Zdrowie

Cholesterol – co warto wiedzieć na jego temat?

cholesterol

Cholesterol to związek chemiczny niezbędny do budowy komórek ludzkiego organizmu, a także produkcji witaminy D3 i hormonów. Rozróżnia się jego dwa rodzaje: HDL (“dobry cholesterol” i LDL (“zły cholesterol”), których odpowiedni poziom zapewnia zdrowe życie.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to organiczny związek chemiczny. Powstaje w organizmie człowieka (głównie w wątrobie) i jest niezbędny do jego prawidłowego działania. Częściowo dostarcza się go wraz z pożywieniem. Pełni rolę budulca hormonów oraz odgrywa i rolę w syntezie hormonów (m.in. progesteronu, estrogenów i testosteronu) oraz witaminy D3. Cholesterol znajduje się w błonach komórek nerwowych mózgu i wpływa na ich przewodnictwo. Znane są jego dwa rodzaje: LDL (tzw. zły cholesterol) i HDL (zwany dobrym cholesterolem). Norma cholesterolu całkowitego to mniej niż 190 mg/dl. LDL powinien wynosić poniżej 115 mg/dl, natomiast HDL powyżej 40 mg/dl u mężczyzn i więcej niż 45 mg/dl u kobiet. W badaniach oznacza się także ilość trójglicerydów. Ich norma to nie więcej niż 150 mg/dl. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko zawału serca, choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Aby obniżyć wchłanianie go z pożywienia, można sięgnąć po preparat z chitozanem, np. Calominal.

Cholesterol LDL i HDL

Cholesterol LDL i HDL różnią się budową i wpływem na zdrowie człowieka. “Dobry cholesterol” składa się z lipoprotein o dużej gęstości i odpowiada za wiązanie zbędnego cholesterolu i jego transport do wątroby. Tam jest magazynowany lub wydalany z organizmu. Badanie HDL należy przeprowadzać kontrolnie, raz w roku. Pozwala to określić ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego i choroby niedokrwiennej serca. Korzystne wyniki to takie, kiedy poziom HDL jest wysoki, a LDL – niski. Świadczy to o małym prawdopodobieństwie rozwoju zawału, udaru i miażdżycy. Takie porównanie jest o wiele bardziej miarodajne niż wnioskowanie na podstawie wielkości stężenia cholesterolu całkowitego. LDL składa się natomiast z lipoprotein o niewielkiej gęstości. Przenosi on cholesterol z wątroby do komórek organizmu. Zbyt wysoki poziom “złego cholesterolu” zwiększa ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. LDL sprawia, że ściany tętnic ulegają uszkodzeniu, a to powoduje tworzenie się blaszek miażdżycowych. Skutkiem ich powstania jest zmniejszenia światła naczyń krwionośnych. Na poziom “złego cholesterolu” mają wpływ: dieta, aktywność fizyczna lub jej brak, a także długotrwały stres bądź skłonności genetyczne.

Tekst partnera

Komentarze (5)

Goplana

1 rok temu

Ja mam zawsze cholesterol w normie, ale to dlatego że jestem wegetarianką i jadam zdrowo. Moja lekarka zawsze chwali moje wyniki. Problem stanowi jedynie cukier, który jest dość wysoki, a ja nie objadam się słodyczami, praktycznie w ogóle ich nie jem.

pati25

2 lata temu

Ja co roku robię badania cholesterolu.Raz miałam lekko podwyższony i lekarz zalecił mi rano jeść pół grejfruta.Pomogło..Najważniejszy w badaniu cholesterolu jest poziom trójglicerydów.Na nie powinno się zwrócić uwagę 🙂

dulcynea

2 lata temu

Jestem już w takim wieku , że badam co rok poziom cholesterolu .
Na razie poziomy mam prawidłowe , ale mam genetyczne obciążenia.
Z lekami obniżającymi cholesterol jest podobno tak jak z insuliną , jak bierze to jest w normie a jak przestaniemy , to jest wyrzut cholesterolu .
Lepiej , więc, regulować jego poziom dietą ale nie zawsze to się udaje i wtedy musi wejść farmakologia 🙂

Irena

2 lata temu

Nigdy nie robiłam badań, więc nie wiem czy mam za duży, za niski czy w sam raz. Ale może warto w końcu się przebadać.

Tess

2 lata temu

Kiedyś miałam za wysoki cholesterol ale po lekach mam bardzo niski a to podobnież też nie jest dobre. Lekarz rodzinny kazał mi ciągle łykać tabletki na zmniejszenie cholesterolu ale inny kazał odstawić. Myślę, że lekarze nie wiedzą jeszcze dużo o cholesterolu. A słyszałam, że dużo osób, które latami łykają te tabletki zapadają na cukrzycę. Jednak to chemia. Lepiej zdrowo jeść.

Zostaw komentarz