soki na odporność

Odporność pomaga nam w walce z wirusami, ale w sezonie przeziębień i grypy jej moc spada. Wtedy organizm potrzebuje wzmocnienia w postaci solidnej dawki witamin i minerałów. Domowe soki na odporność z pewnością nam w tym pomogą.

Odporność jesienią i zimą

W okresie jesienno-zimowym znacznie częściej chorujemy. Sprzyjają temu warunki atmosferyczne. Pierwsze mrozy, wiatr, deszcz czy opady śniegu. Więcej czasu spędzamy w ogrzewanych pomieszczeniach, więc wyjście na mróz jest dla naszego ciała wyzwaniem. Mamy też kontakt z wirusami i bakteriami, w autobusach, tramwajach czy miejscach pracy oraz nauki. Zimą spożywamy mniej owoców, co skutkuje często niedoborem witamin. Jesienią i zimą warto zadbać o zdrowie.

Składniki zdrowia

W diecie wzmacniającej odporność nie może zabraknąć witamin i minerałów. Reklamy telewizyjne zasypują nas środkami na odporność. Suplementów nie brakuje w aptekach, a promocje i marketing tylko napędzają sprzedaż. Sięgamy więc po nie, bo wydaje nam się, że tak jest łatwiej i korzystniej dla zdrowia. Nasz organizm potrzebuje takich składników, które są jak najbardziej naturalne. Witamina C, magnez, żelazo, witamina E – to tylko niektóre ze związków, znajdujących się w owocach i warzywach, z którym bez problemu przygotujemy naturalne wspomagacze układu odpornościowego, w formie pysznych soków.

Soki na odporność

sokW sklepach nie brakuje owoców i warzyw. Wystarczy blender i za chwilę możemy mieć pyszny sok. Czysta natura w płynnej postaci to coś, na co powinniśmy postawić jesienią i zimą. Jarmuż z dodatkiem jabłka, marchwi i cytryny będzie zielonym sokiem, który bogaty w witaminę A, C i K, kwas foliowy oraz wapń na pewno wzmocni nasze zdrowie. Inną propozycją będzie sok na rozgrzanie, z pomarańczy, banana, mango i imbiru. Taki napój dostarczy nam beta-karoteny, porządną dawkę witaminy C oraz potasu. Dla miłośników zieleni proponujemy zaś seler naciowy, natkę pietruszki i gruszki. Połączenie tych składników będzie doskonałym źródłem żelaza, kwasu foliowego i witaminy E. A szpinak z jabłkiem i ananasem? Dlaczego nie, skoro zapewni nam luteinę, beta-karoteny, żelazo i potas. Fani pomidorowego soku także będą zadowoleni. Z marchewką, rzodkiewką i sokiem z cytryny stworzą pyszny i zarazem pełen składników odżywczych napój. Nic, tylko pić na zdrowie! Kiwi z jabłkiem i szpinakiem to także dobre połączenie. Do tego piękny, zielony kolor, który tylko pobudzi nasze kubki smakowe.

Katarzyna Antos