Gdzie się przebadać? Cytologia Mammografia
Tematy

Sposoby na gazy i wzdęcia

30.09.2011

Komentarzy: 10

Sposoby na gazy i wzdęcia
Powtarzając za klasykiem stwierdzamy, że „nic co ludzkie, nie jest mi obce”, ale bez wątpienia czasem bywa krępujące i wstydliwe. Aby uniknąć niezręcznych sytuacji oraz ulżyć swojemu brzuchowi, warto zastosować się do wskazówek na walkę z gazami.

To bardzo nieprzyjemne i krępujące zaburzenie jelitowe. Samo wydalanie gazu jest procesem naturalnym. Średnio wydalamy go około 500-2000 cm3. Bakterie żyjące w jelicie cienkim i okrężnicy rozkładają cukry pochodzące z węglowodanów, zmieniając je w gazy. Woń (raczej nieprzyjemna) zależy od typu bakterii znajdujących się w jelitach oraz od rodzaju spożytego pokarmu. Główna przyczyna to bakteryjny rozkład źle strawionego białka, zwłaszcza przy nadmiernych jego ilościach spożywanych w czasie posiłku.

Na gazy i wzdęcia

W wypadku uciążliwych gazów i wzdęć powinniśmy wyeliminować z diety oczyszczone i wysoko przetworzone produkty oraz słodycze. Należy pamiętać o osobnym spożywaniu owoców i prawidłowym łączeniu pokarmów. Podstawą sukcesu jest odbudowa flory bakteryjnej jelit.

Oto niezawodne sposoby:

Węgiel drzewny

Prawie zapomniany przez medycynę akademicką, od wieków był środkiem, który skutecznie usuwa gazy i toksyny z jelit. Może on pochłonąć niemal każdą truciznę. Daje doskonały efekt także w wypadku biegunki, gdy organizm pozbywa się toksyn.

Błonnik, gumy, pektyny

Wywierają istotny wpływ na proces wchłaniania w żołądku i jelicie, skutecznie obniżają poziom cholesterolu oraz zwalniają proces wchłaniania cukru. Zwiększają objętość stolca, wiążą substancje toksyczne, skracając ich czas przebywania w jelicie. Obecność błonnika pokarmowego powoduje zakwaszenie środowiska w jelitach, dzięki czemu może być podawany w obecności bakterii kwasu mlekowego.

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego

Żyją w symbiozie z człowiekiem, tworzą w jelitach środowisko lekko kwaśne, w którym bakterie chorobotwórcze i grzyby nie mogą się rozwijać. Ich obecność umożliwia odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej. Obecnie na rynku znajduje się wiele preparatów zawierających te bakterie. Warto wiedzieć, że są bardzo wrażliwe i aby działały zażywamy je zawsze przed posiłkiem, i nigdy nie łączymy z węglem drzewnym.

Korzeń imbiru, cząber, koper włoski oraz mięta pieprzowa

Są powszechnie stosowane jako przyprawy regulujące nadmiar gazów i skutecznie poprawiających trawienie.

Sok z surowej kapusty

Skutecznie usuwa gnijące resztki gromadząc się w jelitach. Wysoka zawartość siarki i chloru nadaje mu właściwości przeczyszczające. Działa bardzo szybko i skutecznie – zaraz po spożyciu organizm pozbywa się toksycznych gazów 0,5-1 litra dziennie.

Drogie Panie, jakie macie sprawdzone, domowe sposoby na te przykre, ale częste dolegliwości?

Więcej o jelicie grubym przeczytacie w artykułach „Nieuniknione problemy z jelitami?
oraz w artykule Chroniczne choroby jelit.

