Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Szybkie pichcenie po wegetariańsku

szybkie-pichcenie-po-wegetariansku

Wielu osobom dieta wegetariańska kojarzy się z kombinowaniem, dużymi zakupami i staniem godzinami nad garnkami. W efekcie tego może wydawać się, że – aby zostać wegetarianką – każda z nas powinna posiadać własny zielnik, warzywniak i ogród oraz masę wolnego czasu.

Tymczasem w praktyce dania wegetariańskie mogą być bardzo proste oraz smaczne zarazem. Zapraszamy Was do zapoznania się z przykładowym jadłospisem dziennym, gdzie przygotowanie każdej z potraw nie zajmuje więcej niż 30 min. A może i Wy, drogie Czytelniczki, chciałybyście się podzielić swoimi sposobami na szybką, lekką i zdrową kuchnię bez mięsa?

I śniadanie

Na wybieram zazwyczaj coś z dużą ilością białka. Nie ograniczam się, ponieważ wiem, że energia z tego posiłku ma mi starczyć na większość dnia. Jeśli nie jestem głodna, zjadam tylko część, a resztę chowam na drugie śniadanko. Co proponuję na pierwszy posiłek? Otóż mi bardzo smakuje bułka pełnoziarnista, a do niej…

Nazwa Twarożek z warzywami
Składniki 1 twaróg chudy
1 mały jogurt lub szklanka mleka
Do wyboru albo i naraz: 1 papryka, 1 pomidor, 1 ogórek
pół małej cebuli lub zielona cebulka, lub szczypiorek
sól
pieprz
bazylia
Przygotowanie Serek rozdrabniamy widelcem, polewając mlekiem lub jogurtem naturalnym dla rozmiękczenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę (cebulkę wręcz szatkujemy). Dodajemy do serka warzywa i przyprawy, a następnie mieszamy.
Dobre rady Twarożek najlepiej przygotować wieczorem i zostawić w lodówce, aby mógł się fajnie „przegryźć”.

Bez masła!

A. Złotkowska

Wielu osobom dieta wegetariańska kojarzy się z kombinowaniem, dużymi zakupami i staniem godzinami nad garnkami. W efekcie tego może wydawać się, że – aby zostać wegetarianką – każda z nas powinna posiadać własny zielnik, warzywniak i ogród oraz masę wolnego czasu.

II śniadanie

Ponieważ staram się dbać o dietę, ten posiłek traktuję jako „zapychacz” do obiadu. Zwykle jest to jogurt probiotyczny z musli lub sałatka z warzyw, które mam akurat w domu, czyli np. kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka, odrobiny kukurydzy z puszki (nie jem jej dużo, gdyż powoduje to szybki nawrót uczucia głodu). Chociaż sałatkę zwykle robię w domu, to sos do niej dodaję dopiero przed zjedzeniem – zwykle jest to jogurt naturalny z przyprawami lub odrobiną majonezu.

Przyznam, że moją zmorą przez wiele lat było dogryzanie, dlatego teraz już się nie oszukuję, że nie będę tego robić, tylko przygotowuję. Albo biorę 2 jabłka do pracy, albo mam w pojemniczku pałeczki z surowej, obranej marchewki.

Obiad

Na obiad uwielbiam jeść pierogi, wszystkie: ruskie, mięsne, z kapustą i grzybami, z kaszą gryczaną czy na słodko. Niestety z przygotowywaniem ich jest trochę zabawy, więc zostawiam je zwykle na weekend. A co w tygodniu? Oto mój patent, który zachwalają wszyscy goście bez względu na to, w jakiej kuchni gustują:

Do puree ziemniaczanego lub frytek przygotowuję kotlety. Jakie? A takie:

Nazwa Kotleciki serowe z żurawiną
Składniki Spory kawałek sera żółtego
1 jajko
bułka tarta
pieprz
majeranek
żurawina w słoiczku
Przygotowanie Ser żółty pokroić na spore kawałki o grubości ok. 1 cm. Obtoczyć je w jajku przy okazji obsypując pieprzem i majerankiem, a następnie w bułce tartej. Następnie znów w jajku i w bułce (warstwa musi być gruba, żeby ser nie wyciekł w trakcie smażenia). Wrzucamy kotlety na średnio rozgrzaną patelnię i smażymy chwilkę. Kotleciki smażą się bardzo szybko i trzeba je często obracać. Wykładamy na talerz i na górze każdego robimy „kleksa” z łyżki żurawiny.
Dobre rady Mi najbardziej do takiego dania pasuje surówka z marchwi i jabłka, ale oczywiście inne też będą pasowały.

