Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Jeżyny źródłem zdrowia

jezyny-zrodlem-zdrowia

Na straganach pojawiły się pierwsze jeżyny. Są one niezwykle smaczne i zdrowe. Jakie dolegliwości zwalczają te apetyczne owoce leśne?

Nie każdy wie, iż jeżyna, zwana również ostrężyną, jest spokrewniona z dziką różą i malinami. Nieliczne odmiany rozmnażają się płciowo. Większość krzewów jeżyn powstaje w wyniku apomiksji. Oznacza to, iż z jednej komórki powstają dwa osobniki bez udziału procesów płciowych.

Antocyjany w profilaktyce chorób nowotworowych

Jeżyny swój kolor zawdzięczają antocyjanom, które wykazują aktywność antyoksydacyjną. Przeciwutleniacze chronią organizm przed spustoszeniem, jakiego dokonują wolne rodniki. Na co dzień spotykamy się z toksynami, które sprzyjają powstawaniu reaktywnych związków. Wolne rodniki, po wniknięciu do organizmu, przyłączają się do białek, tłuszczów i kwasów nukleinowych, przyczyniając się do ich uszkodzenia. Opisane procesy sprzyjają powstawaniu komórek nowotworowych. Dostarczając organizmowi antyoksydantów, neutralizujemy wolne rodniki i zapobiegamy powstawaniu reaktywnych cząstek, tym samym zmniejszamy ryzyko wystąpienia raka.

Nie tylko antocyjany wykazują aktywność antykancerogenną. Udowodniono, iż kwasy fenolowe oraz elagowy chronią organizm przed procesami nowotworzenia. W związku z tym, iż jeżyny charakteryzują się wysoką zawartością antyoksydantów, znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Zabezpieczają one ustrój przed zgubnym działaniem reaktywnych form tlenu.

Zapobieganie miażdżycy

Osoby, które chcą cieszyć się zdrowym sercem, powinny sięgać po te smakowite owoce sezonowe. Z przeprowadzonych badań wynika, iż antocyjany zawarte w jeżynach zwiększają elastyczność naczyń włosowatych i tym samym zapobiegają arteriosklerozie, czyli miażdżycy.

Rola witaminy C w organizmie

Szacuje się, iż szklanka jeżyn pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kwas askorbinowy uczestniczy w wielu przemianach metabolicznych. Ze względu na potencjał antyoksydacyjny znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodatek witaminy C skutecznie zastępuje konserwanty i chroni wyroby przed jełczeniem. Niedobór tej substancji manifestuje się osłabieniem naczyń krwionośnych, krwawymi wybroczynami i problemami z gojeniem się ran. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż witaminy C nie można przedawkować. Nadmiar kwasu askorbinowego jest usuwany wraz z moczem, toteż możemy do woli rozkoszować się smakiem jeżyn.

Irmina

Na straganach pojawiły się pierwsze jeżyny. Są one niezwykle smaczne i zdrowe. Jakie dolegliwości zwalczają te apetyczne owoce leśne?

Bogate źródło błonnika

Te smakowite owoce uchodzą za sprzymierzeńców osób, które marzą o szczupłej sylwetce. Z przeprowadzonych badań wynika, iż jeżyny stanowią bogate źródło błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit. Zalegające resztki pokarmowe sprzyjają nadwadze i powstawaniu toksyn. Niektóre z nich działają rakotwórczo. Jednocześnie błonnik pozwala pozbyć się złego cholesterolu, który odpowiada za powstawanie płytek miażdżycowych.

Zwyrodnienie plamki żółtej – profilaktyka

Jeżyny wpływają korzystnie na wzrok. Sezonowe owoce dostarczają organizmowi witamin C i E oraz antocyjanów, które odpowiadają za zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to przewlekła, postępująca choroba, która najczęściej ujawnia się u osób po 50. roku życia. To podstępne schorzenie prowadzi do uszkodzenia siatkówki i pogorszenia wzroku.

Bogate źródło witaminy K

Te owoce leśne odgrywają niezwykle istotną rolę w profilaktyce osteoporozy. Osteokalcyna jest białkiem, które wchodzi w skład kości. W syntezie tego polipeptydu uczestniczy witamina K, którą wiele osób kojarzy z substancją odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwi. Jeżyny dostarczają tego składnika i tym samym stymulują syntezę osteokalcyny.

Bogate źródło fitoestrogenów

Objawy, które towarzyszą menopauzie, często są na tyle uciążliwe, iż utrudniają normalne funkcjonowanie. W pewnym wieku czynność jajników wygasa i tym samym zmniejsza się stężenie estrogenów we krwi. Niedobór tych hormonów wpływa negatywnie na samopoczucie kobiet. Paniom, które skarżą się na dokuczliwe symptomy przekwitania, z pomocą przychodzą fitoestrogeny. Te substancje pochodzenia roślinnego pod względem budowy przypominają ludzkie estrogeny. W związku z tym, iż jeżyny stanowią bogate źródło fitoestrogenów, łagodzą dokuczliwe objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Jeżyny charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, toteż możemy je spożywać bez szkody dla smukłej sylwetki. Ze względu na walory odżywcze i smakowe nie może zabraknąć ich na naszych talerzach.

Irmina

Komentarze (9)

dulcynea

7 lat temu

Nie jadam jeżyn , pamiętam je z dzieciństwa u babci. Przeczytałam o tych właściwościach zdrowotnych, muszę w sezonie się za tymi oeocami rozejrzeć.

pati25

7 lat temu

Cieszę się,że te małe owoce mają tyle właściwości zdrowotnych bo bardzo lubię jeżyny.Powinnyśmy je jeść..Szczególnie teraz,w okresie menopauzy

Mindi

8 lat temu

Wybrałam się do lasu na jeżyny 🙂 W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły i ze względu na słońce są bardzo słodkie. Dużo zjadłam ale także przywiozłam w kubku i będzie jutro kompot z jeżyn i jabłek. Zawsze je jem świeże, może warto pokusić się o przetwory z jeżyn B)

Emilly27k

8 lat temu

Jedzenie naturalnego jedzenia w postaci owoców pozwala zachować zdrowie przez cały dzień. Ci co lubią choć po świeże owoce mają dobrze. Czerpią przyjemne z pożytecznym.

drobina

8 lat temu

Taka mała jeżynka, a tak wiele w niej walorów odżywczych i smakowych. Na mojej działce mam jeden krzaczek jeżyn. Szkoda, że tylko jeden:(
Jak byłam mała, często jeździłam z mamą do lasu na jeżyny. To były cudowne czasy:-)

Tess

8 lat temu

Jak dobrze, że mamy naturalne leki w owocach, warzywach i ziołach. Mnie udało się już tego lata pojeść sporo jeżyn leśnych 🙂

Mindi

8 lat temu

Rewelacyjne informacje, w takim małym owocu leśnym tyle zdrowia, zwłaszcza dla nas Menówek 😉 Wybieram się w weekend do lasu na zbiory tego owocu 🙂

Zostaw komentarz