Dieta Pij na zdrowie!

Kawa zbożowa – bezkofeinowy smakołyk

kawa-zbozowa-bezkofeinowy-smakolyk

Wypijasz hektolitry prawdziwej kawy i chcesz porzucić ten zgubny nawyk? Wybierz kawę zbożową. Ten wyborny napój zachwyci Cię delikatnością i bogatą ofertą smakową. Poznaj walory i moc kawy bezkofeinowej.

Skład

Kawa zbożowa to nic innego jak mieszanka prażonego żyta, cykorii oraz buraka cukrowego. Napój ten ma smak zbliżony do tradycyjnej kawy, jednak nie zawiera kofeiny co jest jego główną korzyścią. Między innymi dlatego ten typ kawy czyli tak popularnej w Polsce „Inki” bez żadnych ograniczeń polecany jest dla dzieci już od 3 roku życia. Co za tym przemawia?

Ta kawa to nie tylko dobry smak, ale też bogactwo błonnika, mała ilość tłuszczu i węglowodany. Nie bark w niej witamin z grupy B, potasu i magnezu. Kawa ta zawiera jeszcze tzw. polifenole (przeciwutleniacze), które zachowują młodość naszej skóry i zatrzymują nowotwory.

Zalety kawy zbożowej

Dzięki zawartości magnezu, kawa zbożowa poprawia kondycję naszego układu nerwowego. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że napój ten polecany jest również osobom na diecie. Poza tym „zbożówka” sprawia, że nasz układ odpornościowy jest silniejszy, poprawia kondycję serca, budowę kości i zębów. Kawa zbożowa najczęściej pita jest z mlekiem, więc to kolejna korzyść, gdyż napój dostarcza nam wapnia. Zawarte w cykorii substancje goryczkowe, fenolokwasy, fitoterpeny i inulina przyczyniają się także do poprawy procesów trawiennych. Warto podkreślić, że jedna porcja tej kawy to jedynie 13 kalorii.

Anna Konopka

Wypijasz hektolitry prawdziwej kawy i chcesz porzucić ten zgubny nawyk? Wybierz kawę zbożową. Ten wyborny napój zachwyci Cię delikatnością i bogatą ofertą smakową. Poznaj walory i moc kawy bezkofeinowej.

Do wyboru do koloru

Nie można zapominać, że rynek oferuje dziś kawę zbożową w licznych formach (kawa tradycyjna do gotowania, rozpuszczalna, w granulkach, sypka czy ekspresowa w torebkach).
Ponadto kawa ta dostępna jest w wielu wariacjach smakowych m. in. z dodatkiem wanilii, przypraw korzennych, czekolady, witamin i składników mineralnych jak np. magnez czy z dodatkiem cukru i mleka.

Czy wiesz, że…

Moda na kawę zbożową przyszła do Polski z Prus już pod koniec XVIII wieku. Pierwszą wytwórnię kawy zbożowej w Polsce założył Ferdynand Bohm w 1818 roku we Włocławku. Kawa powstawała z prażonego ziarna i dodawano do niej cykorię, którą początkowo sprowadzano z Holandii. „Zbożówka” popularna była w Wielkopolsce i na Śląsku, szczególnie wśród uboższych warstw polskiego społeczeństwa. Mimo upływu już wieków, kawa zbożowa wciąż jest obecna w naszych jadłospisach i co więcej na listach zdrowych smakołyków. Warto przecież zamienić kawę z kofeiną, która podnosi ciśnienie i wypłukuje magnez na smakowy i bezpieczny substytut.

Anna Konopka

Komentarze (19)

Mindi

8 lat temu

Popijam sobie moją ulubioną kawę zbożową Caro. Kilka razy w roku biorę sobie wolne od kawy naturalnej i wtedy codziennie wypijam szklankę zdrowej kawy. Nie miałam jednak pojęcia ile ma walorów zdrowotnych, teraz będę zachęcała do picia tej kawy całą rodzinę.

