Natura i eko Naturalne piękno

Czarny bez – zastosowanie w kosmetyce

czarny bez

Nie zawsze doceniamy rośliny, które rosną tuż koło naszych domostw. Wykorzystując ich potencjał, możemy wiele zyskać. Czarny bez, który doskonale znamy, ma swoje zastosowanie w kosmetyce. Dlaczego warto szukać go w składzie produktów kosmetycznych?

Czarny bez – nie tylko naturalny lek

Roślina, określana jako czarny bez bądź dziki bez, kiedyś należała do rodziny bzowatych. Czarny bez, z charakterystycznymi, białymi kwiatostanami, rośnie w wielu ogrodach, parkach miejskich czy innych terenach zielonych. Jego kwiaty, zamieniają się w czarne owoce, które możemy zaobserwować od końca sierpnia aż do października. Sok z czarnego bzu jest znany z właściwości leczniczych Stosuje się go na przeziębienia czy kaszel. Ale czarny bez to nie tylko dobry i naturalny lek. Roślina kryje w sobie wiele innych właściwości, również kosmetycznych.

Czarny bez – zastosowanie w kosmetyce

Kwiaty, jak i owoce czarnego bzu, są źródłem wielu cennych składników takich jak witaminy czy sole mineralne. Bez dostarcza nam także flawonoidów, garbników, olejków czy steroli. Nic dziwnego, że znalazł swoje zastosowanie w kosmetyce. Witamina C, witaminy z grupy B czy A oraz kwasy organiczne to substancje, które bardzo często są elementami składowymi wszelkich kosmetyków. Bez nam je oferuje, więc warto z tego skorzystać.

Sposób na cellulit

Witamina C, którą znajdziemy w czarnym bzie, działa korzystnie na tkankę łączną naszej skóry. Uczestniczy w produkcji kolagenu, więc nadaje się do skutecznej walki z cellulitem. Flawonoidy poprawiają elastyczność skóry, wygładzając ją. Na cellulit najlepszy będzie olejek z czarnego bzu oraz napar z jego kwiatów.

Kwiaty na podrażnienia skórne

Rozwiązaniem pielęgnacyjnym, dostosowanym do  skóry problematycznej może zostać czarny bez. Napary z kwiatów tej popularnej rośliny, łagodzą podrażnienia i niwelują wągry. Sprawdzonym sposobem będą parówki oraz okłady. Tonik z kwiatów czarnego bzu poradzi sobie z dokładnym oczyszczeniem skóry.

Czarny bez do cery tłustej, mieszanej i naczynkowej

czarny bezNapar z kwiatów czarnego bzu będzie właściwym kosmetykiem dla cery tłustej, mieszanej i naczynkowej. Ze względu na swoje właściwości i zawartość kwasów organicznych, złuszczy skórę. Wzmocni także naczynia krwionośne, działając przeciwzapalnie i ściągająco. Wyciąg z rośliny wybielić może piegi i złagodzić oparzenia słoneczne.

Katarzyna Antos

Komentarze (5)

Emilly27k

5 lat temu

Znam zastosowanie czarnego bzu, ale od strony kosmetycznej nie znałam jakie ma pozytywne właściwości. Jako krem może być przydatny ze względu na cerę mieszaną.
Pomoże to zneutralizować wygląd skóry poprzez stosowanie kremu z czarnego bzu.

pati25

5 lat temu

Czarny bez ma nie tylko właściwości lecznicze.Także w kosmetyce.Warto stosować go do pielęgnacji.Dla mnie pomocny może okazać się w pozbyciu się przebarwień 🙂

filodendron

5 lat temu

Nie wiedziałam ,że czarny bez ma tyle leczniczych własciwości, czas włączyć go do codziennego pielegnowania skóry i nie tylko 🙂

dulcynea

5 lat temu

Także myślałam tylko o właściwościach leczniczych czarnego bzu.
Ma w składzie dużo witaminy C , która jest doskonałym oksydantem niszcząc wolne rodniki. Nie wiedziałam, że to dobry środek na oparzenia.

Tess

5 lat temu

Znam czarny bez tylko jako środek działający na przeziębienia. Zioła mają wielką moc, od wielu lat leczę się ziołami a teraz spróbuję wykorzystać czarny bez do twarzy.

Zostaw komentarz