świąteczne pierniczki

Coraz mniej czasu zostało do świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach, przygotowania idą pełną parą. Elementem świąt są pierniczki, które wspaniale pachną i równie dobrze smakują. Niepowtarzalny, korzenny aromat podkreśla wyjątkową atmosferę. Jak przygotować świąteczne pierniczki?

Pierniczki na Boże Narodzenie

Pierniczki możemy upiec wcześniej, niż przed samymi świętami. Wtedy nabiorą lepszego smaku i będą bardziej miękkie. Świeżo upieczone są równie dobre, więc uważajmy, by nasze wypieki nie zniknęły zbyt szybko. Dobrze je schowajmy, wówczas może przetrwają nienaruszone do świąt. Pieczenie ciasteczek na święta może okazać się dobrą zabawą. Najlepszą częścią jest ich dekorowanie, w co warto zaangażować najmłodszych. Lukrowanie pierników umili nam świąteczne przygotowania.

Tradycyjne pierniczki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka

Przygotowanie:

Miód podgrzewamy w rondelku, wylewamy na mąkę, wysypaną na stolnicę. Dodajemy resztę składników, siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Wycinamy pierniczki układamy w odstępach na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 15 minut. Po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy przechowywać je w szczelnym pojemniku. Dzięki temu skruszeją do świąt i będą idealne w smaku.

Miodowe pierniczki

Składniki:

  • 450 g miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy razem, do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 24 h. Ciasto rozwałkowujemy na blacie czy stolnicy, podsypanej mąką. Wycinamy z niego dowolne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut, w 170 stopniach. Gotowe i wystudzone możemy udekorować lukrem lub czekoladą.

Pierniczki z czekoladą

Składniki:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Przygotowanie:

ciastoSuche składniki przesiewamy i mieszamy. W naczyniu rozpuszczamy miód, masło i czekoladę, po czym odstawiamy mieszankę do wystudzenia. Do suchych składników dodajemy skórkę i wlewamy rozpuszczony miód. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Chłodzimy ciasto w lodówce przez ok. 2 godziny. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce, wyłożonej papierem. Pieczemy pierniczki ok. 10 minut w 180 stopniach. Wystudzone dekorujemy i przechowujemy w puszce.

Katarzyna Antos