Twoje kosmetyki Uroda

Co kryją w sobie pierwiastki… Fe – Żelazo

co-kryja-w-sobie-pierwiastki-fe-zelazo

Odkryty już parę milionów lat temu pierwiastek jest najważniejszym mikroelementem, znajdującym się w naszym organizmie. Również dlatego jest go w nas najwięcej. Bierze udział w wielu procesach życiowych, a jego brak może spowodować poważne reperkusje. Jak się przed tym ustrzec? Jak zmienić swoją dietę, aby była bogata w żelazo?

Około 700 mln ludzi na świecie cierpi na niedobór żelaza. Są to dane Światowej Organizacji Zdrowia. Najczęściej na jego brak narażone są dziewczęta oraz kobiety, co świadczy o ich nieprawidłowo zbilansowanej diecie.

Czym objawia się niedobór?
Pierwszą niepokojącą oznaką braku żelaza jest wzmożone poczucie zmęczenia. Bagatelizowane przez wielu z nas ciągłe ziewanie, senność i rozdrażnienie często są pierwszym sygnałem, że w naszym organizmie dzieje się coś złego. Gdy zauważamy, że nasze włosy coraz częściej i obficiej wypadają, a twarz stała się bledsza, mamy powód do niepokoju.
Należy wówczas zwrócić się do lekarza po skierowanie na badanie poziomu hemoglobiny we krwi. Po jego wykonaniu będziemy mogli stwierdzić czy mamy do czynienia tylko z niedoborem, czy jest to już anemia.

Zmień swoją dietę!
Aby zapewnić organizmowi prawidłowy poziom opisywanego pierwiastka, nasza dieta powinna być zróżnicowana i odpowiednio skomponowana.

Postaraj się aby w ciągu dnia spożywać:

  • Ryby
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Chude mięso
  • Rośliny strączkowe
  • Jajka

  • Warzywa zielone, np. brokuł
  • Tofu, szczególnie ważne w diecie wegetariańskiej
  • Suszone owoce
  • Płatki śniadaniowe

Planując swój jadłospis, musimy pamiętać, że chłonność żelaza w znaczący sposób poprawia witamina C. Dlatego starajmy się komponować nasze posiłki tak, aby były bogate w produkty zawierające zarówno żelazo jak i witaminę C.

Należy zwrócić również uwagę, że pita przez nas herbata podczas posiłków wytrąca opisywany pierwiastek z organizmu, dlatego takie używki jak herbata oraz kawa spożywajmy pomiędzy posiłkami. W trakcie jedzenia poleca się picie wody niegazowanej.

Żelazo w tabletkach?
Oczywiście, jak każdy inny mikroelement również żelazo można spożywać w postaci suplementu diety. Jednak o przyjmowaniu takiego dodatku powinien zdecydować lekarz, który dobierze odpowiednią dawkę oraz doradzi, jak długo powinno się suplement przyjmować. Przerwy w kuracji żelazem są bardzo ważne dla naszego organizmu.

Żelazo to mikroelement, którego jest najwięcej w naszym organizmie. Właśnie dlatego o jego prawidłowy poziom powinniśmy zadbać szczególnie, aby nie narażać się na całościowe osłabienie organizmu, mogące mieć poważne skutki na różne jego elementy. Komponując codzienną dietę, pamiętajmy, aby na naszych stołach często gościły produkty bogate w żelazo.

Drogie Panie!

Jeżeli znacie inne objawy niedoboru żelaza, chcecie się podzielić wiedzą, co jest niezbędne w diecie żelazowej, serdecznie zapraszam do komentowania artykułu.

Ania 14-stek

Komentarze (13)

pati25

8 lat temu

Piłam kiedyś żelazo w płynie.Trzeba bardzo uważaćaby nie dotknąć zębów.Bo żelazo odbarwia zęby.Jednak płukanie ust wodą po zażyciu żelaza zapobiega przebarwieniom zębów

dulcynea

9 lat temu

Miewam kłopoty z prawidłowym poziomem żelaza we krwi,przy prawidłowym poziomie hemoglobiny.
Choć odżywiam się prawidłowo,być może to sprawa nieprawidłowego wchłaniania.
Co kilka lat spada mi poziom Fe,a objawy są standardowe: zmęczenie ,senność….
Raz tylko ,ale żelaza miałam poziom śladowy (13 ) ,bardzo bolały mnie usta ,sama czerwień warg.
I były bardzo opuchnięte,leczono mnie wtedy na alergię!

