Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Karczochy – zdrowie na talerzu

karczochy-zdrowie-na-talerzu

Karczochy nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. To niedoceniane warzywo jest jednak bardzo smaczne, a na dodatek zdrowe. Jak przyrządzić dobre karczochy?

Skąd się wzięły karczochy?

Karczoch to warzywo z rejonu Morza Śródziemnego. O jego zaletach najwięcej wiedzą Włosi. Tam też spotkać można najwięcej jego odmian. W Polsce występują dwie jego odmiany: Romanesco (duża, zielona główka) i Violetto di Toscana (mniejsze, podłużne fioletowe główki).

Jadalną częścią karczochów są nierozwinięte główki kwiatostanu i część łodygi. Gdy kwiatostany zakwitną, nie nadają się już do spożycia. Podczas kupowania warzywa warto zwrócić uwagę na to, by główki były zamknięte, a liście soczyste, bez przebarwień i brązowych plam.

Jakie są właściwości karczochów?

Karczochy były wykorzystywane w medycynie naturalnej od setek lat, dzięki swoim zdrowotnym właściwościom. Są bogatym źródłem flawonoidów, steroli, garbników, antyoksydantów, witaminy A, C i wszystkich witamin z grupy B oraz potasu, sodu, magnezu, wapnia i fosforu.

Warzywa te wykazują właściwości regeneracyjne wątroby, zwiększają wydzielanie żółci, obniżają poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych, a także mają silne działanie moczopędne i pomagają w problemach trawiennych (także przy zespole jelita drażliwego).

Karczochy są też bardzo mało kaloryczne!

M. Witczak

Karczochy nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. To niedoceniane warzywo jest jednak bardzo smaczne, a na dodatek zdrowe. Jak przyrządzić dobre karczochy?

Jak jeść karczochy?

Główki karczocha jemy po uprzednim ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Młode karczochy można jeść razem z łodygą. Warzywo doskonale sprawdza się w surówkach i sałatkach, w towarzystwie pomidorów, jajek i anchois, a także jako dodatek do różnych dań, np. mięs, makaronów.

Karczochy można bez problemu jeść jako samodzielne warzywo, np. odrywając liście i maczając w sosie (ziołowym, śmietanowym). Należy wiedzieć, że jemy tylko miąższ, pozostałą część liścia zostawiając. Można do tego użyć rąk. Po obraniu warzywa z liści dostajemy się do miękkiego serca karczocha – do jego zjedzenia używamy widelca i noża.

Karczochy to wciąż w naszym kraju warzywa drogie i kojarzone z wykwintną kuchnią. Warto jednak od czasu do czasu po nie sięgnąć – nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia.

M. Witczak

Komentarze (8)

pati25

6 lat temu

Bardzo ważnym składnikiem karczochów jest naturalny prebiotyk, inulina, uważany za błonnik rozpuszczalny. Dzięki inulinie mamy niższy poziom glukozy i cholesterolu, dostarczając ją organizmowi regulujemy również rytm wypróżnień.

Danusiate

8 lat temu

Widzę, że nie tylko ja nigdynie jadłam karczochów. Ale w tym roku na pewno ten stan się zmieni 🙂 Przeglądam różne przepisy i aż mi ślinka cieknie 🙂

pati25

8 lat temu

Nie jadłam nigdy karczochów.Teraz dowiedziałam się,że mają wiele właściwości zdrowotnych i wiele cennych składników.Może warto sprróbować przyrządzić i jeść

drobina

8 lat temu

Nie przypuszczałam, że karczochy mają tyle zdrowotnych właściwości. W mojej kuchni jeszcze nie gościły. Może kiedyś wreszcie je przyrządzę.;)

mejgosia

8 lat temu

Ja też nie miałam okazji tego jeść, ani przyrządzać, ale widzę że to warzywko typowo dla mnie, w ogóle mam ostatnio apetyt na włoskie specyfiki! postanowienie na najbliższy czas: poszukać i zrobić karczochy!:)))

sirena46

8 lat temu

Szczerze mówiąc nigdy nie przyrządzałam karczochów. Muszę spróbować czy będą mi smakować i innym domownikom także. Jeśli są takie zdrowe to myślę, że warto raz kiedyś je przyrządzić.:|

Zostaw komentarz