Emilly27k

8 lat temu

Kawa parzona w większym dzbanku lepiej smakuje, Dla mnie to nie ma znaczenia czy wypiję kawę w kubku czy w szklance. Ważny jest smak, aromat ulubionej kawy zbożowej:)

dulcynea

8 lat temu

Hm …. kawa zbożowa , piłam ją ostatnio dawno temu .
Chyba jak byłam w ciąży. Muszę kupić Inkę i wypróbować ten patent z cynamonem ,imbirem i miodem.

memorka

8 lat temu

Mój mąż popija tylko Inkę z odrobiną naturalnej kawy, tak dla zapachu-natomiast ja nie mogę się przekonać do takiej kawy. Musi być z kofeiną-mam niskie ciśnienie.

nowa

8 lat temu

To taka kawa na pewno musi być pycha bo jest słodka i z aromatem! 😉
Witaj goja! Wpisuj więcej, na każdym wątku , wpadaj również do pogaduch i menowiniarni, zapraszamy 🙂

aneczka

8 lat temu

Podzielam opinie poprzedniczek. Też pijemy w domu kawę zbożową, najlepsza jest z dodatkiem mleka.Zaparzam ją często w większym dzbanku, smakuje też jak jest zimna w gorące dni jako chłodny napój.Polecam.

Emilly27k

9 lat temu

Nie mam problemu z piciem kawy Anatol czy kawy Inki.Bardzo lubię te kawy pić , są dobre w smaku. Jak nie można pić normalnych to można pić zbożowe:)

pati25

9 lat temu

Kawa zbożowa kojarzy mi się głównie z moimi pobytami w szpitalach.Tam zawsze na śniadanie dostawaliśmmy taką „zbożówkę”. W domu jej nie piję

aneri

9 lat temu

W moim domu też „króluje” Anatol i to już od dość dawna.Próbowałam Inkę ale nie było rewelacji. Kawa Anatol najlepiej nam smakuje z dodatkiem mleka.

mejgosia

9 lat temu

A ja mam w zapasie zawsze Anatola, bo moja teściowa nie pije kawy, więc gdy mnie odwiedza serwuję jej zbożówkę! Też ją lubię i czasami piję ze śmietanką! Pamiętam jak karmiłam piersią dzieci , to teściowa mi parzyła zbożową gotującym mlekiem, bo podobno to dobre na pokarm! Ile w tym prawdy? nie wiem!

filodendron

9 lat temu

Bardzo lubię kawę zbożową,też przypomina mi dzieciństwo.Nie mam jej w domu ,dobrze ,że mi o niej przypomniałyście.Bardzo chętnie się napiję -zdrowy i smaczny napój..

mjbz

9 lat temu

„Zbożówka” z mlekiem przypomina mi dzieciństwo. W domu się jej nie piło, ale na koloniach, obozach, na wczasach, u babci, u cioci na feriach. Nadal ją lubię, a tak rzadko piję.

drobina

9 lat temu

Uwielbiam kawę zbożową. Pijemy ją bardzo często. Ponadto jest nieodłącznym atrybutem niedzielnego śniadania. Nawet nie potrafię wytłumaczyć, dlaczego akurat tak się u nas przyjęło niedzielne śniadanko ze „zbożówką”.

pati25

9 lat temu

Kiedyś dostałam paczkę kawy bezkofeinowej (taką w niebieskim opkowaniu) i muszę przyznać,że gdybym nie wiedziała,że to bezkofeinowa to myślałabym,że piję kawę normalną z kofeiną.Żadnej różnicy nie było w smaku.

summer

9 lat temu

Kawa zbożowa zagościła w naszym domu, gdy syn zaczął się dąsać, że my pijemy kawę, a jemu nie wolno ;). Powoli i my zaczęliśmy ją pić: zarówno rozpuszczalną Inkę jak i Anatola w expresowych torebkach, z mlekiem albo solo. Jeśli jeszcze nie pijecie, to naprawdę polecam!

Zostaw komentarz