Natura i eko Naturalne piękno

Flawonoidy – naturalne przeciwutleniacze

flawonoidy-naturalne-przeciwutleniacze

Te związki chemiczne występują w roślinach. To naturalne barwniki i przeciwutleniacze, a spora ich ilość mieści się w wierzchnich warstwach tkanek roślinnych odpowiadając za ich natężony kolor. W jakich roślinach występują i jakie ich właściwości można wykorzystać dla zdrowia na co dzień?

Flawonoidy – podstawowe informacje

Znajdują się w roślinach w różnych ich częściach, od łodygi, po liście i kwiaty. Nadają nie tylko kolor, ale też zapach charakterystyczny dla danego gatunku. Ich rolą jest minimalizowanie niedobrego wypływu promieniowania ultrafioletowego i innych szkodliwych czynników. Dotąd naukowcy wyróżnili 8 tys. rożnych flawonoidów, z czego 500 już dość dobrze poznano.

Zalety flawonoidów

Te bardzo aktywne związki chemiczne są powszechnie wykorzystywane w medycynie. Od dawna przypisuje się im niezrównaną właściwość terapeutyczną, a ich nowe zalety wciąż są odkrywane przez naukowców. Najwięcej zawdzięczamy ich funkcjom antyoksydacyjnym (rola przeciwutleniacza), a także umiejętności modyfikowania enzymów (np. odpowiedzialnych za funkcje immunologiczne czy przemiany komórkowe). Flawonoidy biorą udział w przenoszeniu energii w procesie fotosyntezy.

Nic więc dziwnego, że obecność roślin i ziół w menu człowieka wpływa pozytywnie na organizm, właśnie dzięki dobroczynnym flawonoidom. Związki te korzystnie działają m.in. zapobiegając chorobie niedokrwiennej serca, zawałom i innym chorobom serca, miażdżycy lub biorą udział w procesach uszczelniania naczyń i działa przeciwzakrzepowo. Dzięki roli przeciwutleniaczy opóźniają procesy starcze, mają znaczenie w działaniu przeciwalergicznym, antyzapalnym, ograniczają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, poprawiają ogólną odporność organizmu i dobrze wpływają na układ nerwowy oraz działają ochronnie na skórę.

Anna Konopka

Te związki chemiczne występują w roślinach. To naturalne barwniki i przeciwutleniacze, a spora ich ilość mieści się w wierzchnich warstwach tkanek roślinnych odpowiadając za ich natężony kolor. W jakich roślinach występują i jakie ich właściwości można wykorzystać dla zdrowia na co dzień?

Gdzie szukać flawonoidów?

Do flawonoidów zaliczamy np. kateinę, kwercetynę i hesperdynę. Można je znaleźć m.in. tam gdzie sporo jest witaminy C, czyli w owocach i warzywach. Występują w marchwi, pomidorach, szpinaku, brokułach, czerwonych winogronach, zielonej herbacie, we wszystkich rodzajach papryki, roślinach strączkowych jak soja, a nawet w czerwonym winie.

Flawonoidy zawierają też popularne zioła:

  • działanie przeciwzapalne: jasnota biała, fiołek trójbarwny, arnika górska
  • działanie moczopędne: skrzyp polny, pietruszka zwyczajna, brzoza brodawkowata, nawłoć pospolita
  • działanie wzmacniające naczyń krwionośnych: miłorząb japoński, ruta zwyczajna

Anna Konopka

Komentarze (7)

Giulia

7 lat temu

Nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie być warzyw. Nie mam obiadu bez surówki. Gdy jest tylko zupa, to każdą kanapkę przegryzam np. papryką. Niestety nie wszyscy w mojej rodzinie preferują takie jedzenie – ich strata. Ja mogłabym żyć tylko na warzywach.

drobina

7 lat temu

Najbardziej lubię paprykę, szpinak, brokuły i czerwone winogrona. Z marchewki często robię surówkę do obiadu. Nie przepadam jednak za zieloną herbatą, chociaż też piję ją od czasu do czasu. Soja nie dla mnie, ale czerwone wino mile widziane.

hallina

7 lat temu

Tak to jest bardzo fajna wiadomośc,że flawonoidy można znależc w każdym sklepie spożywczym-w warzywach,owocach ,nasionach.Mnie zachwycają możliwości wykorzystania ich w kosmetyce.Ich wielokierunkowosc działania jest imponująca.
Z do tej pory używanych kosmetyków z ich zawartością Krem Różany 14 Synesis,idealnie wygładzający i nawilżający.

pati25

7 lat temu

Bardzo fajny artykuł.Flawonoidy mają wiele cennych zalet.Znajdują się w wielu warzywach i nie tylko.I super,bo właśnie te wszystkie produky lubię

mejgosia

7 lat temu

Uwielbiam wszystkie wymienione warzywa i owoce, a także czerwone winko ( w miłym towarzystwie- czyt. menówki), aż strach pomyśleć jak wyglądały by moje tętnice gdybym ich tak nie jadła (owoce i warzywa, nie tętnice jadła).

filodendron

7 lat temu

Na szczęście wyżej wymienione warzywa są dostępne,więc nic- tylko jeść.Są smaczne i na pewno każda z pań je lubi w postaci orginalnej,jak i sałatek,soków itp.

Zostaw komentarz