Garnki stalowe czy ceramiczne? Jaki zestaw garnków wybrać

Garnek jest podstawowym naczyniem kuchennym. Bez niego nie ugotujemy zupy, nie podgrzejemy mleka, a także nie przyrządzimy żadnej innej potrawy na gorąco. Można więc powiedzieć, że garnek jest niezastąpionym elementem wyposażenia każdej kuchni.

Na rynku dostępne są jednak naczynia różniące się nie tylko rozmiarami, kształtami i wzornictwem, ale także materiałem, z którego zostały wykonane. Najpopularniejsze są garnki stalowe i ceramiczne. Które wybrać? Poznaj zalety i wady poszczególnych rozwiązań.

Rodzaje garnków

W sprzedaży obecnie dostępny jest ogromny wybór wyposażenia kuchennego. Zestaw garnków może być wykonany z różnych materiałów. Do wyboru pozostają:

  • garnki ze stali nierdzewnej,
  • garnki emaliowane,
  • garnki żeliwne,
  • garnki aluminiowe,
  • garnki szklane,
  • garnki z powłoką kamienną,
  • garnki ceramiczne,
  • garnki miedziane,
  • garnki z powłoką teflonową,
  • garnki z powłoką tytanową.

Do najpopularniejszych i najczęściej używanych zaliczymy garnki ze stali nierdzewnej oraz z powłoką ceramiczną. Ich powierzchnie utrudniają przywieranie zawartości do dna i ścianek naczynia. Są łatwe w pielęgnacji i elegancko się prezentują w każdej nowoczesnej kuchni, w której urządzenia kuchenne i dodatki stanowią przemyślany element efektownej aranżacji.

Rodzaje garnków

Garnki stalowe

To najczęściej wybierany rodzaj naczyń do gotowania i smażenia potraw. Ten rodzaj garnków wykonany jest z wysokojakościowej stali nierdzewnej, idealnej do produkcji naczyń kuchennych. Garnki stalowe, dzięki kilkuwarstwowemu dnu, znakomicie się nagrzewają i dość długo trzymają ciepło, przez co potrawa wolniej stygnie.

Garnki stalowe

Nie zmieniają smaku gotowanych w nich produktów, a grube dno naczyń utrudnia ich przypalenie. Są odporne na wysokie i niskie temperatury, nie korodują oraz są mało wrażliwe na detergenty i środki chemiczne. Garnki stalowe łatwo utrzymać w czystości, dlatego są praktyczne i funkcjonalne.

Garnki ceramiczne 

Naczynia pokryte powłoką ceramiczną to produkty, których zalety przewyższają mało istotną wadę. Garnki ceramiczne to niezwykle praktyczne i trwałe naczynia. Dokładnie przylegająca do dna i ścianek garnka powłoka ceramiczna ułatwia gotowanie, smażenie i duszenie potraw. Twarda ceramiczna powłoka utrudnia podczas obróbki cieplnej przywieranie jedzenia do dna, naczynia. Zastosowany materiał nie wchodzi w reakcję z gotującymi się produktami i nie wydziela szkodliwych substancji w wysokich czy niskich temperaturach.

Garnki ceramiczne

Ceramika jest bardzo odporna na czynniki zewnętrzne i łatwa do utrzymania w czystości. Garnki ceramiczne nie zmieniają smaku potraw, a przygotowywane w nich dania są lekkostrawne i zdrowe. Ceramiczna powłoka garnka szybko się nagrzewa i wolno stygnie, co pozwala na oszczędzanie energii. Jedyną wadą naczyń z powłoką ceramiczną jest słaba ochrona potraw przed ich przypaleniem.

 

Które garnki wybrać?

Zarówno garnki ze stali szlachetnej jak i z powłoką ceramiczną wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Są odporne na czynniki zewnętrzne i dobrze prezentują się na każdego rodzaju kuchence. Z powodzeniem można używać je na płycie gazowej, indukcyjnej czy elektrycznej. Bogactwo odcieni i kolorów pozwoli Ci dobrać komplet garnków, który idealnie wpisze się w Twój indywidualny gust. Podczas doboru pamiętaj, aby zwrócić uwagę także na zestaw garnków dostępnych w komplecie, ponieważ powinny one zostać dopasowane do potrzeb rodziny.