co-jesc-podczas-upalow

Wszyscy wiemy, że podczas upałów należy pić więcej wody, jednak warto też przestrzegać odpowiedniej diety, by upały nie były tak obciążające dla naszego organizmu. Jaka dieta najlepiej sprawdza się w gorące dni?

Potrawy, których należy unikać

Latem przede wszystkim należy unikać płynów działających moczopędnie i napotnie. Należą do nich wszelkie „herbatki” odchudzające, napar z pokrzywy, czarnego bzu czy lipy, herbatka z rumianku, piwo. Absolutnie należy sobie darować diety polegające na szybkiej utracie nadmiaru wody (należy do nich między innymi dieta kapuściana).

Również niektóre warzywa mogą mieć działanie moczopędne, dlatego warto pamiętać, że przy ich spożywaniu należy wypijać profilaktycznie więcej wody. Należy uważać na pietruszkę (korzeń i nać), seler, bakłażan, koper włoski, chrzan. Bardzo podstępne są też pomidory! Wydaje nam się, że są soczystym, mięsistym owocem, który doskonale ugasi pragnienie, tymczasem mają dość mocne działanie moczopędne.

Inne owoce, które mogą nas zmylić swoją soczystością to gruszka, agrest, borówka czerwona, truskawka i żurawina. Warto też zmniejszyć ilość spożywanego czerwonego mięsa, a jeśli już, to ograniczyć się do potraw grillowanych. Latem lepiej postawić na mięso drobiowe.

Rola soli podczas upałów

Dietetycy zalecają ograniczenie ilości spożywanej soli, jednak latem warto od czasu do czasu sypnąć jej do potraw. Dlaczego? Otóż sól zatrzymuje wodę w organizmie. W ciągu całego roku faktycznie powinniśmy ją ograniczać, jednak podczas upałów jej działanie jest zbawienne.

Joanna Pastuszka-Roczek