kawa

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez choć jednej filiżanki kawy. Uwielbiamy ten napój i często przesadzamy z jego ilością. Alternatywą dla tradycyjnej małej czarnej jest kawa zbożowa. Dlaczego jest taka wyjątkowa?

Kawa na dobry początek dnia

Niektórzy z pewnością pamiętają rodzinne śniadania, gdzie pojawiała się kawa zbożowa, którą mogły pić też dzieci. Dla jednych to przykre wspomnienie z dzieciństwa, kiedy serwowano taką kawę z mlekiem. Nie bez powodu zachęcano nas do jej picia. Taki rodzaj kawy ma działanie pobudzające, tak samo jak napój zawierający kofeinę, z tym, że jest całkowicie bezpieczny dla dzieci, kobiet w ciąży czy matkom karmiącym piersią. Wypicie kubka zbożowego napoju usprawnia pracę układu trawiennego, przyspieszając tym samym naszą przemianę materii. Zawiera cenne substancje odżywcze takie jak białka, selen czy magnez. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze oraz witaminy.

REKLAMA

Moc zbóż

Kawa zbożowa jak sama nazwa wskazuje, jest pozyskiwana ze zbóż takich jak jęczmień, pszenica czy żyto. W jej składzie nie brakuje również mniszka czy cykorii. Napój ten jest polecany osobom, które się odchudzają, ponieważ jego skład przyspiesza przemianę materii oraz ułatwia przyswajanie przez organizm wapnia. Zbożowa kawa jest źródłem błonnika. Mimo tego, że jest wytwarzana ze zbóż, zwykle zawiera niewielkie ilości glutenu, co jest dobrą informacją dla osób z alergią na gluten. Niektórzy producenci informują na opakowaniach, że dana kawa nie zawiera glutenu. W takim przypadku, alergik czy osoba chorująca na celiakię, może spokojnie wypić kawę.

Zdrowa kawa zbożowa

zbożowa kawa

Nie wszyscy mogą pić tradycyjną kawę, co jest często warunkowane przez stan zdrowia. Rozwiązaniem dla miłośników tego napoju jest więc kawa zbożowa, która nie tylko jest smaczna ale przede wszystkim zdrowia. Mogą ją pić kobiety w ciąży oraz te karmiące piersią, dzieci czy osoby starsze, oraz wszyscy mający problem z nadciśnieniem. Kawa zbożowa nie uzależnia. Pozwala na wchłanianie się wapnia i magnezu. Pijąc ją razem z mlekiem, zyskujemy jeszcze więcej jej pozytywnego działania zdrowotnego, ponieważ białko lepiej się wtedy wchłania. Taki napój możemy pić rano czy wieczorem.

Zbożowy napój będzie doskonałym zamiennikiem ukochanej małej czarnej. Przy wypijaniu dużych ilościach tradycyjnej kawy, warto pomyśleć nad jej zmianą na wersję zbożową. Dzięki cennym właściwościom zbóż możemy wiele zyskać, więc pijmy kawę zbożową i cieszmy się zdrowiem każdego dnia.

Katarzyna Antos

5 KOMENTARZE

  1. Jak się nie ma co się lubi to – zakochałam się w kawie zbożowej 🙂 Cieszę się, ze ma tyle zdrowych właściwości. Żałuję, że ją tak dobrze poznałam dopiero teraz. W sumie nie tęsknię już za prawą prawdziwą, przyzwyczaiłam się do kawy zbożowej z mlekiem. Teraz próbuję zmienić nawyk u mojego męża, któremu niestety źle się kojarzy ta kawa z jedzeniem w dzieciństwie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