Dieta Pij na zdrowie!

Białe jak mleko

biale-jak-mleko

Co powiecie na kremową cafe latte, puszystą mleczną piankę na cappucino albo orzeźwiającą cafe frappe? Wygląda na to, że kawa i mleko to mariaż idealny. A co z czekoladą pokrytą piękną czapą bitej śmietany albo z gorącym, rozgrzewającym kakao? Nawet herbatę pija się czasami z mlekiem…

Najpopularniejsze oczywiście jest mleko krowie – jest najtańsze, najłatwiej dostępne i najpowszechniej stosowane. Wyraz „mleko” jest właściwie synonimem mleka krowiego. Są też jednak inne możliwości! Korzystają z nich przede wszystkim alergicy i weganie. My zachęcamy do ich spróbowania z ciekawości. Kto wie – może okażą się lepsze?

Mleko zwierzęce

Każdy wie, że nie tylko krowa daje mleko! Stąd przecież pochodzi nazwa ssaków, że ich młode ssą mleko matki. Można więc pić mleko jaka czy wielbłąda tak samo jak mleko krowy. W Polsce jednak (i ogólnie w Europie) łatwiej znajdziemy mleko kozie. To dobra wiadomość dla alergików – wiele osób cierpiących na alergie i nietolerujących mleka krowiego bez problemu przyswaja mleko innych zwierząt. Co więcej, uważa się, że mleko innych zwierząt zawiera wiele cennych właściwości i w istocie może okazać się zdrowsze niż znane nam na co dzień mleko stereotypowej łaciatej.

Kozie mleko jest w składzie zbliżone do ludzkiego, dlatego jest łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż mleko krowie. Zawiera również więcej witamin A1, B1, B2 i C oraz wapnia, potasu, fosforu. Przyspiesza przemianę materii, co docenią osoby dbające o linię. Do tego może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Mleko kozie jest też uważane za afrodyzjak, a kawa z dodatkiem imbiru, cynamonu i koziego mleka to wręcz miłosna bomba!

Agnieszka Kąkol

Co powiecie na kremową cafe latte, puszystą mleczną piankę na cappucino albo orzeźwiającą cafe frappe? Wygląda na to, że kawa i mleko to mariaż idealny. A co z czekoladą pokrytą piękną czapą bitej śmietany albo z gorącym, rozgrzewającym kakao? Nawet herbatę pija się czasami z mlekiem…

Mleko roślinne

To może wydawać się nieco dziwne, ale mleko produkuje się również z roślin. Większość powstaje w podobny sposób: namoczone ziarna, nasiona lub orzechy rozciera się z wodą, następnie zaś filtruje i często również gotuje. To wcale nie nowy wynalazek – technologię produkcji mleka sojowego opracowano w Chinach już w 164 roku. Wraz z rosnącą świadomością zdrowego żywienia coraz większą popularnością weganizmu i bezmlecznych form wegetarianizmu oraz rosnącej liczby osób uczulonych na mleko zwierzęce coraz łatwiej dostać mleko roślinne również w Polsce.

Najpopularniejsze jest mleko sojowe i to właśnie ono znajduje się w dziale dla alergików w większości supermarketów. W sklepach ze zdrową, egzotyczną lub wegetariańską żywnością bez trudu znajdziemy jednak większy wybór: mleko ryżowe, migdałowe, owsiane, czasem mleko konopne, sezamowe lub słonecznikowe. Łatwo dostępne jest także mleko kokosowe.

Wszystkie te napoje różnią się między sobą smakiem, co zależy często od zastosowanej technologii. Warto więc testować różne możliwości. Właściwości zdrowotne mleka różnią się w zależności od rośliny, z której zostały wyprodukowane. Najpopularniejsze jest mleko sojowe i mleko ryżowe, które nie zawierają w ogóle tłuszczy ani cholesterolu, są za to bogatym źródłem białka – docenią je zatem osoby zarówno dbające o linię. jak i borykające się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jak widać, mleko roślinne przeznaczone jest nie tylko dla alergików.

Agnieszka Kąkol

Co powiecie na kremową cafe latte, puszystą mleczną piankę na cappucino albo orzeźwiającą cafe frappe? Wygląda na to, że kawa i mleko to mariaż idealny. A co z czekoladą pokrytą piękną czapą bitej śmietany albo z gorącym, rozgrzewającym kakao? Nawet herbatę pija się czasami z mlekiem…

Jak się to ma do przeciętnego zjadacza czekolady i miłośnika kawy? Do wybranego napoju można dodać dowolny rodzaj mleka i w ten sposób eksperymentować ze smakami. Wybierając na przykład mleko migdałowe czy z orzechów włoskich, możemy cieszyć się ulubioną kawą z dodatkowym orzechowym posmakiem i aromatem. Trochę trudniej jest, gdy marzy nam się cappucino czy cafe latte.

