Dieta Włącz do diety...

Zupy wzmacniające

zupy-wzmacniajace

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Medycyna chińska

Jednym z najistotniejszych elementów filozofii tradycyjnej chińskiej medycyny (TCM) jest odpowiednie odżywianie się. Właściwa dieta jest kluczem do zdrowego życia. Zgodnie z wyznacznikami TCM nasz codzienny jadłospis powinien składać się z 40% owoców i warzyw, 40% węglowodanów pochodzących z produktów zbożowych i 20% produktów bogatych w energię czyli mięsa, nabiału i tłuszczy, które zdaniem Chińczyków, prowadzą do niestrawności i otyłości.

Główne przesłanie

TCM głosi, że aby być zdrowym należy zachować równowagę energii w organizmie. Gdy dochodzi do zaburzeń funkcjonowania tych energii w naszym ciele powstaje stan chorobowy.

Choroba jest ostatecznością, czymś co nie przytrafia się jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia.

Chińska medycyna przede wszystkim zapobiega, a później dopiero leczy. Proces leczenia jest długotrwały, ale za to stosuje się metody naturalnymi po to, by jak najmniej ingerować w organizm. Podstawową metodą profilaktyczną i leczniczą jest dieta czyli odpowiednie odżywianie.

Mira Starobrzańska

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Odżywianie

W TCM obowiązuje zasada naszych babć: „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”. Rano jemy więc potrawy ciepłe, treściwe i syte z różnymi dodatkami. Stanowią one podstawę naszego całodziennego funkcjonowania i samopoczucia. Pamiętajmy o tym, żeby dostarczać organizmowi produktów jak najlepszej jakości, najlepiej z własnych działek i ogrodów lub z upraw ekologicznych. Najlepsze są najmniej przetworzone. Zdecydowanie powinniśmy unikać potraw mrożonych oraz poddanych obróbce w kuchenkach mikrofalowych.

Przygotowanie zup zgodnie z medycyną chińską to dwuczęściowy proces. Pierwszy etap składa się z ugotowania zupy bazowej na kilka dni. To stanowi podstawę do sporządzenia zup smakowych na dany dzień.

Przepis na ryżową zupę bazową

Składniki: ryż i woda. Przygotowanie: mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, co jest kwestią smaku. Gotujemy ok.3 godziny pod przykryciem, zmniejszamy ogień po zagotowaniu. Działanie: Im dłużej ryż się gotuje, tym bardziej wzmacnia krew.

Mira Starobrzańska

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Przepis podstawowy na rosół wołowy

Składniki: kości, mięso, zielona pietruszka, jagody jałowca, ziarno pieprzu, lubczyk algi wakame, korzeń marchwi, seler, cebula. Sposób przyrządzania: do garnka z zimną wodą wrzucić zieloną pietruszkę i zagotować. Dodać jałowiec, kości, mięso, marchew, seler oraz osobno podrumienioną połówkę cebuli. Następnie dosypać pieprz, lubczyk i wakame. Całość gotować 4-8 godzin a następnie odcedzić. Bulion przechowywać w lodówce. Jeżeli wyjmiemy mięso po ok. 1-2 godzinach od zakończenia gotowania, można je pokroić w kostkę i użyć jako składnika zupy. Działanie: wzmocnienie śledziony i żołądka, odżywienie krwi.

Sezamowa zupa ryżowa dla osób siwiejących

Składniki: ryż okrągłoziarnisty, czarny sezam, brązowy cukier. Przygotowanie: Sezam ugotować z ryżem w ilości 1:2 z dużą ilością wody, aż do uzyskania wodnistej papki. Posłodzić wedle uznania. Działanie: Czarny sezam jest pomocny dla osób starszych na zaparcia. Zupa pomaga przy osłabieniu mięśni, ścięgien, wiązadeł, suchości oczu, suchym kaszlu i przedwczesnym siwieniu.

