Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Foodpairing – nietypowe połączenia w kuchni

foodpairing-nietypowe-polaczenia-w-kuchni

Czy istnieje idealny wzór na łączenie smaków w kuchni? Skąd wiadomo, że konkretne produkty do siebie pasują? Poznajcie foodpairing, czyli sztukę łączenia ze sobą smaków od nowa.

Co to jest foodpairing?

W kuchni lubimy posługiwać się sprawdzonymi przepisami. Wiemy, że do mięsa pasuje ciemny sos, do truskawek śmietana, a do kawy cukier. Ale skąd o tym wiemy? A gdyby zaburzyć ustalony porządek i spróbować zupełnie nowego połączenia – np. mięsa i sosu czekoladowego? Na tym właśnie polega foodpairing. Jest to nowa metoda gotowania, która zakłada tworzenie nowych potraw na zasadzie dopasowywania smaków i aromatów.

Jak łączyć smaki?

Rzadko kiedy zastanawiamy się dlaczego jedne produkty pasują do siebie, a inne nie. Niektóre połączenia smaków są nam bardzo dobrze znane i wydają się na tyle oczywiste, że nie przychodzi nam do głowy ich zmienianie. Dzięki foodpairingowi gotowanie staje się bardziej kreatywne. Poszukiwanie idealnych połączeń smakowych polega na dopasowaniu składników zawartych w jednym produkcie ze składnikami drugiego produktu. Oba produkty muszą idealnie ze sobą współgrać i uzupełniać się. Kiedy natrafimy na takie połączenie efekt będzie mówił sam za siebie. Gdybyśmy zbadali oba składniki pod względem składu biochemicznego okazałoby się, że są podobne. Czasami wyniki takich poszukiwań mogą być naprawdę zaskakujące.

Nietypowe połączenia smaków

Foodpairing pozwala na komponowanie nowych smaków i przygotowywanie nowych, często bardzo kreatywnych potraw. Wiele połączeń smakowych zostało już znalezionych i opisanych. Powstało wiele teorii dotyczących łączenia produktów. Nie wszystkie nowe smaki są oczywiste i jasne.

Monika Witczak

Czy istnieje idealny wzór na łączenie smaków w kuchni? Skąd wiadomo, że konkretne produkty do siebie pasują? Poznajcie foodpairing, czyli sztukę łączenia ze sobą smaków od nowa.

Jest wiele takich połączeń, których nigdy wcześniej nie zestawilibyśmy razem:

  • Kawa i czosnek
  • Truskawki i groszek, truskawki i pieprz oraz truskawki i parmezan
  • Czekolada i kalafior oraz czekolada i chili
  • Banan i pietruszka
  • Kawior i biała czekolada

Foodpairing może być stosowany w kuchni nie tylko przez profesjonalnych kucharzy, ale także przez amatorów i laików. Wystarczy trochę odwagi, odrobina wyobraźni kulinarnej i chęć poszerzenia swoich kulinarnych horyzontów, by samodzielnie znaleźć nowe, zaskakujące połączenia smaków.

Monika Witczak

Komentarze (10)

pati25

7 lat temu

Nie jestem przekonana do takich nietypowych połączeń.
Wolę te tradycyjne,te już sprawdzone.Chociaż mam w mojej
kuchni jedno takie nietypowe połączenie.Przynajmniej dla mnie.Jem np. pulki (ziemniaki ugotowane w mundurkach,ale potem łupinki obrane) polane śmietaną i posypane cukrem.A do tego …śledzik w occie.Po prostu pycha!:-)

Tess

7 lat temu

Jestem tradycjonalistką i rzadko próbuję nowych rzeczy. Chyba nie jestem aż takim smakoszem i nie mam w sobie konieczności nadążania za modą. Moja córka lubi czasem zrobić coś innego to zdarza mi się spróbować…

mejgosia

7 lat temu

Z wymienionych propozycji najbardziej zaciekawiła mnie kawa z czosnkiem! Lubię i czosnek i kawę, ale razem? Interesuje mnie też czekolada z chilli, ale nie lubię ostrych przypraw! Z moich doznań nowych połączeń smakowych najbardziej mi smakowała sałatka z pieczarek, gotowanego kurczaka, ciemnej fasoli i …..ananasa! Nie wyobrażałam sobie ,że takie połączenie jest możliwe, a jednak, smakuje wspaniale!:-X

Mindi

7 lat temu

Lubię eksperymentować w kuchni, chociaż często są to dania gotowane jeden raz bo nie zawsze trafiają w gust. Niedawno zrobiłam roladę z kurczaka z brokułami i serem feta, pyszne było Usmażyłam też zachwalane kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, to nie było złe ale więcej nie planuję piec B)

Danusiate

7 lat temu

Eksperymenty w kuchni to bardzo dobra zabawa 🙂 Ostatnio jadłam sałatkę z truskawek i… szynki i muszę przyznać, że smak był nie do porównania z czymkolwiek 🙂 Ale jednak wolę te dwa produkty oddzielnie.

dulcynea

7 lat temu

To ciekawe propozycje.
Będąc młodą dziewczyną eksperymentowałam na całego.
Teraz już mniej, mąź tradycjonalista (woot)
A dla siebie mi się nie chce.
Ale moźe wykorzystam coś z tych propozycji:-X

drobina

7 lat temu

Podoba mi się ten artykuł:-) Lubię eksperymentować w kuchni. Często łączę ze sobą takie produkty, o których jeszcze kilka lat temu bym nie pomyślała, że mogą do siebie pasować i stworzyć ciekawe smaki:-X Czekolady z kalafiorem lub chili jeszcze nie próbowałam:P

sirena46

7 lat temu

Ciekawy artykuł, no właśnie skąd wiadomo, że konkretne produkty do siebie pasują? Nigdy się nad tym za bardzo nie zastanawiamy, a z artykułu widać , że warto urozmaicać kuchnię.:-)

stazyz

7 lat temu

A ja chętnie eksperymentuję w kuchni i Foodpairing to jest to co mi odpowiada:P Mam kilka smakowitych ( przynajmniej dla mnie) i zaskakujących potraw np. matiasy z pomarańczą, czy mięska na słodko z owocami… ale oczywiście nie wszystkim takie potrawy smakują… wszystko to przecież rzecz gustu, smaku, a także przyzwyczajeń:-);)

filodendron

7 lat temu

Wolę raczej pozostac przy tradycyjnych polączeniach smaków, ale przecież można poeksperymentowac, może odnajdziemy nowe smacznosci i zastosujemy je w kuchni 🙂

Zostaw komentarz