Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Słodkie tajemnice piernika

slodkie-tajemnice-piernika

Krakowska panna, warszawski trzewik, wódka gdańska – tradycja mówi, że są najlepsze w Polsce. Za to po pierniki koniecznie musimy udać się do Torunia. Co sprawia, że to ciemne ciasto jest tak niezwykłe?

Toruńskie pierniki poznaliśmy dopiero w XVII wieku, ale już wcześniej na stołach pojawiały się miodowe ciasta, których tradycja sięga czasów pogańskich. Miód, podobnie jak mak w makówkach czy kutii, był symbolem płodności.

Aby dzisiaj na stole gościło arcydzieło o wyrafinowanym smaku, piernik przeszedł długą drogę ku doskonałości, a tradycyjne receptury jego wytwarzania, są okryte ścisłą tajemnicą. Nie oznacza to jednak, że nie możemy samodzielnie upiec tego pysznego ciasta!

Na piernik pochodzi od słowa pierny, czyli pieprzny – ciasto musiało być mocno przyprawione miodem, imbirem, cynamonem. Ze względu na dużą zawartość drogich, korzennych przypraw, uważane było za potrawę luksusową, odświętną.

Piernik był towarem eksportowym i bardzo cennym, gdyż dzięki swej twardości, suchości i zawartości leczniczych przypraw mógł być zabierany w daleką podróż, gdyż wytrzymywał wiele miesięcy. Aby uzyskać prawdziwie doskonały smak, ciasto musi odpowiednio długo fermentować, a po upieczeniu – leżakować przez parę tygodni.

O tym, że piernik niejedno ma imię przekonacie się, poznając nasze przepisy – w końcu w święta dobrze jest się trochę najeść.

A. Adamek

Krakowska panna, warszawski trzewik, wódka gdańska – tradycja mówi, że są najlepsze w Polsce. Za to po pierniki koniecznie musimy udać się do Torunia. Co sprawia, że to ciemne ciasto jest tak niezwykłe?

Piernik długodojrzewający

  • CIASTO: 0,5 l. miodu, 300 g cukru, 1 kostka margaryny, 1 kg. i 1 szklanka mąki tortowej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli.
  • PRZYPRAWY: 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki goździków, 1 czubata łyżka ciemnego kakao.
  • BAKALIE: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej, 1/2 szklanki rodzynek.

Miód, cukier i tłuszcz przełożyć do garnka i na małym ogniu podgrzać , stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osączyć i posiekać .

Ciasto zmiksować lub wyrobić w misie , następnie dodać wcześniej przygotowane bakalie. Tak urobione ciasto przełożyć do szklanego naczynia przykryć folią spożywczą oraz okryć
podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania na 4-6 tygodni w chłodne miejsce lecz nie do lodówki.

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wyłożyć warstwę ciasta nie większą niż 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C.

Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i odstawić na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie.

Piernik można przekroić na dwie warstwy środek uzupełniając dowolną konfiturą ( np. różaną) lub powidłami śliwkowymi . Na koniec polać polewą czekoladową lub dowolnym lukrem .

A. Adamek

Krakowska panna, warszawski trzewik, wódka gdańska – tradycja mówi, że są najlepsze w Polsce. Za to po pierniki koniecznie musimy udać się do Torunia. Co sprawia, że to ciemne ciasto jest tak niezwykłe?

Piernik czekoladowy

  • CIASTO: kostka masła, 100g ciemnego cukru, 200 g miodu płynnego, 200 g melasy (z trzciny cukrowej), 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki ciepłej wody, 2 jajka, 250 ml mleka, 275 g mąki pszennej, 40 g kakao, garść posiekanej czekolady gorzkiej.
  • POLEWA: 100 g cukru pudru, 50 g masła, 1-2 łyżki kakao, 8 kostek czekolady, 60 ml likieru imbirowego.

Masło, melasę ,ciemny cukier i miód przełożyć do garnka i powoli podgrzewać. Następnie dodać , goździki, cynamon, imbir i pieprz.. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.

Do lekko ostudzonej masy wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę, mąkę i kakao. Na koniec dodać garść posiekanej czekolady.

Całość wlać do niedużej formy i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.
Polewę należy przygotować w kąpieli wodnej dodając kolejno: mało, czekoladę cukier puder, kakao, likier. Piernik polać polewą. Pokroić w równe kostki .

A. Adamek

Krakowska panna, warszawski trzewik, wódka gdańska – tradycja mówi, że są najlepsze w Polsce. Za to po pierniki koniecznie musimy udać się do Torunia. Co sprawia, że to ciemne ciasto jest tak niezwykłe?

Piernikowe kule

  • SKŁADNIKI: 2 jaja, 150 gramów ciemnego cukru, 150 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej, 500g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1/2 szklanki miodu, 100 ml rumu, 1/2 czekolady posypka czekoladowa.

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj ostudzoną kawę i ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i powtórz miksowanie. Na końcu wlej miód i znowu zmiksuj tak, aby masa była jednolita.

Przelej ją do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piecz w 180C przez ok godzinę. Gdy ciasto ostygnie rozdrobnij je, dodaj do niego rum, a następnie wyrób tak, aby dało się z niego formować kule.

Każdą kulę ozdób posypką przy pomocy roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Przygotowane kule ułóż kolejno na jasnych papierach.

Podziel się pierniczkami z najbliższymi. Niech doskonały wypiek umili Ci nie tylko Święta, ale cały rok!

Smaczengo!

A. Adamek

Komentarze (12)

sirena46

8 lat temu

Ja co roku piekę piernik, mam stary wypróbowany przepis. Piernik zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem jego zapach, którym pachnie cały dom jest wspaniały i ponadczasowy.

pati25

8 lat temu

Piernikowe ciasteczka muszą być obowiązkowe na Święta.
Uwielbiam gdy w domu unosi się zapach piernika.Tych przypraw piernikowych

Mindi

8 lat temu

Po raz pierwszy od lat w tym roku nie upiekłam pierniczków. Dzieci duże i już nie bawią ich piernikowe wypieki. Ale za to za rok może zrobię tort piernikowy, ze względu na smak i zapach w domu 🙂

mejgosia

8 lat temu

Od lat piekę z przepisu mojej teściowej i są pyszne, ale te w artykule też zapowiadają się wyśmienicie, może skorzystam? Muszę spróbować!

summer

8 lat temu

Właśnie upiekłam dziś piernika!:), ale takiego tradycyjnego. O kulach piernikowych nigdy nie słyszałam, może w przyszłym roku skuszę się na taką nowość? Dajcie znać jak smakują, jeśli zdecydujecie się na przyrządzenie tego smakołyku.

stazyz

8 lat temu

Mmmm… już czuje ten zapach i smak, mniam mniam. Muszę przyznać że piernikowe kule to ciekawy pomysł, może nawet go wypróbuję:)

Inga

8 lat temu

Nie ma to jak piernik na święta.Ja właśnie skończyłam piec pierniczki i leżakują w pojemniczkach,żeby skruszeć.Zapach piernika to coś magicznego,zwłaszcza,gdy za pasem święta.

Zostaw komentarz