karnawałowe słodkości

Karnawał trwa w najlepsze, a wraz z nim okazja do dobrej zabawy. Jeśli o niej mowa, nie możemy pominąć kwestii kulinarnych. Karnawałowe słodkości uświetnią każdą, szaloną imprezę. Co warto przygotować, by zaskoczyć kubki smakowe naszych gości?

Czas na karnawał!

Początek roku to czas zabaw karnawałowych, które odbywają się w przedszkolach, szkołach, wszelkich salach oraz klubach. Prym wiodą bale przebierańców, które wśród zwolenników maja dużo osób dorosłych. Na tego typu imprezie nie może zabraknąć słodkości. Pyszne przekąski posilą gości w przerwie od tanecznego szaleństwa. Wcale nie musimy posiadać wielkich umiejętności kulinarnych, by przygotować efektowne słodkości. Podpowiadamy, co podać na imprezę podczas karnawału.

Nadziewane pączki

Składniki:

  • pączki bez nadzienia
  • śmietana kremówka 36%
  • cukier biały
  • truskawki mrożone lub świeże
  • cukier puder

Przygotowanie:

Dla ułatwienia, kupujemy gotowe pączki bez nadzienia, choć ambitniejsi mogą posilić się o ich upieczenie. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. Truskawki blendujemy i ewentualnie dosładzamy. Pączki przekrawamy i nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Polewamy ją musem truskawkowym i przykrywamy drugą częścią pączka. Nasze karnawałowe pączki posypujemy cukrem pudrem i układamy na tacy czy paterze.

Serowe oponki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg sera białego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Z mąki, sera, sody,margaryny, jajek i cukru wyrabiamy ciasto na stolnicy. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 2 cm i wycinamy krążki, za pomocą szklanki i kieliszka lub nakrętki. Oponki smażymy na gorącym oleju, aż urosną i się zarumienią. Po wystudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Cake pops

Składniki:

  • 400 g pokruszonych ciastek lub ciasta
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g kremu czekoladowego
  • 200 g czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowa posypka/wiórki kokosowe
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

cake popsCiastka mieszamy z serkiem, kremem i olejem. Z masy formujemy kulki. Nasze cake pops nabijamy na patyczki, obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy dowolną, kolorową posypką cukrową czy wiórkami kokosowymi.

Katarzyna Antos