Jesienią, w chłodne dni i wieczory przyjemnie jest wypić filiżankę ulubionej kawy, która skutecznie nas rozgrzeje. W szare dni warto zafundować sobie odrobinę szaleństwa, serwując kawę w jesiennym stylu, która z pewnością zachwyci nas swoim smakiem.
Najlepsza kawa
Miłośnicy czarnego napoju nie mogą obyć się bez choć jednej filiżanki pysznej kawy dziennie. Aromatyczny napój pobudza i rozgrzewa, szczególnie w jesienne chłody. Tradycyjna kawa odchodzi do lamusa, kiedy możemy z pomocą kilku dodatków przygotować wyjątkowy napój, o zupełnie nowym i zaskakującym smaku. Przyprawy, syropy czy owoce nadadzą kawie zupełnie inny wymiar smaku, który z wielką przyjemnością odkryjemy. Pora zapoznać się z przepisami na kawę w jesiennym stylu!
Kawa z gwiazdką
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 1 szklanka mleka
- 4 kostki białej czekolady
- cynamon
- kardamon
- anyż
- goździki
- gorzka czekolada
- gwiazdka anyżu do dekoracji
Przygotowanie:
Parzymy kawę, dodajemy mleko, białą czekoladę, przyprawy i gotujemy napój, aż zgęstnieje. Gotową kawę przelewamy do filiżanki lub kubka, posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy gwiazdką anyżu.
Imbirowa kawa
Składniki:
- świeżo zaparzona kawa
- szczypta mielonego imbiru
- 1 łyżka miodu
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- bita śmietana do dekoracji
- kandyzowany imbir
- kumin
- pieprz
Przygotowanie:
Kawę przyprawiamy miodem oraz przyprawami. Ozdabiamy bitą śmietaną i kandyzowanym imbirem.
Kokosanka
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonej kawy
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki likieru kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- bita śmietana
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe prażymy lekko na patelni. Kawę parzymy i słodzimy według uznania. Do kawy dodajemy podgrzane mleko kokosowe oraz likier. Kawę przelewamy do szklanki. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, ale możemy użyć także tej gotowej. Na koniec ozdabiamy kawę wiórkami kokosowymi.
Carmel latte
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka likieru karmelowego
- kardamon
- cukier
Przygotowanie:
Przygotuj latte, dodając kawę do wcześniej podgrzanego mleka. Na dnie szklanki wcześniej wlej likier karmelowy. Kawę możesz posłodzić, jeśli lubisz. Powstałą piankę posyp kardamonem i ciesz się smakiem carmel latte.
Pomarańczowe marzenie
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy mielonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- bita śmietana
- skórka strata z pomarańczy
Przygotowanie:
Kawę zaparzamy, odcedzamy i dodajemy cynamon, cukier sok pomarańczowy i miód. Napój ozdabiamy bitą śmietaną i skórką startą z pomarańczy.
Orzechowa kawa
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- szczypta wanilii
- 2 łyżeczki likieru orzechowego
- cukier
- orzechy laskowe w czekoladzie
Przygotowanie:
Orzechy prażymy i mielimy. Mleko i śmietankę podgrzewamy, dodajemy likier i orzechy, gotujemy i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy i dodajemy wanilię. Kawę zaparzamy według uznania. Dolewamy do niej wcześniej przygotowaną śmietankę wraz z syropem klonowym. Na wierchu posypujemy napój orzechami w czekoladzie i podajemy.
Katarzyna Antos