Dieta O jedzeniu warto wiedzieć
Smaczne i zdrowe pikantne zupy

Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?
Pożywne zupy gotowali już neandertalczycy! Wtedy do gotowania używano dołków wykopanych w ziemi i wyłożonych zwierzęcą skórą. Do środka wlewano wodę, dodawano składniki, a gotowano dzięki włożonym do środka rozgrzanych w ognisku kamieni.
W Polsce zupy pojawiły się w XIII wieku. Dawniej były one pokarmem biednych, ale przez lata zyskały na znaczeniu i dziś są jednym z podstawowych dań obiadowych. Polacy spożywają każdego roku kilka miliardów litrów zup!
Zalety zup
Zupy cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Oto, dlaczego:
- są łatwe i szybkie do przygotowania,
- stanowią zdrowy, pełnowartościowy posiłek,
- są lekkostrawne,
- dzięki odpowiedniemu doborowi składników mogą być niskokaloryczne lub wysokokaloryczne,
- są sycące i szybko zaspokajają głód dzięki składnikom takim jak: ziemniaki, kasza, ryż czy makaron,
- dostarczają organizmowi wody i gaszą pragnienie,
- są tanie – często można je przyrządzić z niewielu składników,
- są różnorodne – od słodkich do pikantnych, z mięsem lub bez, rzadkie lub gęste, z dodatkami bądź bez dodatków – każdy znajdzie dla siebie odpowiednią zupę.
Sabina Sosnowska
Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?
Skład zupy
Zupa składa się zazwyczaj z:
- wywaru (wody, w której gotuje się składniki używane do przyrządzenia konkretnej zupy, np. mięso, kości, warzywa),
- składnika głównego (który nadaje zupie smak, zapach i charakter),
- podprawy (czyli mleko z mąką lub śmietana),
- części treściwej (makaronu, ryżu, kaszy)
Pikantne zupy
Osoby, które lubią konkretny, ostry smak, także i w świecie zup znajdą coś dla siebie. Pikantność zupy zależy od składników i przypraw do niej dodawanych. Takie wypalające buzię zupy polecane są w chłodne dni, gdyż doskonale rozgrzewają.
W naszym klimacie początkowo ostrość zupy uzyskiwało się poprzez dodanie czosnku lub chrzanu. Ostre przyprawy przywędrowały do nas z krajów o cieplejszym klimacie: są to papryka, pieprz, curry, imbir. Gorące przyprawy mają zazwyczaj właściwości odkażające, dlatego stosowane były nie tylko jako przyprawa, ale również jako lekarstwo.
Sabina Sosnowska
Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?
Pikantna zupa hiszpańska – przykładowy przepis
Składniki:
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasolki,odsączona
- 4 ząbki czosnku,posiekane
- 3-4 ziemniaki,
- 4 pikantne kiełbaski peperoni, pocięte na plasterki,
- włoszczyzna,
- przecier pomidorowy,
- bulion warzywny lub mięsny,
- 2 liście laurowe,
- oregano,
- szczypta ostrej czerwonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
Usmaż na oliwie czosnek, cebulę i kiełbaski. Przygotuj bulion, dodaj do niego warzywa i ziemniaki, na koniec wrzuć przecier pomidorowy oraz podsmażone wcześniej składniki. Dorzuć przyprawy, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i podduś, aż wszystko będzie miękkie. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
Smacznego!
Sabina Sosnowska
« Dlaczego piwo pszeniczne pachnie bananami?
Inga
10 lat temu
Lubię zupy i to chyba wszystkie jak leci,no może z wyjątkiem owocowej i mlecznej,brrr!Czasem coś wymyślam sama,czasem posiłkuje się jakimś przepisem.Ale najbardziej odpowiadają mi te „babcine”,które pamiętam z dzieciństwa.Moja babcia fenomenalnie gotowała i te smaki zostały mi w pamięci.Jednak nie gotuję zup pikantnych.Nie lubię ostrych smaków.
Danusiate
10 lat temu
Ja rzadko gotuję zupy, ale narobiliście mi takiej ochoty, że muszę spróbować :).
pati25
10 lat temu
Talerz dobrej zupki.Mmm,pycha.Zupy gotuję 2 razy w tygodniu bo bardzo wszyscy lubimy.Ja uwielbiam pomidorową,fasolową oraz białą zupę z klopsikami gotowanymi.Także zupa mleczna z makaronem jest tą za którą przepadam
sara
10 lat temu
prawdziwym smakoszem zup jest mój mąż,więc gotuję je w szczególności dla niego,dla mnie może ich nie być,ale gotować zupy bardzo lubię
Mindi
10 lat temu
W mojej kuchni gotuję często zupy. Czasami jest to jedynie pierwsze danie a czasami jako główne danie z wkładką. Sama lubię łagodne zupy jak rosół czy krupnik ryżowy ale dla rodziny robię ostre kapuśniaki krupnikiz kaszy czy żurek pikantny,
drobina
10 lat temu
Podoba mi się ten zupkowy artykuł, tym bardziej, że lubię zupy. Na pierwszym planie zawsze będzie u mnie rosół. W chłodne zimowe dni gotuję krupnik, pomidorową, grochową…pewnie wypróbuję hiszpańską.
Teraz czekam na wiosnę i nowalijki z mojej działki do wiosennych zup warzywnych. 🙂