Zuzanna Górka

Przeczytaj też:
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    W artykule przedstawiono kilka sposobów,z których raz czy dwa skorzystałam.Zazwyczaj nie mam żadnych problemów ale niestety mnie to spotkało.Jak ktoś ma problemy ze wzdęciami to polecam ziołaazylia, bergamotka, kolendra, czosnek, lawenda, gałka muszkatołowa, oregano i rozmaryn. Można dodawać je do potraw.Pomocne może być picie herbatki ziołowej z rumianku,kopru, kminku, melisy i lukrecji.
  • basia4ab avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Bardzo dobry artykuł.Wiele osób ma problemy z wzdęciami i nieraz nie wiedza jak sobie pomóc.Artykuł doskonale przedstawia sposoby domowe, jakich trzeba użyć, by złagodzić problem jelitowy..Ja wiem jaki jest dokuczliwy problem z wzdęciami, gdyż przed operacją miałam właśnie taki problem.W moim przypadku problem zaistniał z przyczyn guzów nowotworowych, w pętli jelitowych.Żaden sposób który zastosowałam przy wzdęciach, nie skutkował.Dopiero teraz mam spokój, ale i tak w mojej kuchni królują zioła.Do moich potraw używam koper,majeranek,kminek,bazylia,oregano,czosnek.Również lubię zrobić mieszankę herbat ziołowych. Do dzbanka wrzucam, kilka różnego rodzaju herbatek ziołowych z dodatkiem mięty, zalewam gotującą wodą,studzę i dodaje plastry cytryny.Tak przygotowana herbatka jest bardzo zdrowa i orzeźwiająca szczególnie w upalne dni.Basia
  • summer avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    "Na szybko" można sobie pomóc espumisanem! Sposób niezbyt domowy, ale skuteczny. Herbatka z kopru włoskiego też jest zbawienna!
    A o co chodzi z tym osobnym spożywaniem owoców? Pierwsze słyszę! Z niczym nie powinno się ich łączyć?
    Ten komentarz był edytowany 2 raz(y)
  • drobina avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Temat może i krępujący, ale artykuł bardzo ciekawy, porusza przecież problem z życia wzięty.
    Summer: co do osobnego spożywania owoców, to o ile pamiętam, to chodzi o to że owoce powinny być spożywane jako osobny posiłek, najlepiej przed większym posiłkiem np. pół godziny wcześniej. Nie powino się ich łączyć z innym posiłkiem, ani jeść zaraz po posiłku, bo mogą powodować fermentację w przewodzie pokarmowym, a wtedy może być "nieciekawie".
  • pati25 avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Artykuł na temat zapobiegania wzdęciom i leczenia http://spec.pl/zdrowie/dolegliwosci/wzdecia-jak-zapobiegac-i-leczyc
  • linet avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Proces trawienia, a więc również funkcjonowanie jelit, bardzo usprawniają ziołowe mieszanki. Odkryłam znakomite zioła, w pysznie dobranych aromatycznych zestawach do różnych potraw: od kanapkowych posypek zaczynając, poprzez mięsa, zupy, ryby, sosy, a na dodatkach do kawy kończąc.
    Zioła pochodzą z ekologicznych upraw, są bez chemii i soli.
    Zobaczcie same:
    http://darynatury.pl/
    Ja je kupuję w "zdrowej żywności".
    I tak jak ta ciotunia z piosenki Młynarskiego, kóra "w każde danie wciąż sypie ser, tarty ser ,bo pasuje do wszystkiego tarty ser", tak ja w każde danie sypię odpowiednie ziółka. Rybka z taką przyprawą nie ma sobie równych, a jak prosta w wykonaniu
    No i nie mamy problemów trawiennych.
  • ell@ avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    A ja zauważyłam, że w okresach systematycznego uprawiania gimnastyki (choćby ćwiczenia brzuszków) nie ma mowy o problemach z procesami trawienia. Brzuszek czuje się tak wymasowany i zrelaksowany, że o zatorach nie może być mowy.
  • ulaa avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Dobry artykuł, który dotyczy również mnie. Jak poinformował mnie lekarz, mam LENIWE JELITO- muszę go pobudzać do pracy. Tak jak pisze ell@, systematyczne ćwiczenia, dobrze na mnie działają oraz spozywanie posiłków tylko gotowanych i jest super. Niestety Drogie Panie musimy o siebie zadbaći pomóc sobie, abyśmy czuły się lepiej.
  • pauzka avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Trzeba uważać na dietę i pomagać troszkę organizmowi, odnośnie owoców-
    jabłka mają szczególne właściwości zdrowotne ale też szczególne właściwości
    gazotwórcze.Posiłki jak najprostsze gotowane i duszone używać dobrych
    składników no i cudowne ziólka do przyprawiania,proponuję moje uniwerslne
    ćwiczenie -porawia także pracę jelit- wciągaj mięśnie brzucha lekko,naprzemiennie rozlużniając- prostuje sylwetkę i pomaga jelitom w pracy, można je wykonywać nawet pichcąc przy kuchence.
  • ell@ avatar napisał(a) jakiś czas temu:
    Przypomniałaś mi Pauzko o ćwiczeniu z Jogi - "uddiyana bandha" - to właśnie wciąganie brzucha. Między innymi poprawia trawienie, pobudza perystaltykę jelit - więc likwiduje zaparcia, do tego masuje i wzmacnia narządy podbrzusza.
    I oczywiście smukleje nam brzusio
    Ps.
    Ulaa, nadal nosisz tą piękną fryzurę ?
Dodaj komentarz
Przed dodaniem komentarza prosimy o lub rejestrację
Czy wiesz, że? Miażdżyca - Polega na zwężaniu się światła naczyń krwionośnych, głównie tętnic, w sposób upośledzający ich prawidłowe funkcjonowanie. Zwężenie tętnic występuje na skutek… Czytaj dalej w słowniczku»