Osteoporoza Profilaktyka osteoporozy

Wapń dla mocnych kości – jak skomponować odpowiednią dietę?

wapn-dla-mocnych-kosci-jak-skomponowac-odpowiednia-diete

Wapń jest bardzo ważnym makroelementem w organizmie każdego człowieka. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór szkodzi zdrowiu.

Dzięki odpowiedniemu stężeniu wapnia w organizmie możemy szczycić się bardzo mocnymi kośćmi, odprężonymi mięśniami czy dobrym nastrojem. Aby nie odczuwać dolegliwości związanych z nieprawidłową ilością wapnia w organizmie, musimy skomponować odpowiednią dietę.

Wapń dla mocnych kości– co jeść?

Najbardziej cennym źródłem wapnia jest oczywiście mleko, a także produkty przetworzone z niego. Warto sięgnąć po kefiry, jogurty i sery żółte, choć te ostatnie mogą jadać tylko osoby, które nie mają podwyższonego poziomu cholesterolu. Dobrym rozwiązaniem będzie także jedzenie sardynek, śledzi, tofu. Zawarte są w nich elementy odżywcze, które pomagają przyswoić wapń w organizmie – na przykład laktoza. Pamiętajmy również, by jadać produkty, w których zawarta jest witamina D. Mieści się ona w jajach, kaszy czy maśle. Wapń znajdziemy też w zielonych warzywach, np. brokułach oraz orzechach i owocach. Raczej nie jesteśmy w stanie przedawkować wapnia, spożywając produkty, które dostarczą do naszego organizmu większą jego ilość. Jednakże podczas przyjmowania suplementów diety z tym pierwiastkiem, nie można przekraczać 3-4 g dawki dziennie. Osoby, które cierpią na takie choroby jak kamica nerkowa czy tarczyca, koniecznie muszą skonsultować się z lekarzem przed stosowaniem takich suplementów, ponieważ wapń zmniejsza wchłanianie się antybiotyków.

Zapotrzebowanie na wapń u dzieci i dorosłych

U dzieci ilość wapnia spożywanego dziennie w produktach jest zależna od wieku. Średnio powinna wynosić:

  • U dzieci od 1 do 6 miesiąca życia – 210 mg
  • U dzieci od 6 do 12 miesięcy – 270 mg
  • W przedziale 1-3 lata – 500 mg
  • Od 4 do 8 lat – 800 mg
  • Od 9 do 18 roku życia – 1500 mg

Z kolei u osób dorosłych średnie dzienne zapotrzebowanie na wapń to 800 mg ( kobiety ciężarne – 1400 mg, karmiące – 2000 mg), a u ludzi w podeszłym wieku – 600 mg.

Choroby spowodowane niedoborem wapnia w organizmie

Wówczas gdy zmniejsza się masa tkanek kostnych, lecz występuje odkładanie się w kościach fosforanów wapnia, mamy do czynienia z osteopenią. Możemy sprawdzić czy jesteśmy chorzy na tę chorobę, wykonując densytometrię. Otrzymamy wtedy wynik densytometrii T-score poprzez pomiar gęstości kości, na przykład z kręgosłupa. Jeżeli wynik wynosi poniżej – 1 mamy do czynienia z osteopenią. Aby choroba ta nie rozwijała się musimy stosować odpowiednią dla danej osoby dietę bogatą w wapń, być aktywnym fizycznie, a także nie spożywać produktów, które źle wpływają na kości. Natomiast przy wyniku T-score – 2,5 mamy do czynienia z osteoporozą, na którą często chorują ludzie starsi. Aby choroba się nie pogłębiała, należy dostarczać do organizmu odpowiednią ilość wapnia każdego dnia. Niedobór wapnia może wzrastać, kiedy często pijemy colę, herbatę, kawę, alkohol. Niewskazane jest także jedzenie szpinaku, rabarbaru, szczawiu oraz zupek w proszku.

Aby mieć mocne kości i cieszyć się dobrym zdrowiem, konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta z uwzględnieniem produktów zawierających wapń. Starajmy się o tym pamiętać każdego dnia i systematycznie uczęszczajmy na wizyty kontrolne do lekarza.

Dominika Rutkowska

Komentarze (7)

Emilly27k

5 lat temu

Dla mnie zawsze liczyło się lubię spożywać produkty mleczne. Nabiał jest nam potrzebny w diecie codziennej. Produkty mleczne są zdrowe.

sirena46

5 lat temu

Widać, że tak jak we wszystkim potrzebna jest różnorodność. Musimy jeść urozmaicone pokarmy, aby zachować nasze kości w dobrej formie do późnej starości .Jak ktoś nie lubi mleka to może je zastąpić przetworami, a widzę, że również niektóre warzywa i owoce zawierają wapń 🙂

Tess

5 lat temu

Bardzo staram się wybierać do jedzenia różne składniki aby dieta była bogata we wszystko co potrzebne. Dość często jadam sery, lubię mleko i jem dużo warzyw. Robiłam badania i kości mam dobre jak na mój wiek.

filodendron

5 lat temu

Od dzieciństwa nienawidzę mleka gotowanego, brzydzę sie nim , widocznie mam na nie alergie i organizm go nie znosi. Dzieciństwo z mlekiem -to cos strasznego, wyczuwałam jego zapach w kawie z mlekiem i kakao. Na szczęście lubię przetwory mleczne , pasjami jem jogurty, a brokuły też jem bardzo często. Moje dziecko tez nienawidzi mleka a przetwory mleczne lubi bardzo.

elle@elle

5 lat temu

zawsze bardzo lubilam tluste mleko i mleczne przetwory i z koscmi na szczescie wszytko do tej pory gra:))) co roku robie badanie profilaktycznie osteoporozy desyntometrie i wynk co roku jest dobry

dulcynea

5 lat temu

Wapń to ważny makroelement w organiźmie człowieka. Niezmiernie istotna jest dieta bogata w wapń, szczególnie w okresie menopauzy.

Zostaw komentarz