Dieta Włącz do diety...

Właściwości prozdrowotne jaj

wlasciwosci-prozdrowotne-jaj

Jaja do niedawna budziły kontrowersje. Niektórzy obwiniali je o rozwój miażdżycy. Obecnie dysponujemy badania naukowymi, z których wynika, iż jaja nie są szkodliwe dla naszego organizmu.

Niektóre osoby, które kreują się na specjalistów od zdrowego odżywiania, twierdzą, iż jaja wpływają negatywnie na nasze zdrowie. W rzeczywistości umiar stanowi klucz do sukcesu. Już Paracelsus zauważył, że „każda substancja jest i nie jest trucizną, tylko dawka sprawia, iż dana substancja nie jest trucizną”.

Jaja w diecie człowieka

Jaja towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Nasi przodkowie chętnie je spożywali, ponieważ uważali, że w ten sposób dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Jaja – źródło pełnowartościowego białka

Z przeprowadzonych badań wynika, iż jaja stanowią źródło pełnowartościowego białka. Zawiera ono wszystkie aminokwasy, niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Udowodniono, iż białko, obecne w jaju kurzym, jest przyswajalne w 94%.

Jaja w dolegliwościach migrenowych

W jajku znajdziemy następujące witaminy: A, B12, E oraz niacynę. Tę ostatnią poleca się osobom, które zmagają się z migreną. Z przeprowadzonych badań wynika, iż niacyna działa kojąco na system nerwowy.

Rola immunoglobuliny Y

Żółtko jaja kurzego stanowi bogate źródło immunoglobuliny Y, która wzmacnia odporność. Nasi przodkowie zdawali sobie sprawę z dobroczynnych właściwości wyżej wspomnianego białka. Babcie podawały surowe żółtko dzieciom, które zmagały się z biegunką. W Indiach jajko wciąż wykorzystuje się jako lek. Surowe żółtko konsumują osoby, które chorują na czerwonkę.

Irmina

Jaja do niedawna budziły kontrowersje. Niektórzy obwiniali je o rozwój miażdżycy. Obecnie dysponujemy badania naukowymi, z których wynika, iż jaja nie są szkodliwe dla naszego organizmu.

Żółto jaja kurzego źródłem luteiny

Żółtko jaja kurzego stanowi bogate źródło luteiny. Ta cenna substancja zabezpiecza oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego. Jednocześnie zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Z przeprowadzonych badań wynika, iż osoby, które regularnie spożywają jajka, cieszą się lepszym zdrowiem niż ludzie, którzy ich unikają w obawie przed miażdżycą.

Jaja – bogactwo składników mineralnych

Jajka stanowią bogate źródło składników mineralnych. Znajdziemy w nich cynk, potas, żelazo, magnez, wapń, selen i jod. Te mikro- i makroelementy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Właściwości antybakteryjne lizozymu

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż białko jaj zawiera lizozym, czyli naturalny czynnik hamujący rozwój drobnoustrojów. Ze względu na swoje działanie znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym jako konserwant.

Cholesterol a wrażliwość osobnicza

W jajku znajdziemy również cholesterol. Ta substancja budzi ogromne kontrowersje. W latach 70. konsumpcję jaj uznano za czynnik zwiększający ryzyko miażdżycy. Najnowsze wyniki badań wskazują, iż nie istnieje prosta korelacja między cholesterolem zawartym w pokarmie a jego poziomem we krwi. To, w jaki sposób cholesterol, zawarty w produktach spożywczych, wpływa na wskaźniki lipidowe, zależy od wrażliwości osobniczej. Każdy organizm funkcjonuje inaczej. J

W związku z tym, iż jaja stanowią źródło cennych składników odżywczych oraz substancji wzmacniających odporność, nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Jeśli zachowamy umiar, wskaźniki lipidowe nie ulegną podwyższeniu.

Irmina

Komentarze (4)

pati25

5 lat temu

Dowiedziałam się więcej o właściwościach prozdrowotnych jajek.Lubię jajka gotowane,smażone.I kogel-mogel w dzieciństwie O:) Teraz bałabym się robić kogel-mogel.

Mindi

5 lat temu

Lubię jajka w postaci kogla-mogla ale poza tym nie przepadam za gotowanym lub smażonym jajkiem. To nie znaczy, że jajek nie lubię, tylko mnie do nich nie ciągnie a spożywam je jako dodatek do mielonego, ciast czy naleśników. Ale jak teraz wiem, że mają takie znaczenie zdrowotne to postaram się częściej je jadać, chociaż dwa razy w tygodniu. Nie spotkałam nikogo kto miałby taki odruch wymiotny do białka kurzego, do mleka tak 😉

drobina

5 lat temu

Jajka lubię od…zawsze. Jednym z ulubionych smaków mojego dzieciństwa jest kogel-mogel:-):-X Jadłam go przynajmniej 3-4 razy w tygodniu. W dzisiejszych czasach (w obawie przed salmonellą, o której dawniej nikt nie słyszał) nie odważyłabym się zrobić go mojemu wnusiowi.

filodendron

5 lat temu

Od dzieciństwa nie znoszę gotowanych białek jaj i mleka. Miałam w związku z tym trudne dzieciństwo, bo mleko to był dla mnie koszmar,nawet w postaci kakao,a białko jajka to koszmar do kwadratu. Podejrzewam ,że miałam i mam alergię na składniki mleka i jaj. Uwielbiam za to żółtka kurze. Wiem, że jaja są bardzo zdrowe. Myślę ,że niektóre moje choroby z dzieciństwa były spowodowane brakiem składników pochodzących z jaj.
Czy któraś z Was może miała takie objawy ( odruch wymiotny jako reakcja na bialko kurze )?

Zostaw komentarz