zamiast-tabletek-cebula-i-czosnek

Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.

Informacje o leczniczych właściwościach czosnku i cebuli znane były już w czasach starożytnych. Ślady tej wiedzy odnaleziono w piramidach egipskich, zabytkach piśmienniczych starożytnych Chin, Grecji oraz Imperium Rzymskiego.

Najnowsze badania nie tylko potwierdzają zdrowotny wpływ tych roślin, ale też dowodzą, iż związki siarkowe w czosnku oraz antyutleniające flawonoidy w cebuli mają działanie antyrakowe. Substancje te hamują wzrost komórek nowotworowych, a obecny w składzie selen pobudza tworzenie krwinek białych i przyczynia się do eliminacji obcych komórek.

Przeprowadzone w ostatnich latach doświadczenia dowiodły, że kobiety i mężczyźni jedzący przynajmniej siedem porcji cebuli na tydzień o połowę rzadziej zapadali na raka okrężnicy niż osoby, które w kuchni unikają tego warzywa. To samo tyczy się amatorów czosnku, którzy chorowali o jedną czwartą rzadziej od jego przeciwników.

A. Złotkowska

26 KOMENTARZE

  1. Bez wątpienia powinniśmy się zajadać czosnkiem i cebulą, ale ja chciałam wspomnieć o roślince, która nazywa się czosnek niedźwiedzi. O jej skuteczności miałam okazję się dowiedzieć, kiedy moja córka miała 7 lat – dostała lamblii. Tych bardzo groźnych pasożytów nie mogliśmy zwalczyć, nie pomagały nawet bardzo silne leki, trwało to kilka lat, wtedy dowiedziałam się właśnie o soku z niedźwiedziego czosnku. Lamblie już na zawsze zniknęły, pamiętam poleciłam to lekarstwo jeszcze kilkorgu chorym dzieciom, wszystkie wyzdrowiały.

  2. Według mnie to dobre lekarstwo i skuteczne.Ja wolę czosnek i cebulę.Zdecydowanie wolę taka kuracje niż nieskuteczne metody leczenia.Nie ma jak kanapki z czosnkiem.

    Możliwe,że zapach czosnku nie jest przyjemny, ale za to bardzo skuteczny w swoim działaniu.
    Cebula jest bardzo zdrowa nie tylko w potrawach ale jako syrop ma działanie bardzo skuteczne i lecznicze.

  3. taki syrop cebulowy to kojarzy mi się z dzieciństwem … 🙂 trzeba pamiętać, że własciwości czosnku i cebuli zanikają podczas obróbki cieplnej – czyli jemy, owszem ale TYLKO na surowo!

    basikmac zgadza się – sa to skuteczne leki, ale… tylko dla mocnej watroby! niestety i czosnek i cebula są bardzo ciężkostrawne!

  4. Warto dodać że flawonoidy zawarte w fioletowej cebuli jako jedyne mają zdolność rozpuszczania płytek miażdżycowych, poza tym uelastyczniają żyły i zapobiegają ich wapnieniu. Wapnienie żył z kolei bierze się ze spożywania produktów mlecznych zawierających białko kazeinę, która jeśli nie zwapnia żył to odkłada się w organizmie najczęściej w postaci kamieni nerkowych. Dodatkowo organizm chcący strawić ciężkostrawną dla nas kazeinę pobiera z kości rezerwy wapnia oraz innych minerałów, dlatego w efekcie mleko i produkty mleczne wpływają na szerzeznie się osteoporozy.

  5. Oto nasi kochani przyjaciele i obroncy na ten zimowy czas i nie tylko.Czosnek w moim wydaniu odpada,cisnienie mam za niskie i napady dusznosci,chociaz uwielbiam jego smak i zapach…Syropek z cebulki znam i jest czestym gosciem w miom domu o tej porze,ale wino cebulowe?Ze ja o tym nie wiedzialam!Rewelacyjny przepis,jutro produkcja!Serdeczne dzieki autorce tekstu za swietny artykul i przepis:):):)

  6. skakali przez mostek….
    Czy wiesz, że…
    Słowianie wierzyli, że chroni przed ukąszeniami żmii.
    W mitologii chińskiej czosnek uważano za roślinę mogącą odwrócić „złe oko” – symbol nieszczęścia i niedoli.
    W Afryce rybacy smarując swe ciało czosnkiem zabezpieczali się przed krokodylami.
    Według jednej z arabskich legend czosnek wyrósł na odcisku jednej łapy
    szatana, gdy przyszło mu opuszczać raj.
    Na długo przed wynalezieniem antybiotyków czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego.
    A w czasie I wojny światowej czosnek znalazł zastosowanie w opatrywaniu ran.

  7. Cebula i czosnek to prawdziwe skarby nie tylko w kuchni. Ostatnio przeczytałam, że związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie .Syrop z cebuli nie jeden raz aplikowałam dzieciom przy przeziębieniu zawsze z dobrym skutkiem. Czosnek w mojej kuchni króluje od zawsze, mimo nieprzyjemnego zapachu po jego zjedzeniu:)

  8. Z miłym zaskoczeniem przeczytałam tytuł i potem artykuł. Bardzo cenię czosnek i cebulę, dodaję do rosołu, do mięs, do masełka czosnkowego. Ale głównie myślę o nich w czasie przeziębienia. Syrop z cebuli, gorące mleko z masłem i czosnkiem na przeziębienie ale także małe kawałki czosnku w kącikach nosa przy zatokach. Od lat katar leczę dwa-trzy dni a z zatokami nie mam problemu. Rodzina też się przekonała, ze to skutkuje 🙂

  9. Tabletki to u mnie ostateczność, bo na wiele leków jestem uczulona. Grypę i przeziębienia najczęściej przeganiam cebulą i czosnkiem. Podobnie jak Mindi lubię syrop z cebuli i gorące mleko z masełkiem i czosnkiem. Dodaję jeszczę łyżeczkę miodu. Lubię też dołożyć ząbek czosnku do kolacji 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