Dbaj o twarz Uroda

Trądzik a dieta

tradzik-a-dieta

Trądzik jest dolegliwością naszych czasów. Kiedyś kojarzył się głównie z okresem dojrzewania, teraz coraz częściej objawia się również w wieku dwudziestu- czy trzydziestu paru lat. Jest to wynik nie tylko genów czy cywilizacyjnych zmian środowiska, ale także naszej diety.

Dość popularnym stereotypem jest przekonanie, że stan naszej cery zależny jest tylko od genów i tego, ile cudownych kremów wklepiemy w skórę każdego dnia. Tymczasem dieta również jest czynnikiem warunkującym powstawanie wyprysków. Składniki pokarmowe znajdujące się w naszych posiłkach mają ogromny wpływ na procesy zachodzące w organizmie. Mogą one zarówno pobudzać gruczoły łojowe, jak i hamować ich produkcję. Mogą nawet wpływać na stan nawilżenia naszej skóry oraz procentową ilość wody, która się w niej znajduje. Nawet nie będąc alergikiem pokarmowym, warto więc zwrócić uwagę na to, co spożywamy. Osiągniemy doskonałą cerę tylko, jeśli kuracje kosmetykami czy zabiegi, wesprzemy właściwą dietą.

Szkodzą…

  • Alkohole. Może sam w sobie nie przyczynia się do powstawania wyprysków, ale na pewno utrudnia gojenie tych już powstałych.
  • Tytoń. Dym tytoniowy zmniejsza ukrwienie skóry i nie pozwala jej oddychać.
  • Kawa i czarna herbata. Zatrzymują wodę w organizmie, utrudniając jej naturalny obieg również wewnątrz skóry.
  • Słodycze, napoje, sztuczne soki. Produkty zawierające syntetyczne aromaty i barwniki, benzoesany oraz glikole sprzyjają rozwojowi trądziku.
  • Kakao*. Pobudza gruczoły odpowiedzialne za złogi, dlatego z diety musimy wykluczyć czekoladę i jej pochodne.
  • Tłuszcze zwierzęce. Powinnyśmy całkowicie wyrzucić go z naszej diety, a także z unikać przygotowywania na nim posiłków (np. używając smalcu jako tłuszczu do smażenia).
  • Pieprz, ostra papryka i ocet. Te oraz inne ostre przyprawy mają drażniące działanie na naszą skórę i przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych.
  • Sól. Powoduje, że nasze utajone zaskórniki dojrzewają oraz sprzyja formowaniu się podskórnych złogów łojowych.

A. Złotkowska

Trądzik jest dolegliwością naszych czasów. Kiedyś kojarzył się głównie z okresem dojrzewania, teraz coraz częściej objawia się również w wieku dwudziestu- czy trzydziestu paru lat. Jest to wynik nie tylko genów czy cywilizacyjnych zmian środowiska, ale także naszej diety.

Pomagają…

  • Pokarmy bogate w witaminę A, B2 oraz cynk. Składniki te mają działanie łagodzące na problemy skórne i przyspieszają gojenie. Cynk ponadto wysusza istniejące wypryski.
  • Herbatka ziołowa lub tabletki z bratka (fiołka trójbarwnego). Reguluje prace naszych gruczołów podskórnych.
  • Fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki(oczywiście, te naturalne), Wykazują one działanie anty-androgenne, korzystne przy leczeniu trądziku.
  • Produkty wysokobłonnikowe: otręby pszenne oraz owsiane, płatki żytnie i pszenne, kiełki pszenicy, różne rodzaje muesli. Łagodzą stany zapalne i regulują ogólną gospodarkę wodną organizmu.
  • Zielone warzywa oraz żółte i pomarańczowe owoce. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by produkty te były pochodzenia krajowego, a nie importowane, bowiem jeśli nie są właściwie przechowywane, albo zalegają już dłuższy czas w magazynie, produkują mikotoksyny, które nasilają trądzik.

A. Złotkowska

Trądzik jest dolegliwością naszych czasów. Kiedyś kojarzył się głównie z okresem dojrzewania, teraz coraz częściej objawia się również w wieku dwudziestu- czy trzydziestu paru lat. Jest to wynik nie tylko genów czy cywilizacyjnych zmian środowiska, ale także naszej diety.

Dieta przeciwdziałająca trądzikowi opiera się na wielu wyrzeczeniach. Żadnej z nas przecież nie jest łatwo zrezygnować z ulubionych słodyczy, porannej kawy, ognistej kuchni meksykańskiej czy innych używek i pokarmów, do których przywykliśmy.

Warto jednak narzucić sobie taki rygor, by oczyścić naszą skórę oraz ocenić na które składniki reaguje lepiej, a na które gorzej. Dzięki temu, gdy już poprawimy stan cery i zharmonizujemy wydzielanie gruczołów, znów będziemy mogły sobie pozwolić na nasze małe przyjemności podniebienia – byle tylko w racjonalnych ilościach i odstępach czasu.

A. Złotkowska

Komentarze (20)

Anna195

6 lat temu

Kolejnym punktem w diecie osoby dbającej o zdrową cerę jest cynk, czyli składnik wspomagający gojenie się wyprysków. Znajdziemy go w wielu różnorodnych produktach, wśród których na pewno każdy znajdzie coś dla siebie – są to między innymi ostrygi, łopatka wieprzowa, produkty zbożowe, polędwiczki, orzechy nerkowca, jaja, wątróbka, fasolka po bretońsku, jogurty z niską zawartością tłuszczu, groszek, ser żółty, migdały, pierś z kurczaka, fasola czerwona i ryby.

