FIT dieta w menopauzie
Grafika dostarczona przez partnera

Menopauza to trudny okres w życiu każdej kobiety. Zachodzące zmiany hormonalne w naszym organizmie mogą dawać się we znaki. Nie istnieje złoty środek na uniknięcie klimakterium, ale istnieje kilka podstawowych i zdrowych zasad, które pomogą nam niwelować złe samopoczucie. Jedną z nich jest zdrowa dieta fit. Jak powinna wyglądać, co w niej powinno się znaleźć oraz jak szybko przyrządzić posiłki, odpowiadamy w poniższym materiale. Zapraszamy do lektury.

Co powinnyśmy jeść w okresie menopauzy?

Nie od dzisiaj jest wiadome, że jedzenie to źródło substancji odżywczych, które właściwie zbilansowane może łagodzić objawy różnych schorzeń. Włączając podczas menopauzy do swojej diety produkty, wykazujące prozdrowotne właściwości możemy zapobiegać bądź łagodzić wiele dolegliwości takich jak uderzenia gorąca, bezsenność czy drażliwość. Właściwie dobrana dieta pomaga również zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób takich jak osteoporoza, choroby serca czy układu krążenia, które często pojawiają się u kobiet wchodzących w okres menopauzy.

Sposób żywienia w menopauzie powinien być dopasowany indywidualnie do wieku, wzrostu, masy ciała kobiety po to by dostarczyć jej wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

W tym okresie bardzo istotne jest spożywanie produktów, które są bogate w fitoestrogeny, produktów o działaniu przeciwzapalnym, jednocześnie ograniczając produkty zawierające substancje prozapalne.

Najwięcej fitoestrogenów znajdziemy w warzywach strączkowych, takich jak soja oraz jej produkty pochodne (mąka sojowa, prażone nasiona soi, kiełki sojowe, tofu smażone, tempeh), soczewicy, nasionach roślin strączkowych, szpinaku czy czerwonej koniczynie.

Na śniadanie: smaczna i pożywna owsianka

Owsianka to zdrowy pomysł na rozpoczęcie każdego dnia. Warto do ich przygotowania sięgać po najwyższej jakości składniki. Wybierając się do sklepu warto wiedzieć, że na półkach sklepowych znajdziemy płatki owsiane zwykłe (których absolutnie nie wolno jeść na surowo, ponieważ zawierają fityniany), płatki owsiane górskie (możemy je jeść po krótkim namoczeniu w wodzie bądź mleku a także zmiksowaniu w smoothie bądź koktajlu) oraz płatki owsiane błyskawiczne (które są drobno pociętymi nasionami owsa, po zalaniu tworząc błyskawicznie kleik).

Szukając pomysłu na ciekawe owsianki warto odwiedzić stronę Little Hungry Lady, która oferuje aż 10 pomysłów na pyszne owsianki. Wśród nich znajdziemy owsiankę z mnóstwem nasion, która stanowi istną bombę minerałów i antyoksydantów zawartych w orzechach, nasionach i gorzkim kakao. A dorzucone sezonowe owoce jeszcze wzbogacą pyszny smak. Kolejna propozycja to świetny pomysł dla śpiochów – mianowicie owsianka z kawą i owocami nie tylko nas pobudzi na dobry dzień, ale również pozwoli się cieszyć pysznym smakiem owoców. Dla osób, które chcą zadbać o swoją odporność – zwłaszcza jesienią – ciekawą propozycją będzie owsianka z kurkumą i świeżą bazylią. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie sezonowej dyni, tworząc z nią owsiankę. Wystarczy przygotować puree i wymieszać je z płatkami.  Taka dyniowa owsianka z korzenną przyprawą do dyni to tak zwany MUST EAT jesienną i zimową porą.

Na obiad i kolację: jarmuż z makaronem

Gdy szukamy pomysłu na szybkie danie obiadowe warto postawić na sałatkę z dużą ilością zielonego na talerzu. Taka właśnie jest nasza propozycja, która zawiera w sobie dużo jarmużu, surowych warzyw i makaron, bogaty w fitoestrogeny.

Do przygotowania tego dania potrzebne będą nam następujące składniki:

  • 3 duże liście jarmużu lub 2 garści rozdrobnionych liści
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • sok wyciśnięty z 2 limonek lub 1 cytryny
  • jeden ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 80 g makaronu z ciecierzycy (waga dla suchego produktu).

Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste. Należy umyć dokładnie wszystkie warzywa. W przypadku jarmużu usuńmy jego twarde łodygi a liście poszatkujmy. Następnie przygotujmy sos z rozgniecionego i drobno posiekanego czosnku wymieszanego z oliwą oraz sokiem z limonek. Tak powstały sos wymieszajmy w misce z jarmużem. Następnie ugotujmy makaron, który po odcedzeniu wymieszajmy z zieleniną. Do głębokiego talerza lub mniejszej miski przełóżmy jarmuż z makaronem oraz udekorujmy go pokrojonymi pomidorkami, rzodkiewką oraz papryką. Całość oprószmy świeżo zmielonym pieprzem.

Więcej przepisów znajdziesz na: https://littlehungrylady.pl/