ABC Odżywiania Dieta

Indeks glikemiczny

indeks-glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) wskazuje nam, o ile po spożyciu danego produktu podniesie się poziom glukozy we krwi w porównaniu ze wzrostem spowodowanym 50 gramami węglowodanów.

Jeżeli indeks glikemiczny banana wynosi 70 oznacza to, że po spożyciu tego owocu, poziom glukozy we krwi wzrośnie o 70%, w porównaniu ze spożyciem 50 gram czystej glukozy.

Te magiczne liczby wyznaczone zostały na podstawie badania wpływu konkretnego produktu na organizm człowieka i sprawdzaniu przez okres dwóch godzin co 15 minut poziom cukru w jego krwi. Średnia wartość IG jest powtarzalna, a badani niezależnie czy chorują na cukrzycę, czy są zdrowi, otrzymują zbliżone wyniki.
Im wyższa wartość IG danego produktu, tym szybszy następuje wzrost poziom cukru we krwi, co wywołuje gwałtowny wyrzut insuliny. Jej zadaniem jest zneutralizowanie glukozy, która nie spada do wartości wyjściowej, lecz znacznie niższej. Ten stan, nazywany hipoglikemią, jest bardzo źle tolerowany przez nasz organizm. Jego objawami mogą być: drżenie rąk, bladość twarzy, ogólne osłabienie, uczucie zmęczenia, senność oraz to, co doskwiera nam najbardziej, czyli napady „wilczego głodu”. Chęć ich zaspokojenia ciągnie za sobą niekontrolowane podjadanie, które może być przyczyną problemów z utrzymaniem wagi.

Produkty o wysokim IG (powyżej 70) sprzyjają tyciu poprzez powodowanie dużych skoków poziomu insuliny. Insulina oprócz regulowania poziomu cukru, aktywuje procesy przyswajania nadmiaru dostarczanych węglowodanów, a następnie składowania ich w postaci tłuszczu. Dlatego po 50. roku życia powinnyśmy rozsądnie wybierać składniki naszej diety. Spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 50) powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru, dzięki czemu nasz głód jest zaspokojony, a łaknienie zmniejszone.

Choć możesz się zdziwić, wiedz, że produkty bogate w tłuszcze mają niski IG, gdyż tłuszcz w nich zawarty spowalnia opróżnianie żołądka i tempo trawienia. Na koniec warto również przypomnieć sobie starą zasadę naszych babć, które radziły nam żeby z jedzeniem się nie spieszyć. Czas spożywania pokarmu ma bowiem wpływ na tempo wydzielania się glukozy do krwi.

Jeżeli więc masz problem z utrzymaniem wagi w okresie przekwitania nie porywaj się od razu na restrykcyjne diety. Skorzystaj z tabeli indeksu glikemicznego i dowiedz się, które produkty sprawiają, że tyjemy, a które możemy jeść bez ograniczeń.

Anna J

Komentarze (3)

pati25

7 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł.Wybierając produkty nigdy nie kierowałam się indeksem glikemicznym
tego produktu.Czas chyba to zmienić

drobina

8 lat temu

Mnie też bardzo zaintrygował ten artykuł . Jakoś nigdy nie pomyślałam żeby korzystać z tabeli Indeksu glikemicznego, a widzę, że chyba warto.

basia4ab

8 lat temu

Bardzo dobry artykuł. Problem który jest opisany w artykule, chyba mnie dotyczy. Ja mam często taki stan wilczego apetytu, drżenia rąk,jestem oblana zimnym potem,osłabiona,blada na twarzy. Muszę bardziej zwracać uwagę co jem i skorzystać z tabeli indeksu glikemicznego,by dowiedzieć się które produkty sprawiają że tyjemy, a które można jeść w dużych ilościach i nie tyć.Basia

Zostaw komentarz