Dieta na niestrawność
Adobestock, sublicencja udzielona przez partnera

Niektóre składniki zawierające laktozę i gluten mogą u części osób powodować dolegliwości gastryczne. Należy je wykluczyć z diety i skomponować swój jadłospis w taki sposób, aby pozyskiwać witaminy oraz minerały z innych produktów. Dowiedz się, co jeść przy problemach gastrycznych.

Dieta lekkostrawna, czyli jaka?

Dieta lekkostrawna kojarzy się często ze szpitalnym jedzeniem. Nie bez powodu, gdyż wybrany sposób odżywiania może wspomóc organizm w powrocie do zdrowia. Podobnie jest wtedy, gdy cierpisz na niestrawność i przykre niespodzianki ze strony układu trawiennego. Warto w takiej sytuacji zmienić swój jadłospis i wykluczyć produkty mogące powodować dolegliwości. Najczęściej nietolerancję pokarmową powodują następujące składniki odżywcze:

  • gluten

Znajdziesz go w pieczywie, ciastach, kaszach czy makaronie. W zasadzie w każdym produkcie, który w swoim składzie ma pszenice, żyto lub jęczmień. Gluten to białko, które ma wpływ na strukturę wypieków. Dzięki niemu rosną, są elastyczne i puszyste. Jednak jeśli zauważysz u siebie problemy trawienne po zjedzeniu jednego z wymienionych produktów spożywczych, to może być czas na wykluczenie glutenu.

  • nabiał

Nabiał, a dokładniej znajdująca się w nim laktoza, może powodować problemy układu trawiennego. Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn takiego stanu może być kilka. Z wiekiem człowiek może stracić zdolność trawienia laktozy, stąd po zjedzeniu produktów mlecznych można zaobserwować np. wzdęcia. Czasem również przyjmowane leki mogą wpłynąć na upośledzoną tolerancję laktozy. Niektórzy natomiast rodzą się z alergią pokarmową na ten składnik.

Przy problemach gastrycznych zastosowanie wykluczeń w diecie pozwoli na normalizację pracy układu trawiennego oraz dobre samopoczucie po jedzeniu.

Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Wykluczenie nabiału i ograniczenie glutenu w jadłospisie nie należy do prostych zadań. Najtrudniejsza jest zmiana przyzwyczajeń. Zarówno produkty zbożowe, jak i nabiał, to chętnie spożywane przez Polaków pokarmy. Osobom dotychczas niewyobrażającym sobie dnia bez szklanki mleka do śniadania i pysznej bułeczki pszennej, trudno będzie się przestawić. Wymaga to również przestudiowania, które produkty nie zawierają laktozy i glutenu. Dieta bez tych składników może się opierać na:

  • wegetariańskich odpowiednikach produktów mlecznych np. sojowe mleko czy sery bez laktozy,
  • rybach bogatych w zdrowe tłuszcze,
  • warzywach i owocach,
  • orzechach,
  • soczewicy,
  • gryce.

Należy również zwracać uwagę na etykiety. Może się okazać, że ulubione przekąski, sosy i słodycze mają składniki, które powodują Twoją niestrawność.

Dieta lekkostrawna pudełkowa

Dużym ułatwieniem przy stosowaniu jadłospisu wykluczającego niektóre produkty spożywcze jest catering pudełkowy. – Ten sposób żywienia szczególnie zadba o Twój układ immunologiczny oraz trawienny. Przy problemach gastrycznych to idealny sposób na dostarczanie organizmowi cennych składników – wyjaśnia ekspert firmy cateringowej Nice to Fit You.

Diety lekkostrawne pudełkowe są skonstruowane przez specjalistów żywienia. Dzięki temu – nawet z wykluczeniami pewnych produktów – nadal dostarczają wszystkie niezbędne składniki odżywcze.