A. Złotkowska

Wielu osobom dieta wegetariańska kojarzy się z kombinowaniem, dużymi zakupami i staniem godzinami nad garnkami. W efekcie tego może wydawać się, że – aby zostać wegetarianką – każda z nas powinna posiadać własny zielnik, warzywniak i ogród oraz masę wolnego czasu.

Podwieczorek

Podwieczorek to dla mnie czas na kawusie i coś pysznego, słodkiego. Jest to zazwyczaj albo jakieś ciastko, albo sałatka owocowa. Myślę, że tu nie muszę Wam podpowiadać, każda z nas wie, co lubi najbardziej. Podwieczorek służy takiej małej, słodkiej rozkoszy podniebienia, bo najgorsze to mieć wrażenie, że się sobie czegoś odmawia.

Kolacja

Teraz, kiedy wieczory są coraz zimniejsze, na kolację lubię zjeść coś ciepłego. Zwykle przygotowuję sobie barszczyk typu instant lub inną zupkę a do niej zapiekanki własnej roboty. Choć pewnie przepis żadnej z Was nie wyda się nadzwyczajny, uczulam, że cała tajemnica tkwi w jajku!

Nazwa Domowe zapiekanki
Składniki Zapiekanek robimy tyle, by wszyscy byli syci, dlatego podam tylko przybliżoną proporcję: na 2 kromki chleba potrzebne jest 1 jajko, 1 ząbek czosnku i 1 plaster żółtego sera,
a do tego:
2-3 pomidory
pieprz
papryka słodka
olej lub margaryna do smażenia
Przygotowanie Rozbij jajko i wymieszaj z przyprawami, obtocz w nich dokładnie chleb z każdej strony. Rozgrzej patelnie z olejem lub margaryną. Podsmaż chlebek obustronnie tak, aby ściąć jajko. Nie zdejmuj go, a jedynie zmniejsz nieco ogień, na wierzchu ułóż pokrojony czosnek, a na to plaster sera. Przysmaż zapiekanki na złoto aż do rozpuszczenia sera. Następnie zdejmij i połóż na wierzchu plastry pomidorów lekko je wgniatając w gorący ser.
Dobre rady Zapiekanki bardzo dobrze smakują polane ketchupem.

Życzymy smacznego!

A. Złotkowska

Komentarze (10)

Rosia

6 lat temu

Te dania są na pewno smaczne, ale to taki wegetarianizm budyniowy. Dobrze zbilansowana dieta wegetarian zawiera zboża i rośliny strączkowe i oczywiście warzywa i owoce. Szkoda, ze nie podano takich przepisów, które dałyby obraz jak taka dieta powinna wyglądać. A kotlety serowe to sposób, aby coś zjeść w restauracji, w której są prawie same dania mięsne. Pozdrawiam

dulcynea

7 lat temu

Podobają mi się te przepisy , ja również nie jestem wegetarianką . I chyba nigdy nie będę .Ale lubię zjeść czasem coś lekkiego . A zawsze najtrudniej o fajny przepis wegetariański:)

izabelle

9 lat temu

Bardzo fajne, urozmaicone i pewnie smaczne jadłospisy, najbardziej mnie zaintrygował ten kotlecik serowy z żurawiną, na pewno kiedyś wypróbuję 🙂

gwolska

9 lat temu

Kilka dni temu kupiłam książkę”Kuchnia wegetariańska”. Nie oznacza to wcale, że staję się wegetarianką,ale chciałabym wprowadzić do swojej kuchni nieco nowości i tzw. lżejszego jedzenia. Wprawdzie wiosna nadchodzi i przydałoby się zrzucić trochę nadprogramowych kilogramów, a ta kuchnia to zapewnia. Przez dwa dni skrzętnie książkę studiowałam i jestem już nastawiona na nowe dania.Ciekawe, co na to moi mężczyźni?

jkokosza

9 lat temu

Te dania wegetariańskie powinny smakować nie tylko wegetarianinom, wyglądają smacznie.Wypróbuję te przepisy i zobaczę , przecież od czasu do czasu można takich sałatek spróbować, bedzie to coś nowego, dodatkowego w jadłospisie.

Annastazja

9 lat temu

Ja bardzo chwalę sobie ten wasz wegetariański kącik. Te wszystkie pomysły sa fajne nawet dla osoby która mięsko lubi. Zawsze mozna je dodać. Ale cenie tę waszą pomysłowość:)

basikmac

9 lat temu

Dziękuję za jadłospisy – smaczne i zdrowe! Apetycznie się czyta:) A przy okazji podsunęliście mi kilka kulinarnych pomysłów!

Zostaw komentarz