garnki do kuchni
Pixabay

Gotowanie to fantastyczna okazja, aby bawić się smakami, aromatami i składnikami. Do przyrządzenia dań przyda się wyposażenie, które nie zawodzi.

Nie trzeba profesjonalnie zajmować się kuchnią. Wystarczy zacięcie, pasja i chęci, aby w domu gościły nieprzeciętnie dania. Możesz odkrywać, komponować, łamać schematy, eksperymentować i cieszyć się gotowaniem. W filmie K-Pax główny bohater podający się za kosmitę powiedział, że odwiedza Ziemię ze względu na jedzenie. Wspólny posiłek to przyjemny moment, gdy możesz delektować się rozmową z domownikami lub przyjaciółmi. Smaczne danie będzie dodatkowo potęgowało doznania.

Zacznij od podstawowych garnków

Potrzebujesz wymiarów? To zaledwie wskazówka. Pomówmy np. garnku. Gotujesz na obiad 1-2 torebki ryżu, a może więcej? Im większa liczba domowników, tym bardziej obszerny garnek będzie potrzebny. Mały garnek przyda się do odgrzania obiadu, ugotowania jajek lub kilku ziemniaków.

Czy wygląd ma znaczenie? Oczywiście, że tak. A przynajmniej w kwestii garnków. Masz do wyboru wiele kompozycji kolorystycznych czy połączeń różnych materiałów. Dzięki temu całe wyposażenie łatwo dopasujesz do wystroju kuchni. Jeśli nie kierujesz się tego rodzaju kryteriami, wybierz to, co Ci się najbardziej podoba. W obu wypadkach warto poznać kolekcję Ambition Nature.

Patelnia – bez niej ciężko się obejść

W teorii wystarczy tylko jedna, średniej wielkości patelnia, aby poradzić sobie w kuchni. To prawda. Jednak dużo łatwiej, gdy jest ich więcej. Duża pozwoli usmażyć jajecznicę dla 4-osobowej rodziny. Na średniej dobrze smaży się kotlety, mała sprawdzi się do podgrzewania, a do tego niemal płaska patelnia do naleśników Ambition.

Fani kuchni azjatyckiej z pewnością zauważyli, że przydaje się także wok. Trochę oliwy na dno, czosnek, chilli i imbir, następnie pierś z kurczaka, a później tarta marchewka, ćwiartki pieczarek, słupki czerwonej papryki. Do tego kukurydza i kapusta pekińska. Na sam koniec 200 gramów przygotowanego wcześniej makaronu sojowego i sos sojowy z dwiema łyżeczkami octu ryżowego i łyżeczką cukru. Całość wymieszać i na talerzu posypać szczypiorkiem.

Nie trzeba długo się zastanawiać, aby stwierdzić, że jest tego całkiem sporo. Dodanie wszystkich składników sprawia, że wok jest niemal pełny. Spokojnie najedzą się cztery dorosłe osoby, a jeśli to nie jedyne danie, to z pewnością więcej znajomych na tym skorzysta.

Postaw na funkcjonalność

Wielu znamienitych kucharzy uwielbia gotować, ale mają problem ze zmywaniem. Owszem, wiele rzeczy można wyprać w zmywarce, ale z mocno zabrudzonymi garnkami i przypaloną patelnią może być różnie. Za łatwość w usuwaniu resztek odpowiada tworzywo, z którego zrobiono garnek lub patelnię.

Chcesz uniknąć podobnych sytuacji, a jednocześnie zależy Ci, aby zawsze mieć pod ręką czyste naczynia? Postaw na produkty pokryte odporną na zarysowania powłoką o właściwościach nieprzywierających. Dzięki temu potrawy nie będą przywierały do powierzchni, co ułatwia utrzymanie wyposażenia w czystości. Oznacza to dłuższą żywotność, czyli więcej czasu na wyczarowywanie przepysznych dań. Smacznego!