summer

9 lat temu

Pati25 – te same dolegliwości może mieć osoba ze zbyt niskim poziomem cholesterolu, sądzę, że są też inne powody występowania takich przypadłości. Dlatego najważniejsza przed rozpoczęciem leczenia jest diagnoza – czyli badajmy się!

pati25

9 lat temu

Spadek wytrzymałości fizycznej, obniżenie koncentracji i sprawności umysłowej, osłabienie pamięci i zły nastrój, zmniejszenie odporności na przeziębienia i infekcje oraz zaburzenia rytmu pracy serca są również objawmi niedoboru żelaza w rganiźmie.Źródłem żelaza są podroby, chude czerwone mięso, ryby, zielone warzywa, groch i owoce

emma

9 lat temu

Ja polecam barszcz z kiszonych buraków. Sposób taki sam jak przy kiszeniu ogórków, poza koprem. Można pić taki kwas buraczany lub zrobić pyszny barszczyk.

jkokosza

9 lat temu

Pamiętam jak dawniej, gdy ktoś miał mało żelaza, to do jabłka wbijano gwożdzie, które uwalniały tlenek żelaza a na drugi dzień wyciągano je i jadło jabłko . I tym sposobem pozbywano się anemii.

danatwa

9 lat temu

Kiedyś gotowałam moim dzieciom wywar z młodej pokrzywy która była dobrym źródłem żelaza. Tak że można i ten sposób spróbować.

basikmac

9 lat temu

To ja dodam swój sposób na zwiększenie zasobów żelaza i nie tylko, a przede wszystkim na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowo-wiosennym. Tzeżucha – wspaniała, smaczna, łatwa do wysiania; zawiera tyle witaminy C co cytryna, ma sporo witamin E, B, PP, dużo soli mineralnych, żelazo, magnez, chrom, wapńi bardzo dużo siarki i łatwo przyswajalny jod. Pomaga w stanach wyczerpania, doskonale usuwa z organizmu toksyny. Obniża też poziom cukru we krwi, wspomaga pracę trzustki, poprawia trawienie, zapobiega otyłości. Smacznego:)

hallina

9 lat temu

Ja już dorosłam chyba do tego,że staram się dobrze skomponowac posiłki- oczywiscie zdarza mi się coś w biegu chwycic,ale z reguły takie jedzenie w pośpiechu zawsze potem daje o sobie znac w postaci jakiś dziwnych kłuc czy niestrawności.Lepiej więc nie ryzykowac.Podobno jesteśmy tym co jemy-warto więc o tym myślec każdego dnia,a nie tylko od święta

Annagata

9 lat temu

W pędzie dzisiejszych czasów często nie zastanawiamy się nad tym co jemy.Łapiemy co mamy pod ręką,byleby coś przegryźć,nie myśląc,że pozbawiamy organizm składników odżywczych,pakując w siebie puste kalorie,bo nie ma czas na normalny posiłek.Pojawiło się tak dużo pustego jedzenia,że przestaliśmy myśleć o tym co jemy.Dzięki Zielarka za informacje o natce pietruszki 😉

esme

9 lat temu

Pamietam jak moja znajoma byla strasznie osowiala, poczatkowo myslalysmy, ze to oslabienie jesienne, ale gdy poszla do lekarza, okazalo sie ze ma anemie z powodu niedoboru zelaza. Byl to szok, bo ona nigdy na diecie nie byla. Wydaje mi sie wiec, ze szczegolnie teraz w zimie i w okresie zmian wiosna i jesienia musimy nie tylko jest normalnie, ale wlasnie zadbac by w naszej diecie bylo wszystko, czego potrzebujemy. Zielarko dobrze wiedziec o tej natce 🙂

Zielarka

9 lat temu

Jeden z najcenniejszych produktów spożywczych, jakimi obdarzyła nas natura to natka pietruszki. W 100 g natki jest od 3 do 19 mg żelaza – to fantastycznie dużo! Ponadto ma inne skarby, łyżeczka siekanej natki, właściwie zaspakaja nieomal wszystkie nasze potrzeby witaminowe.

Zostaw komentarz