To, czy mleko będzie się dobrze spieniać, zależy od wielu czynników, między innymi od jego konsystencji. Warto więc przetestować różne możliwości. Zarówno mleko kozie, jak i mleko sojowe spieniają się dość dobrze, chociaż uzyskanie konsystencji znanej z puszystych pianek z mleka krowiego wymaga trochę praktyki.

A co z bitą śmietaną na kawie lub czekoladzie? Na to również jest rozwiązanie – w specjalistycznych sklepach znajdziemy śmietanki roślinne. Można ponadto wykorzystać mleko kokosowe. Jeśli puszkę takiego mleka zostawimy na kilka godzin w lodówce, na powierzchni zbierze się gruba warstwa śmietanki, którą bez trudu można ubić z cukrem pudrem. Gorąca czekolada z czapą puszystego kokosowego kremu na wierzchu – to brzmi jak doskonały pomysł!

„Filiżanka Smaków” nr 3 (31), maj-czerwiec 2012
www.filizankasmakow.pl

Agnieszka Kąkol

Komentarze (11)

memorka

11 lat temu

Podobnie, jak Filodendron, nie znoszę gotowanego mleka. W dzieciństwie miałam nawet takie grzeszki z bratem-wylewaliśmy mleko do ubikacji, kiedy mama nie widziała:-s Teraz lubię mleko tylko postaci przetworzonej-kefir, jogurt, maślanka, sery.

pati25

11 lat temu

Mleko,zarówno zimne jak i gorące uwielbiam.Nienawidzę jak na mleku gorącym zrobi się kożuch,a ja przez przypadek ten kożuch połknę.Od razu mam odruch wymiotny.Mleko z miodem przed snem.Super

drobina

11 lat temu

A co powiecie na cieplutkie mleko prosto od krowy? Jak byłam mała , to często bywałam u babci na wsi, jak przychodziła pora dojenia to zawsze z bratem łapaliśmy za kubeczki i biegliśmy do babci po cieplutkie mleko. Teraz takie świeżutkie pewnie by mi nie smakowało 😉

filodendron

11 lat temu

Ja teraz wszystkie przetwory mleczne bardzo lubię , ale mam wstręt do mleka ugotowanego, już sam zapach powoduje niewymowne obrzydzenie.Gdyby ktoś chciał mnie zamęczyć udałoby mu się to pojąc mnie takim mlekiem.

pati25

11 lat temu

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Mleka więc temat jak najbardziej na czasie.Na temat mleka i jego przetworów są różne opinie.Ja lubię mleko i jego przetwory.Jem je bo dostarczają między innymi wapnia.Taki budyń waniliowy.Pycha

drobina

11 lat temu

Uwielbiam mleko od…zawsze. W dzieciństwie nie przepadałam za mięsem, więc mój obiad najczęściej składał się z ziemniaków i kwaśnego mleka. Ta miłość do mleka została mi do dzisiaj.

filodendron

11 lat temu

Byłam bardzo trudnym dzieckiem ze względu na to ,że nie chciałam pić mleka, przez to mój organizm nie był odporny i skutki niepicia mleka ciągną się za mną do tej pory.

mejgosia

11 lat temu

Mój ojciec pracował w mleczarni, robiono tam słynne mleko w proszku ,, z dzidziusiem” . Jadłam je łyżeczką, bo tak lubiłam,. Mleka i jego przetworów w domu było dostatek, bo ojciec dostawał tzw. deputat! Do dziś uwielbiam wszystko co z mlekiem! A bita smietankę najbardziej!

aneczka

11 lat temu

Lubię mleko i produkty mleczne. Kiedyś można było wystawić słodkie mleko w upalny dzień i szybko mleko się zsiadło(czyli było kwaśne). Pamiętam czasy, kiedy mleko w butelkach było roznoszone pod drzwi(miło to wspominam).

nowa

11 lat temu

Uwielbiam mleko i wszystko co od mleka pochodzi! Pijałam w dzieciństwie takie prosto od krowy,jeszcze z pianką a teraz to już w okolicy nikt krów nie ma to trzeba zadowolić się kupnym ze sklepu.Ale jego smak pamietam do dziś! Pychotka 😉

dulcynea

11 lat temu

Mam nietolerancję laktozy ,dlatego mleka nie piję. Ale już jego produkty: jogurt,kefir,sery jak najbardziej.A czapa bitej śmietany smakuje mi nieziemsko. Szkoda ,że nie za często!

Zostaw komentarz