warsztaty-zywienia-terapeutycznego

I EDYCJA Warsztatów Żywienia Terapeutycznego Szefa Irka , współtwórcy i koordynatora programu „Zdrowie Powraca Do Zdrowia” za nami. Niesamowita energia, wspaniała atmosfera, niesamowite wrażenia smakowe i dietetyczne i poezja, przepyszna, przepyszna ekologiczna żywność, mnóstwo cennych porad jak powrócić do zdrowia. Wiele mitów i szkodliwych przekonań wynikających z braku niezbędnej wiedzy i świadomości, dotyczących sposobu odżywiania, kuchni tak wegańskiej jak i wegetariańskiej, która jest autentycznie przepyszna i nie wymaga wielu przypraw chemią i E – dodatkami przyprawianych… poszło w zapomnienie.

Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, gdzie można zaopatrzyć się w BIO i EKO produkty, jak właściwie wykorzystać, to co dała nam natura na łące … Zaprezentowany na warsztatach smoothies z liści mniszka i babki lancetowatej jest tego idealnym przykładem oraz jak zwyczajnym liściem wszechobecnego na łąkach i trawnikach mniszka lekarskiego uzdatnić wodę pitną … Te i wiele innych ciekawostek z zielnika łąkowego możemy wykorzystać w naszej kuchni z dbałością o własne i swojej rodziny zdrowie i jakże niewielkim kosztem . Okazuje się, że Natura w swej pierwotnej czystej nieskażonej postaci dała nam wszystko co niezbędne do życia i zdrowia … I w momencie, kiedy to sobie uświadamiamy samo nasuwa się pytanie, po co nam masowa produkcja żywności naszpikowana chemią tak, że nasze organizmy wariują i chorujemy, jakby tego było mało to w chorobie faszerują nas kolejną i kolejną dawką chemii farmaceutycznej zamiast dotrzeć do źródła, przyczyny naszej choroby.

A przyczyną wszystkich chorób obecnej cywilizacji są błędy żywieniowe, złe nawyki żywieniowe i skażona żywność. Organizm ludzki, żeby być zdrowy musi żyć – czyli być w ruchu i odżywiać swoje komórki w zgodzie z naturą i tym co nam Matka Natura dała, zdecydowanie mniejszym kosztem. Czasem obserwując z boku świat chorób i ludzi chorych, zastanawiamy się, czy ktokolwiek zadał sobie trud policzenia kosztów leczenia chorób związanych ze złą dietą? Koszty leków, terapii, pobytów w szpitalach etc. jest przeogromny tylko zdrowie przy tym nietęgie. Cóż może warto i czas po temu najwyższy by wreszcie dotrzeć do źródeł do zdrowia jakże niewielkim w porównaniu z powyższymi kosztem.

Aby powrócić do zdrowia wystarczy oczyścić organizm z ton toksyn, złogów, pasożytów, grzybów i pleśni i zmienić swoje nawyki żywieniowe, a kiedy już to uczynimy zdrowie do nas powróci samo, bez ingerencji z zewnątrz. I to jest przyczyna dla której na Warsztatach Żywienia Terapeutycznego omówione zostały i zademonstrowane kwestie oczyszczania organizmu niezbędne dla każdego z nas od lat dziecięcych do chwili obecnej .

Wśród uczestników byli Bartek Topa – Ambasador Programu „ Zdrowie powraca do Zdrowia”, Krystyna Prońko , Davina Reeves i wiele innych wspaniałych osób zainteresowanych swoim zdrowiem, powrotem do zdrowia i odżywianiem.

Bio i ekologiczna kuchnia terapeutyczna jest nie tylko zdrowa ale i po prostu przepyszna doprowadza do bram raju i rozkoszy . Jak się okazuje niewiele zachodu potrzeba, żeby takie wspaniałe posiłki przygotowywać sobie samemu w domu i co najważniejsze dla zapracowanych, kuchnia terapeutyczna nie jest czasochłonna, pięknie, szybko, łatwo i przyjemnie tańcząc walca, raz dwa trzy chwila moment i masz pyszny pełnowartościowy posiłek.

Niespodzianka

Na etapie organizacyjnym są specjalne warsztaty żywienia terapeutycznego dla diabetyków, dla osób z nietolerancją glutenu i białek i całkowicie oddzielne dla osób odchudzających się. I edycja warsztatów dla diabetyków rusza na koniec września br. Diabetycy otrzymają na warsztatach praktyczną wiedzę na temat pokarmów o niskim indeksie glikemicznym , zasad oraz sposobu przygotowywania pełnowartościowych posiłków, w cenie prywatna specjalna konsultacja żywieniowa.

Ewa Milewska przygotowuje specjalne szkolenia dla kucharzy restauratorów, restauracji, hoteli i ośrodków wypoczynkowych, żeby osoby z problemami żywieniowymi mogły spokojnie korzystać z hoteli, ośrodków i restauracji w Polsce, bez obaw o swoje wyżywienie i zdrowie. Jeśli do 15 września zbierzemy 36 osób, przedstawicieli restauracji, kucharzy, kierowników restauracji to już we wrześniu ruszy I edycja takich szkoleń, które poprowadzi oczywiście Ireneusz Ciara, kucharz, twórca warsztatów Żywności Terapeutycznej. Wieloletni restaurator z Nowego Yorku z ogromnym doświadczeniem jako dietetyk obdarzony przeogromną wiedzą na temat żywienia.

Ewa Milewska