ABC Odżywiania Dieta

Węglowodany

weglowodany

Węglowodany, potocznie zwane cukrami są najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii. Są lekkostrawne, dlatego nasz organizm bardzo dobrze je przyswaja. Ponadto są one ekonomicznym źródłem energii i pozwalają na oszczędną gospodarkę pozostałymi składnikami diety: białkami i tłuszczami.

Kiedy potrzebujemy energii w pierwszej kolejności nasz organizm sięga właśnie po węglowodany, otrzymując 4 kcal z 1g, które zostają wykorzystane do utrzymania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz pracy fizycznej.

Jakie znamy cukry?

W naszym codziennym pożywieniu możemy wyróżnić cukry proste i złożone. Najważniejszymi cukrami prostymi są: fruktoza, którą znajdziesz w miodzie i owocach oraz glukoza, która jest najlepszym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Z dwóch cząsteczek cukrów prostych zbudowana jest sacharoza (zwana potocznie cukrem), produkowana z buraków lub trzciny cukrowej. Powszechne wykorzystanie cukrów prostych w przemyśle żywieniowym, dla nadania produktom smaku, zapachu, koloru lub odpowiedniej konsystencji sprawia, że spożywamy ich nieświadomie więcej niż powinnyśmy.

Które cukry nam służą?

W okresie klimakteryjnym słodzony jogurt, kisiel instant czy zupka w proszku mogą okazać się zdradzieckie dla naszej figury, nawet jeżeli do tej pory nie miałyśmy problemów z jej utrzymaniem. Dlatego właśnie w naszej diecie, szczególnie po przekroczeniu 45 roku życia, dominować powinny węglowodany złożone. Należy do nich skrobia, która występuje w dużych ilościach w produktach roślinnych, czyli ziemniakach i zbożach, ryżu, kukurydzy, warzywach okopowych i strączkowych. Jeżeli zatem mamy ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty, zamiast czekoladowych wafelków wybierzmy pełnoziarnisty batonik muesli, który zaspokoi nasz głód i potrzebę uprzyjemnienia sobie diety.

Zbawienny błonnik

Do wielocukrów zaliczamy również błonnik pokarmowy, który w odróżnieniu od innych węglowodanów, nie jest wchłaniany w jelicie cienkim i nie dostarcza organizmowi energii, ale podlega pewnym procesom metabolicznym w jelicie grubym. Jak pokazują najnowsze badania błonnik nie tylko pobudza perystaltykę jelit, ale jego zawartość decyduje o tym, czy mamy do czynienia z dobrymi czy złymi węglowodanami. Przetworzona żywność oczyszczona z błonnika jest jedynie łańcuchem czystej glukozy pozbawionej substancji odżywczych, która szybko podnosi poziom cukru we krwi, a jej nadmiar zostaje przetworzony w tłuszcz.

Spożywanie węglowodanów złożonych zawierających błonnik, pozwala utrzymać stały poziom cukru i uniknąć nagłych ataków głodu. Produkty zawierające dobre węglowodany to takie, które są nieoczyszczone i nierozgotowane, dzięki czemu zapewniają nam kontrolowane uwalnianie energii pochodzącej z posiłków.

Nasze rady

Jeżeli do tej pory unikałaś ciemnego pieczywa i surowych warzyw, to wprowadzenie tych bogatych w błonnik produktów w codzienną dietę, pozwoli ci wygrać walkę z dodatkowymi kilogramami, które pojawiły się w okresie menopauzy. Staraj się więc unikać żywności pozbawionej substancji odżywczych, „ulepszonej” sodem, cukrami prostymi i tłuszczami trans. Wybierz naturalne, mniej estetyczne warzywa, owoce i produkty zbożowe, a zawarty w nich błonnik i mikroskładniki pokarmowe, takie jak przeciwutleniacze zapewnią Ci zdrowsze, szczuplejsze i dłuższe życie.

Anna J

Komentarze (8)

pati25

7 lat temu

Węglowodany występują w każdym produkcie.Ja wybieram tylko te dobre węglowodany.Lubię świeże warzywa.Często
je chrupię.Teraz jem surową marchewkę

amchojnacka

9 lat temu

Aby odróżnić węglowodany złe od dobrych używa się specjalnego wskaźnika, tzw. indeksu glikemicznego (IG). Cukry o IG poniżej 60 uznawane są za dobre i należą do nich:

•surowe warzywa
•owoce cytrusowe
•orzechy i migdały
•nasiona słonecznika
•pieczywo razowe i pełnoziarniste
•nabiał
•makaron
•brązowy i dziki ryż
•kasze (jaglana, gryczana, pęczak)
•rośliny strączkowe
Do złych węglowodanów, o IG powyżej 60 należą:

•arbuz
•melon
•dojrzałe banany
•ziemniaki
•frytki i chipsy
•pszenne pieczywo
•buraki
•płatki kukurydziane
•miód
•biały cukier
•biały ryż
•winogrona
•ciasta i ciasteczka
•słodzone napoje i soki owocowe
•ser żółty

gwolska

9 lat temu

Ja codziennie zjadam 1 duży jogurt naturalny z dodatkiem 2 łyżek otrąb.I to jest dla mnie zastrzyk energetyczny i przy tym jaki zdrowy.

Alfa

9 lat temu

Znam te zasady, ale bardzo ciężko wprowadzić mi je w życie. Najtrudniej dostać chleb z prawdziwej nieprzetworzonej mąki, wartościowy, bez polepszaczy. No i warzywa tej zimy strasznie drogie. Czekam na wiosnę – warzywa tanieją, a ich smak jest pełniejszy:) Ale słodzonego truskawkowego jogurtu to sobie nie odmówię:)

Annagata

9 lat temu

Nigdy nie zastanawiałam się nad tym,że węglowodany mogą mieć takie znaczenie w naszej diecie.Bo przecież powszechnie uważa się,że węglowodany to pyszny batonik,fantastyczne czekoladki i inne smakołyki,a zapominamy,że węglowodany występują też w owocach.Może rzeczywiście,jak napisała 7-zyczen,jest to fantastyczny sposób na zrzucenie kilku kilogramów jeszcze przed wiosną i latem.

joasiaaa

9 lat temu

Uwielbiam świeżutkie jabłuszka. Niestety te ze sklepu nie zawsze są smaczne czasem sztucznie smakują. Marcheweczkę też uwielbiam.

picola

9 lat temu

Dla mnie chrupanie surowych warzyw to codzienność, bardzo lubię warzywa i często w pracy zamiast batonika podgryzam marchewkę, kalarepkę lub listki sałaty. Polecam każdemu

7-zyczen

9 lat temu

W tamym roku,oczywiscie jak wiosna zblizala sie wielkimi krokami,postanowilam(za rada znajomej doktor) zwiekszyc weglowodany,a zmniejszyc bialko.Efekt?W ciagu 3 miesiecy schudlam sporo.Trzymalam sie zasady,ze nie laczylam tego podczas jednego posilku i kolacja byla tylko na bazie weglowodanow.Zniknely problemy typowo gastryczne itp.W tm roku zaczynam poraz drugi,a najlepsza pora to przelom marca.Powodzenia:)

Zostaw komentarz