Dieta
Na co działa syrop z sosny?

Po zachłyśnięciu się osiągnięciami przemysłu farmaceutycznego coraz częściej skłaniamy się ku naturalnym metodom. Nasze babcie przed laty skutecznie zwalczały przeziębienie i chorowały stosunkowo rzadko. Jak to możliwe, skoro nie miały na podorędziu saszetki pełnej suplementów diety i innych cudownych specyfików? Jednym z produktów, które przygotowały nasze babcie, był syrop z sosny. Na co działa ta tajemnicza mikstura?
Naturalne sposoby na przeziębienie
Syrop z sosny pomocny może okazać się wraz z nadejściem zimy, w tym bowiem czasie wielu z nas skarży się na kaszel i przeziębienie. Skuteczność tej naturalnej mikstury zależy w dużej mierze od jakości pędów. Te należy zbierać bowiem w ściśle określonym czasie i w odpowiedni sposób. W przeciwnym wypadku nasz syrop z sosny może nie wykazywać swoich dobroczynnych właściwości.
Kiedy zbierać pędy sosny?
Młode pędy sosny najlepiej zbierać w kwietniu i maju. Wybieramy tylko te, które mają postać jasnozielonych przyrostów z brązową łupinką charakteryzującą się dużą lepkością. Młode pędy sosny ucinamy za pomocą sekatora lub ostrego noża. Co ciekawe, istnieje zależność między długością pędu a zawartością soku. W dobroczynny roztwór obfitują pędy 12-centymetrowe, dłuższe będą charakteryzowały się mniejszym stężeniem substancji czynnych.
Najlepszy syrop z sosny uzyskamy z lepkich pędów. Ze względu na ich właściwości fizyczne i dobro swoich dłoni najlepiej zbierać surowiec, założywszy uprzednio rękawiczki. W przeciwnym wypadku możemy mieć problem z pozbyciem się lepkich substancji ze skóry. Te najlepiej usunąć za pomocą spirytusu spożywczego, etanol jest bowiem doskonałym rozpuszczalnikiem zarówno dla substancji hydrofobowych, i hydrofilowych. Aby drzewo zanadto nie ucierpiało i przyniosło nam zdrowe pędy za rok, surowiec starajmy się pozyskiwać z kilku różnych drzew.
Jak przygotować syrop z sosny?
Aby przygotować syrop z sosny potrzebujesz dosłownie kilku rzeczy: litrowego słoika młodych pędów sosny, cukru i odrobiny wody. Surowiec przyniesiony z lasu należy umyć pod bieżącą wodą, w ten sposób pozbywamy się z niego potencjalnie chorobotwórczych bakterii, w tym patogenów z odchodów zwierząt mających kontakt z sosną. Następnie umyte pędy sosny kroimy nożem na kawałki o długości około 1 centymetra. Aby pędy sosny szybciej puściły sok o właściwościach prozdrowotnych można też ubić je za pomocą drewnianego tłuczka do mięsa. W dalszej kolejności w słoiku układamy naprzemiennie warstwę pędów i cukru (warstwę pędów o grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec do słoika można dodać odrobinę przegotowanej i ostudzonej wody. Po wykonaniu wyżej opisanych czynności słoiczek dokładnie zakręcamy i ustawiamy w słonecznym miejscu, np. na parapecie okiennym. Po upływie tygodnia przelewamy czysty syrop do mniejszego słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Jeśli po przygotowaniu mikstury trafił ci się wyjątkowo pochmurny tydzień, sok należy trzymać na parapecie nieco dłużej. Ze względu na dużą zawartość cukru syrop z sosny można przechowywać nawet przez kilka lat.
Irmina Cieślik
« Nieosiągalna – Madeline Sheehan
Irena
3 lata temu
Ja planuję zrobi taki syrop. Nie jestem stałą bywalczynią lekarzy i aptek. Lubię leczyć się domowymi sposobami, ale przede wszystkim po prostu zapobiegać chorobom.
Teraz w kwietniu piłam sok z brzozy, który smakuje jak posłodzona lekko woda. Z pewnością będę powtarzała ten rytuał każdego roku.
Bardzo często robię sok z cebuli i miodu. Raz na jakiś czas również syrop z buraka i miodu. Dzięki temu nie martwię się o niedobór witamin czy zły stan skóry bądź włosów.
pati25
4 lata temu
To super syrop.Znane mi są jego właściwości.Zbieraliśmy młode pędy sosny i robiłyśmy taki syrop.Świetnie łagodzi kaszel.
Aneczka2015
4 lata temu
Nigdy nie robiła sama tego syropu- kupuje gotowy. Po przeczytaniu artykułu mam ochotę go zrobić, tylko zastanawiam się czy nie jest za późno na zbieranie młodych pędów?
Danusiate
4 lata temu
Przyrządzam taki syrop co roku, jest naprawdę skuteczny. A ten zapach w domu, jaki czuć podczas przygotowywania jest po prostu nieziemski 🙂
Mindi
4 lata temu
Od zawsze stosowałam syrop z czubków na przeziębienia. Do tej pory dostawałam co roku od cioci, która mieszka przy lesie. Jednak ciocia jest już w bardzo podeszłym wieku, więc kiedyś przyda mi się ten przepis abym mogła zrobić sobie sama.
Tess
4 lata temu
Znam ten sposób na syrop z sosny. Mieszkałam na wsi blisko lasu sosnowego. U nas się mówiło, że najlepsze są pędy majowe. Zbierałam je w pierwszych dniach maja. Dawno nie robiłam. W tym roku był długo zimno jak pojadę to zobaczę jakie są pędy.
Aneczka2015
4 lata temu
Tess podpowiedz mi czy można jeszcze zbierać pędy sosny na syrop, czy jest już za późno ?
dulcynea
4 lata temu
Ja znam właściwości syropu z sosny , kupuję go na zimę w sklepie ze zdrową żywnością.
Ale czemu nie spróbować sobie samej przyrządzić syrop .
Muszę koniecznie przygotować ten zdrowy syrop.