Natura i eko Teraz EKO

5 powodów, dla których warto robić domowe przetwory

5-powodow-dla-ktorych-warto-robic-domowe-przetwory

Sezon na pyszne owoce i warzywa trwa. To idealny czas na przygotowanie domowych przetworów.

Sklepy oferują mnóstwo różnych, gotowych dżemów czy soków. Czy takie produkty mogą się równać z domowymi przetworami?

Zdrowe, bo domowe

Samodzielnie przygotowane przetwory mają wiele zalet. Przede wszystkim sami wybieramy warzywa czy owoce, które chcemy przetworzyć. Często są to płody z naszego ogródka czy działki, więc mamy pewność, że są ekologiczne i naturalne. Smak takich produktów będzie o niebo lepszy, niż tych ze sklepowych półek.

Domowe przetwory a niskie koszty

Zrobienie domowych weków nie wiąże się z wysokimi kosztami. Do przygotowania takich pyszności możemy wykorzystać słoiki po innych produktach, wystarczy że dokładnie je umyjemy i wyparzymy. Sezonowe owoce dostaniemy w bardzo atrakcyjnych cenach na pobliskim targu, bądź wyhodujemy je samodzielnie. W ten sposób zaoszczędzimy pieniądze i będziemy mieli satysfakcję z wykonanego dzieła.

Brak konserwantów

Domowe przetwory są nie tylko smaczne ale przede wszystkim pozbawione konserwantów. Wystarczą owoce i cukier bądź warzywa i odpowiednie zalewy, przygotowane zwykle na bazie octu, wody i naturalnych ziół. Gotowe przetwory, dostępne w sklepach zawierją różne konserwanty, wzmacniacze smaku i substancje, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Samodzielnie zrobimy dowolne przetwory, które będą wolne od takich polepszaczy.

Prezent dla bliskich

Przygotowane dżemy, ogórki czy kompoty będą znakomitym prezentem dla naszych bliskich i znajomych. Domowej roboty słoiczek, z ukrytymi pysznościami ucieszy każdego. Będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kwiatów i czekoladek.

Radość z gotowania

Przygotowanie słoiczków to okazja do wspólnego gotowania z rodziną. Zaangażujmy bliskich w prace kuchenne i przygotowanie owoców oraz warzyw. Praca pójdzie nam szybko i przyjemnie. Taka forma spędzenia czasu wzmocni nasze rodzinne relacje. Wspólne degustowanie przygotowanych specjałów będzie dobrą i smaczną zabawą.

Katarzyna Antos

Komentarze (14)

sirena46

6 lat temu

Domowe przetwory są pyszne szczególnie jak ktoś ma działkę, ma wszystko ekologiczne bez chemii.
Ja teraz nie robię za wiele przetworów jedynie czasem ogórki i dżem. Kiedyś robiłam więcej,dużo też mroziłam.
Takiej herbaty jak podaję Danusiate też nie piłam, może warto spróbować 🙂

Emilly27k

6 lat temu

Tego sposobu nie znam na przyrządzanie herbaty nie znam. Ogólnie ja uwielbiam robić przetwory z ogórków.
Wiem co dodaje i nie trzeba kupować w sklepie.

Mindi

6 lat temu

Lubię robić przetwory, co roku kładę do słoików i mrożę warzywa i owoce. Dzięki temu mniej dzieci kupują napojów w butelkach a kanapki mają dzięki kiszonym ogórkom niepowtarzalny smak 😛
Danusiate nie spotkałam takiego przepisu, bardzo mi się spodobał, wypróbuję go 🙂

Danusiate

6 lat temu

Kroję różne owoce (jabłka, truskawki, wiśnie, śliwki, limonki – co mi wpadnie pod rękę), dodaję miodu (może być też cukier). Dosypuję cynamonu, imbiru i dolewam wyciąg z goździków (można wrzucić całe, ale później jest problem, bo po wypiciu herbaty wszyscy zwykle wyjadają owoce, a goździki trzeba odkładać :)) Dodaję też skórkę pomarańczową. Trzeba próbować, jak się to wszystko wymiesza, żeby było odpowiednio słodkie. Dolewam też czasem trochę rumu – do smaku 🙂 To wszystko mieszam, wstawiam do piekarnika w gęsiarce (albo naczyniu żaroodpornym) na mniej więcej godzinę i zapiekam. Następnie gorące przelewam do małych słoiczków (takich z mniejszego przecieru pomidorowego – wtedy jeden słoiczek jest na 1 szklankę herbaty). Ostatnio nie pasteryzowałam i nic się nie dzieje, więc chyba nie trzeba 🙂 Taką zawartość słoiczka wlewam do szklanki, zalewam wodą – i jest herbatka do wypicia i zjedzenia 🙂 Mniam

Danusiate

6 lat temu

Podczas ostatniego pobytu na Słowacji piłam pyszną pieczoną herbatę. Kiedy wróciłam, zrobiłam taką z dostępnych teraz owoców – i już wiem, że będzie to jeden z moich stałych przetworów 🙂 Tym bardziej, że bardziej pasuje do długich zimowych wieczorów, niż do lata 🙂

Emilly27k

6 lat temu

Zawsze to co domowe jest smaczne i zdrowe bo robione na bazie tego wiemy z jakimi składnikami jakie dajemy do słoiczków. :)))

drobina

6 lat temu

W moim domu domowe przetwory to przyjemny obowiązek:-) Tym bardziej, że mam swoją działkę na której nie brakuje owoców i warzyw. Półki w mojej piwnicy zaczęły już się zapełniać kompotami, a lada dzień zaczniemy „pracować” nad ogórkami:-X

filodendron

6 lat temu

Wspaniałe są domowe przetwory.Kiedys jak mielismy dzialke to robiłysmy z mamą wspaniałe przetwory na całą zimę. to były piekne czasy.:)))

Tess

6 lat temu

Co roku robię przetwory, właśnie dlatego, że zdrowe bo wiem jakie owoce czy warzywa przetwarzam. Kiedyś robiłam dużo takich słoiczków ale teraz mieszkam sama, więc dużo mi nie potrzeba.

Zostaw komentarz