Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Wegetariańska pizza młodości

wegetarianska-pizza-mlodosci

Czy nie zastanawiało Was nigdy dlaczego Włosi, mimo że słyną z makaronów, pizzy czy sosów, są generalnie narodem ludzi szczupłych i zdrowych? Okazuje się, że sekretem tego zjawiska są… składniki.

Słynna z nieprzemijającej, niezwykłej urody aktorka Monica Bellucci w jednym z wywiadów przyznała, że jest amatorką typowej, włoskiej kuchni, w związku z czym uwielbia na przykład makarony. Zapytana przez redaktora, czy w takim razie nie jest jej trudno dbać o linię, odpowiedziała, że sekret tkwi w wyborze makaronu oraz składników. Aktorka poleca przykładowo zastępować kaloryczne sosy szpinakiem.

Właściwe dobranie składników okazało się być kluczem do sukcesu dwóch Włochów. Eugenio Luigi Iorio oraz Cosimo Mogavero zasłynęli na całym świecie jako twórcy przepisu na pizzę o właściwościach odmładzających. To pierwsza pizza, którą dietetycy polecają ze spokojnym sumieniem!

Na czym polega unikatowość receptury?

Jak w każdej pizzy podstawę stanowi oczywiście ciasto, tutaj zwykłą mąkę zastępuje się mąką z pełnego przemiału. Jeśli chodzi zaś o farsz i sos, to wybierać należy te składniki, które działają przeciwutleniająco, są to np. pomidory, czosnek, cukinia, grzyby, marchewki, bazylia, warzywa krzyżowe (np. kapusta, brokuły, rzodkiew, chrzan) i wspominany już szpinak.

Podobnie jak w kremach do twarzy, przeciwutleniacze opóźniają i hamują proces starzenia się organizmu oraz niszczą wolne rodniki, odpowiedzialne za proces obumierania komórek. Nie ma mowy natomiast o mięsie, wędlinach czy nawet rybach – one psują cały efekt! Co do głównego składnika pizzy czyli sera, to nie wiadomo jaki gatunek polecają twórcy przepisu, mowa jedynie o rozsądnym doborze.

Przyrządzona według powyższych wskazówek pizza nie zaciąży nam ani na żołądku, ani na sumieniu.
Nie wszyscy jednak podchodzą do przepisu z takim samym optymizmem. Dla smakoszy klasycznej wersji tej włoskiej potrawy jest to niejako “profanacja”, gdyż mąka z pełnego przemiału uniemożliwi przyrządzenie i upieczenie prawdziwie chrupiącego ciasta, które jest podstawą typowej pizzy. Cóż, duch tradycji widać nie zawsze służy zdrowiu.

A. Złotkowska

Komentarze (7)

pati25

11 lat temu

Annagata:”Mieszkając we Włoszech pochłaniałam duże ilości makaronu z przeróżnymi sosami i oczywiście pizzę.Nie dość,że nie przytyłam,to jeszcze schudłam”

Przypomniałam sobie wypowiedź Sophii Loren kiedy była w Polsce.Pytana jak to robi,że wciąż ma taką figurę.Odpowiedziała,że to bo je dużo makaronu ale musi on byc aldente czyli nie za bardzo miękki

izabelle

11 lat temu

Już dawno nie robiłam pizzy. Za każdym razem korzystam z innego przepisu na pizze który znajdę w internecie. Zawsze się udaje. Do pizzy dodaję wszystko co tylko mam pod ręką warzywa, owoce, wędlinę. To proste i dość szybkie danie 🙂

GloriaVictis

11 lat temu

Uwielbiam pizzę! Mogłabym jeść ją na okrągło :-). Małgosiu muszę koniecznie wypróbować, twój przepis na ciasto.

malgosia74

11 lat temu

U mnie w domu pizza jest częstym daniem nawet zamiast obiadu, ale tylko taka domowa, robiona przeze mnie. Przepis na ciacho jak zwykle „na oko” na dużą blachę piekarnika Ok półkg mąki, 1 jajko, pół kostki drożdży rozpuszczonych w ok 300ml ciepłej wody z łyżeczka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 – 3łyżki oleju, sól i pieprz do smaku i zarabiam ciasto, czasem dolewam wody lub dosypuje maki w zależności od konsystencji jaką uzyskuję. Byleby nie było za twarde ( żadsze niz na pierogi) i sobie rosnie. Potem rozciągam na blasze wysmarowana olejem i wierzch ciasta smaruje takim sosem pomidorowym własnej roboty. na to dowolne składniki, mieszanke przypraw z makro ( kupioną już chyba ze 2 lata temu) koniecznie ser i do piekarnika na max.20 minut 🙂 Pychota i to zdrowo bo po „domowemu”. Spróbujcie sami…

jkokosza

11 lat temu

Ja też raczej tradycyjną pizę, piekę przeważnie są to pieczarki z cebulką, salami, kukurydza, ser żółty, czasami kiełbasa podsuszana, pomidor. Do tego obowiązkowo keczap. Natomiast makaron często robię ze szpinakiem świeżym lub mrożonym. Makaron gotuję na półtwardo, taki troszkę niedogotowany ( al dente) bo taki jest najzdrowszy.

klaryska

11 lat temu

Ja też często robię pastę i sama piekę pizzę, ale wegetariańskiej jeszcze nie robiłam, zazwyczaj są to pieczarki i szynka. Muszę spróbować z brokułami i pomidorami

Annagata

11 lat temu

Mieszkając we Włoszech pochłaniałam duże ilości makaronu z przeróżnymi sosami i oczywiście pizzę.Nie dość,że nie przytyłam,to jeszcze schudłam.Dlatego przeniosłam na grunt polski tamte przepisy.Tylko do pizzy dodaję normalnego żółtego sera,bo mozzarella,której używają Włosi jest dosyć droga.A ciasto mimo,że robię z normalnej mąki,jest cieniutkie.Pychota!

Zostaw komentarz