Szpinakowa zupa ryżowa na poprawę widzenia

Składniki: dowolny rodzaj ryżu, olej sezamowy, cebula, gałka muszkatołowa, sól, pietruszka, świeży szpinak lub pokrzywy. Przygotowanie: w gorącym garnku rozgrzewamy olej, dusimy na nim cebulę z gałką, dodajemy sól, pietruszkę, pokrzywy lub szpinak i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ryżową zupę bazową i podgrzewamy. Działanie: Szpinak wzmacnia żołądek i wątrobę, pomaga w leczeniu kurzej ślepoty i zamglonego widzenia.

Mira Starobrzańska

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Zupa ryżowa z wątróbką – dla kobiet

Składniki: dowolny rodzaj ryżu, wątróbka drobiowa lub wołowa, olej, pieprz, gałka muszkatołowa, jabłko, pietruszka lub świeży lubczyk, sos sojowy. Przygotowanie: wątróbkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju z gałką i pieprzem. Dodajemy plasterki jabłka i przez chwilę dusimy. Dodajemy ryżową zupę bazową i podgrzewamy. Przed podaniem ozdabiamy ziołami i dodajemy sos sojowy do smaku. Działanie: Wątróbka pomaga w leczeniu schorzeń oczu, kurzej ślepoty, niedowidzenia i zamglonego widzenia. Zaleca się ją także kobietom po menstruacji.

Istnieje nieskończenie wiele przepisów na udoskonalanie zupy bazowej. Można w tym celu sięgnąć po sprawdzone zioła i przyprawy, rośliny strączkowe oraz zboża. Pamiętajmy, że kolejność dodawanych składników oraz wykonywanych czynności ma kluczowe znaczenie. Miłego eksperymentowania.

Mira Starobrzańska

Komentarze (7)

pati25

7 lat temu

Czyli kluczem do zdrowia jest właściwa dieta.Prawidłowe odżywianie.Zdecydowanie tak.Warto stosować zasadę naszych babć

sirena46

7 lat temu

Z tą zasadą naszych babć w sprawie odżywiania to się w 100 % zgadzam. Jeśli chodzi o zupy to nie wiem, czy z powodu braku czasu mogłabym wdrożyć te przepisy w swojej kuchni. Choć na pewno służą zdrowiu bez dwóch zdań.

drobina

8 lat temu

Na eksperymenty z Sezamową zupą ryżową dla osób siwiejących jest już za późno (przynajmniej dla mnie). Gdzie do diabła był ten przepis, jak zaczynałam siwieć?
Szpinakową zupę ryżową zamierzam zrobić. Mam nadzieję, że przyniesie wymierne korzyści.

GloriaVictis

8 lat temu

Przez kluczowość kolejności dodawania składników nasunęło mi się skojarzenie z dietą Ciesielskiej. Pani Ciesielska zasady żywienia wg tradycyjnej medycyny chińskiej przełożyła na polskie realia i klimat. Nie zagłebiałam się w jej dietę jakoś szczególnie, ale miałam koleżankę, która ściśle jej przestrzegała. Podobno ten sposób żywienia ma niebagatelny i zbawienny wpływ na zdrowie.

linet

8 lat temu

Ależ ta chińska kuchnia jest czasochłonna i wymagająca! Nie dość,że gotowanie rosołu pochłania 4-8h , to jeszcze stawia wymóg,żeby wykonywanie czynności i dodawanie składników odbywało się w określonej kolejności.
A z tego co wiem, każdy produkt spożywczy trzeba jeszcze przeanalizować pod kątem jego własciwości energetycznych, wpływu na poszczególne narządy, a nawet emocje, przynależnosci do jednego z 5 smaków, zgodnosci z porą roku. Dopiero wszystko razem odpowiednio połączone tworzy zrównoważoną całość.Dla mnie jest to wiedza nie do ogarnięcia i nie do zastosowania w naszym zabieganym świecie. A ćwiczenia z cierpliwości będę sie uczyć na jakichś innych przykładach:)
Dlatego wolę zdecydowanie nasze rozgrzewające zupki zimowe jak krupnik, fasolówkę, kapuśniak, rosół….
A kuchnię chińską potraktuję jako ciekawostkę, ale nie do wykorzystania w praktyce.

Zostaw komentarz