Cukrzyca

Kawa a cukrzyca i ryzyko udaru

kawa-a-cukrzyca-i-ryzyko-udaru

Wiele osób, szczególnie po 50. roku życia, obawia się negatywnego wpływu kawy na układ sercowo-naczyniowy. Rozsądek w przyjmowaniu kofeiny jest jak najbardziej wskazany, dlatego nie powinniśmy przekraczać picia maksymalnie 3 szklanek dziennie. choć przy nadciśnieniu ta dawka może okazać się nadmiarem.

Astma, udar i alergia

Kobiety wypijające filiżankę kawy dziennie rzadziej przechodzą udar mózgu niż te, które nie spożywają jej wcale, o czym można przeczytać w medycznym magazynie Stroke zajmującym się leczeniem udarów. Kawa nie jest niezdrowa – coraz więcej badań naukowych wskazuje, że spożywanie jej w umiarkowanych ilościach obniża ryzyko takich schorzeń jak cukrzyca, nowotwór wątroby czy udar mózgu, szczególnie u palących. Jednak dotychczasowe badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi – czy kawa zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia, ale też czy sercu szkodzi.

Kawa to nie tylko kofeina podnosząca ciśnienie, ale bogate źródło przeciwutleniaczy, łagodzące umiarkowane stany zapalne w organizmie i chroniące tkanki przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników.

Alergicy powinni się zainteresować składem kawy – zawiera salicylany, na które wiele osób jest uczulona. U nadwrażliwych może wywołać dokuczliwą pokrzywkę, ale ten rodzaj alergii na szczęście występuje bardzo rzadko. U atopików mogą wystąpić nieżyty spojówek czy nosa, ale większość alergenów w kawie ginie podczas prażenia ziaren, stąd ta nabywana w sklepie rzadko kiedy szkodzi alergikom.

Potwierdzono pozytywny wpływ kawy na układ oddechowy – w tym na zmniejszenie częstotliwości astmy i redukcję skurczy oskrzeli – wpływa pozytywnie na przepływ powietrza w płucach i ma wpływ na wyniki badań spirometrycznych.

Zrezygnuj po pizzy

Szkodzące jest jednak wypijanie kawy po tłustych, ciężkostrawnych posiłkach (fast foody, pizze, lasagne itp.) i po zjedzeniu słodyczy – takich mieszanek powinni się surowo wystrzegać głównie chorzy na cukrzycę, o czym donoszą wyniki kanadyjskich badań, opublikowane w naukowym periodyku o żywieniu Journal of Nutrition.

Po posiłkach bogatych w tłuszcze nasycone, obecne m.in. w wieprzowinie czy wołowinie, przetworzonych produktach spożywczych i fast-foodach spożycie kawy spowalnia metabolizm glukozy i powoduje, że w krwiobiegu dłużej utrzymuje się jej wysoki poziom. Kawa z kofeiną spowalnia też wchłanianie glukozy z krwi do tkanek.

Test tolerancji glukozy, oceniający tempo metabolizmu tego cukru wykazał, że zjedzenie tłustego posiłku zaburzyło produkcję insuliny w trzustce (doprowadzającej cukier z krwi do komórek gł. mięśni czy wątroby), która zawsze powinna nastąpić po spożyciu glukozy i nie jest ona usuwana z krwioobiegu. Po spożyciu kawy jej poziom we krwi był o 32 proc. wyższy niż po wypiciu np. szklanki wody.

Kawa niestety pogarszała metabolizm glukozy. Godzinę po spożyciu cukru i 7 godzin po pierwszym posiłku ci, którzy w międzyczasie wypili kawę, mieli najwyższy poziom glukozy – o 65 proc. większy niż ci, którzy nie spożyli nic tłustego ani kawy. Zatem kawa pogarsza zdolność organizmu do usuwania cukru z krwi, po zakłóceniu metabolizmu przez tłuszcze nasycone, co w dłuższym czasie jest dla organizmu bardzo szkodliwe (głównie dla trzustki i jelit). To ważna informacja dla chorych na cukrzycę typu 2.

dr Paweł F. Nowak

Komentarze (12)

drobina

7 lat temu

…czyli nie jest tak źle z tą kawą:-X Często słyszymy, że kawa jest szkodliwa dla zdrowia i…pijemy dalej:-X
Wypijam przeważnie dwie kawy dziennie i dobrze mi z tym:P
Dni bezkawowe też mi się zdarzają:-)

irysek7

11 lat temu

Nie sądziłam, że kawa może mieć tyle dobroczynnych właściwości. Swego czasu jej unikałam, aż w końcu odzwyczaiłam się od jej picia w zupełności. Jedyne co lubię w kawie to jej aromat.

pati25

11 lat temu

Kawa to u mnie musi byc obowiązkowo.To takie małe uuzleżnienie.Wypijam dziennie 2-3 kawy.Najlepiej w kubku i kawa rozpuszczalna bądź sypana.Najlepiej jak woda jest gotowana na ggazie.Taka z czajnika elektrycznego wcale mi nie smakuje

topik4433

11 lat temu

A ja ostatnio słyszałam, że kawa powinno się pic w szklance z jak najcieńszego szkła. Moja Mama sprawdziła to i stwierdziła, że kawa smakuje inaczej niż pita w filiżance, czy kubku.

malgosia74

11 lat temu

Jiji , ja mam swój ulubiony kubek 🙂 Tez w różych naczyniach zdarza mi sie pic kawcie, ale najlepiej smakuje mi w moim kubeczku z rózyczką ( od męża zresztą z wyznaniem ) Pozdrawiam 🙂

bess22

11 lat temu

Dziękuję za cenne uwagi dotyczące picia kawy przez chorych na cukrzycę typu 2.Czytając je zaraz przekazałam je mężowi,który jest cukrzykiem i bardzo lubi kawę.Na szczęście wystrzega się pokarmów tłustych i bardzo słodkich,więc nie robi sobie zbyt dużej krzywdy.Ja też bardzo lubię kawę,szczególnie tę z ekspresu.Zwykle nie łączę jej z żadnymi posiłkami.

malgosia74

11 lat temu

Ja zamieniłam kawcie rozpiuszczalną na kawcię z ekspresu, niebo a ziemia 🙂 Teraz już chyba nie zamienię na inną kawe, bo bardzo mi smakuje a poza tym jest zdrowsza. Bardzo ciekawy artykuł, który pozwoli niektórym osobom posiadającym podobne dolegliwości dozować ilość spożywanej kawy dziennie.

izabelle

11 lat temu

Dawniej w ogóle nie piłam kawy. W skrajnych przypadkach sięgałam po nią. Od jakiegoś czasu jednak coś się pozmieniało i pijam kawę nawet codziennie. Staram się jednak by to była słabsza kawa, popijam Ricore to kawa z cykorii z niewielką ilością normalnej czarnej kawy. Pijam ją tylko z mleczkiem, bez nie tknęłabym 🙂

GloriaVictis

11 lat temu

Ja jeśli już to pijam mleko z kawą i cukrem, nie lubię smaku czarnej kawy. Słyszałam o doniesieniach na temat jej rzekomego działania antynowotworowego, ale ciekawostką okazało się dla mnie to, że nie powinno się jej łączyć ze słodyczami.

topik4433

11 lat temu

A dla mnie kawa może nie istnieć i raczej nigdy się do niej nie przekonam. Z dużą ilością mleczka może dałabym radę rozpuszczalnej, ale nie bardzo mnie ciągnie do kawki. Lubię słodycze o smaku kawy, ale na tym moja przygoda z kawą się kończy.

Zostaw komentarz