródło witamin. Nie stosowałam ich, gdyż ostatnio stosuje czosnek niedźwiedzi. Polecam go jeść. Na zdrowie.

Tess

7 lat temu

Na wiosnę robię sobie kiełki na sitku i kilka razy w tygodniu nakładam na kanapkę. Wiedziałam, że kiełki mają dużo witamin ale teraz dowiedziałam się, że także leczą.

Zostaw komentarz