Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Domowe mrożonki

domowe-mrozonki

Jak zachować ulubione smaki lata w niezmienionej postaci nawet przez całą zimę? Co zrobić, kiedy po obiedzie zostało zbyt wiele jedzenia? Albo jeśli nagle potrzebujemy „szybkiej przekąski” dla niespodziewanych gości? Odpowiedź jest prosta – róbmy mrożonki!

Mrożonki to wszystkie produkty żywnościowe, które są przeznaczone do zamrażania i długotrwałego przechowywania w temperaturze niższej niż -18 stopni C. Mogą to być zarówno warzywa, jak i owoce oraz ryby, mięso, drób, a także gotowe dania jak pierogi, paszteciki, zupy, sałatki a nawet chleb.

Zdrowe czy nie?

Wśród różnych metod długoterminowego przechowywania żywności mrożenie uchodzi za jedną z najefektywniejszych i najzdrowszych. Mrożonki wykazują najbliższą świeżym warzywom wartość odżywczą. Zbadano, że mrożone warzywa i owoce w trakcie gotowania ulegają mniejszemu spadkowi witamin, niż warzywa i owoce świeże! Spożywanie mrożonek w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostępność tych produktów jest zmniejszona, może przynieść bardzo dużo korzyści dla zdrowia.

Plusy mrożenia

Mrożenie nie wymaga dodawania żadnych składników, które wpływają na smak czy konsystencję produktów. Po rozmrożeniu żywność powraca do pierwotnego stanu, a dzięki temu zachowuje swoje wszystkie zalety – tak jakby była świeża. W trakcie zamrażania nie obserwuje się utraty składników odżywczych, zmiany struktury białek, straty witamin, a procesy jełczenia tłuszczu zostają zahamowane.

Co mrozić?

Mrozić możemy niemal wszystko – od specjalnie przygotowanych mieszanek warzyw i owoców, poprzez mięso, a na gotowych posiłkach skończywszy. To również ciekawa opcja, gdy nagle zjawią się goście, a my możemy szybko wyjąć z zamrażalnika pyszne danie, sałatkę czy chleb „na czarną godzinę”. Znika też problem marnowania jedzenia, gdy ugotujemy zbyt dużo obiadu – zamrożoną porcję będzie można odgrzać po kilku dniach. Mrożenie jest więc bardzo oszczędnym trybem przechowywania żywności.

Jak przygotować mrożonki

  • Wybieramy dojrzałe, zdrowe owoce i warzywa. Mięso również powinno być jak najświeższe i dobrej jakości. Gotowe posiłki nie powinny długo leżeć przed mrożeniem.
  • Wstępnie przygotowujemy produkty – myjemy i osuszamy, mięso czyścimy, porcjujemy, warzywa blanszujemy (zanurzamy na minutę we wrzątku a później w zimnej wodzie).
  • Do zamrażania używamy tylko specjalnych torebek, folii i pojemników, które są do tego przeznaczone. Nie wydzielają toksycznych substancji pod wpływem temperatury ani nie przywierają do powierzchni mrożonek. Są trwałe i skuteczne.
  • Małe porcje wkładamy do torebek lub pojemników do zamrażania, usuwając z wnętrza powietrze. Każdą porcję dobrze jest przełożyć np. folią aluminiową – w ten sposób łatwiej jest wyjąć i rozmrozić tylko jeden kawałek, zamiast całości.
  • Każdą mrożonkę należy podpisać – nazwą, datą oraz ilością zamrożonych porcji, aby łatwiej się zorientować przy większych zapasach w zamrażalniku.
  • Gotowe posiłki mrozimy natychmiast po ostygnięciu, kiedy są wciąż świeże.
  • Mrożenie powinno przebiegać w temperaturze poniżej -18 stopni C.

Mrożonki to dobry sposób nie tylko na zatrzymanie ulubionych smaków lata, ale i na prowadzenie oszczędnej kuchni. A czy Wy, drogie Czytelniczki, też je lubicie i stosujecie?

M. Witczak

Komentarze (12)

babka

12 lat temu

Annoagato, bardzo dziękuje za zaproszenie, jak będę przejazdem nie omieszkam wstąpić 🙂
Mogę się zrewanżować zaproszeniem jeśli będziesz koncertować w Wielkopolsce, bo to moje województwo. Nie zapewniam jednak mrożonek, ale co innego się znajdzie 🙂

Annagata

12 lat temu

To zapraszam,bo wschód Polski jest naprawdę piękny,a przy okazji będziesz mogła wziąć mrożoną pietruszkę do zupki i koperek do ziemniaczków,a może jeszcze jakieś owocki na kompocik!

babka

12 lat temu

Nie mam miejsca na mrożonki w zamrażalniki, a szkoda :(. Mieszczę tylko koperek i natkę.
A jako ciekawostkę podam Wam, że kiedyś usłyszałam radę aby zamrażać, jak zostanie resztka niedopitego wina, a potem to zamrożone winko wykorzystać do odpowiedniego sosu lub innej potrawy. Czyż nie fajny sposób? Mnie sie podoba.

ell@

12 lat temu

Na razie nie mam miejsca na osobną zamrażarkę, a szuflady w lodówce nie pomieszczą owocowo-warzywnych zapasów na zimę.
Tak więc chciałabym – ale na razie nie przygotowuję żadnych mrożonek poza drobno posiekanym koperkiem, nacią selera i pietruszki.

mejgosia

12 lat temu

Z owoców mrożę tylko truskawki, bo uwielbiam taki deser ze smietaną i truskawkami, a poza tym mrożę nać pietruszki i koperek , mam tego już ok 5 litrowych pudełek. CzEsto zabijmy świnkę, no to mam zamrażalkę pełną i brak miejsca na inne warzywa !!!

drobina

12 lat temu

Też zawsze mrożę dużo warzyw i owoców. Wszystkie pochodza z mojej działki. W zimie uwielbiam kompoty z agrestu i porzeczek. Smakują, jak latem. Teraz mrożę koperek, pietruszkę i fasolkę szparagową. Fasolkę jednak przed zamrożeniem krótko gotuję, bo surowa po odmrożeniu jest zbyt twarda.

tereska56

12 lat temu

Lubię robić mrożonki, uważam, ze to swietny sposób na zapasy na zimę. Oprócz owoców, mrożę też pietruszkę i koperek. Tak jak Annagata.

basia4ab

12 lat temu

Ja na zimę mrożę pietruszkę zieloną,seler nać,koperek. Korzeń pietruszki,selera,marchewki, suszę w suszarce do suszenia grzybów.Gdy jarzyny się wysuszą, wkładam je do słoików i dobrze zakręcam.Lubie zawsze mieć tak przygotowane jarzyny.Oprócz tak przygotowanych jarzyn, mam też piwnice w której przetrzymuję jarzyny.Basia

Annagata

12 lat temu

Mrożę dużo warzyw i owoców.W tym roku udało mi się zamrozić dużo malin i jagód,ale mam też porzeczki wszelakie i agrest.No i nie mogłam sobie odpuścić zamrożenia natki pietruszki i koperku.Nic nie tracą na właściwości,a zapach w zimie jest nieziemski.Ale nie blanszuję warzyw przed zamrożeniem,bo szkoda mi czasu.I tak lądują w zupie albo w sosie,bo przed zamrożeniem ścieram na tarce o dużych oczkach.

pati25

12 lat temu

Ja muszę powiedzieć,że nie robię żadnych mrożonek na zimę.Czasami mrożonkę warzyw kupuję na zupę.

Zostaw komentarz