[od redakcji: post został zedytowany ze względu na naruszenie pkt.7 Regulaminu]

pati25

7 lat temu

Dieta w przypadku trądzika jak i zresztą w innych chorobach ma ogromne znaczenie.To co jemy wpływa na zaostrzenie się problemu bądź nawet jego powstanie.

karoligrz

8 lat temu

No właśnie mój teść identycznie. Również na starość problem z trądzikiem różowatym:/ Ehhh czyli jednak jeszcze nic mnie może nie ominęło :/ buuuuuu

pati25

8 lat temu

Utarło się powiedzenie,że skoro trądzik młodzieńczy to można go dostac w wieku młodym.Niestety,trądzik można dostac również w starszym wieku.Na przykład moja ciocia około 60 dostała trądzik różowaty.

karoligrz

8 lat temu

Również należałam do tych szczęściar, których problem z trądzikiem ominął. Heh ale mój mąż się śmieje, że skoro nie miałam w młodości to na pewno dopadnie mnie na starość;P

irysek7

8 lat temu

Na szczęście nigdy nie musiałam zmagać się z problemem trądziku, ale wyobrażam sobie co to za męka. Zawsze współczułam osobom, które miały całą twarz usianą w bolących wykwitach.
Czasem tylko wyskakują mi pojedyncze krostki, i zauważyłam że ma to związek z dietą. Tak więc kiedy przeholuję z czekoladą albo pikantnymi potrawami mogę następnego dnia spodziewać się przykrej niespodzianki na twarzy…

GloriaVictis

8 lat temu

No bo trądzik to często wynik burzy hormonalnej jaka szaleje w dojrzewającym organizmie. I z tego też powodu osobiście nie zastosowałabym hormonów u nastolatki, uważam, że nie powinno się sztucznie ingerować w coś co dopiero dojrzewa, ale prawdą jest, że hormony przy trądziku potrafią zdziałać cuda. U dorosłej kobiety czemu nie, zwłaszcza jeśli i tak stosuje hormony w celach antykoncepcji, wtedy łączymy przyjemne z pożytecznym :-).
babaryba nie piszesz czy Twoja córka zmagała się z tym jako nastolatka czy kobieta dorosła, dlatego pozwoliłam sobie na ten komentarz 🙂

babaryba

8 lat temu

Z doświadczenia wiem, jak trudno jest się uporać z tą dolegliwością. Mojemu dziecku nie pomagały kremy, maści, zalecenia dermatologa i zielarki, radykalna zmiana diety, solarium ani wizyty u kosmetyczki. Za to po rozpoczęciu kuracji hormonalnej wszystko zniknęło jak ręką odjął. Przy trądziku warto najpierw zrobić badania hormonalne, a później zacząć wydawać pieniądze na często nieskuteczne specyfiki.

summer

8 lat temu

No to ja zazdroszczę tym ,które trądzik ominął. Ja pomimo przekroczonej 40-tki wciąż zmagam się z trądzikiem. I nie sądzę, żeby w tym przypadku była to wina głównie diety, bo dbam o urozmaicony jadłospis, nie jem smażonego, ani tłustego, piję ziółka, no, może powinnam zrezygnować jeszcze ze słodyczy, ale to już byłoby ponad moje siły;). Myślę, że w moim przypadku to już głównie zasługa hormonów: nadmiar męskich, niedobór żeńskich. Ale dowiedziałam się z tego artykułu ważnej rzeczy, o której nie miałam pojęcia: fermentowane produkty mleczne wykazują działanie anty androgenne! Muszę to sobie wziąć do serca!

pati25

8 lat temu

Ja na szczęście nie miałam trądziku jak byłam nastolatką i nie mam teraz.Moja ciocia mając 57 lat dostała trądzik różowaty.Stosowała maści,tabletki i minęło

kasia1358

8 lat temu

Trądziku na szczęście nigdy nie miałam,ale pojedyncze krostki wyskakuja mi przed menstruacją i to tylko na brodzie i co dziwne jako młoda kobieta tego nie miałam,pojawiło sie później.Faktycznie moze to zła dieta ,bo coraz częsciej sięgam po słodycze,czego wiele lat nie robiłam

jkokosza

8 lat temu

A ja jakoś nie pamiętam czy miałam trądzik czy nie. Widocznie nie, skoro nie pamiętam. Trądzik to uporczywa choroba, wiem coś o tym, bo moje dzieci miały .Stosowałam, różne maści, kremy, płyny,ale to tylko na chwilę i z powrotem to samo. Szczęście, że już z tego wyrosły i byle nie powrócił.

Narcyza

8 lat temu

Ja miałam jeszcze do niedawna bardzo duży trądzik, oczywiście młodzieńczy w moim wieku, ale wraz z przejściem na witarianizm pozbyłam się go podobnie jak wielu innych dolegliwości (bardzo słabego wzroku, astmy, chronicznego zmęczenia, ZNM…) – i będę to powtarzać bo nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak ta dieta podnosi komfort życia, czyni je o wiele piękniejszym bez tych wszystkich dolegliwości. Myślę, że zrozumie to tylko ktoś kto prze to przeszedł… 🙂

gwolska

8 lat temu

Trądzik jest bardzo przykrą dolegliwością. Wiem coś o tym ,gdyż po trądziku pozostały mi nieznaczne blizny. To powoduje dyskomfort. Kiedyś nie było preparatów łagodzących dolegliwości trądzikowe.

Annagata

8 lat temu

Wydawało mi sie,że w pewnym wieku już trądzik nie będzie uprzykrzał życia.A jednak.Są dni,że w najmniej odpowiednim momencie coś wyskoczy i nie można się tego pozbyć.Teraz już wiem,że swoją nieodpowiednią dietą sama na to ciężko pracuję!

Zostaw komentarz