sezon na paprykę

Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Czas wykorzystać warzywo i przygotować z niego pyszne potrawy. Papryka wyróżnia się smakiem i stopniem ostrości, więc tym bardziej warto wykorzystać jej walory w domowej kuchni.

Czas na aromatyczną paprykę

Papryka stanowi nie tylko przyprawę ale także składnik naszych dań. Warzywo jest dostępne w każdym sklepie spożywczym. Żółta, czerwona,zielona, słodka czy wyrazista i ostra, nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Dodaje koloru i pikanterii, ubarwiając sałatki, zupy, zapiekanki czy inne pyszności. W sezonie na paprykę, warto wykorzystać warzywo do przygotowania smacznych potraw.

Warzywne leczo

Składniki:

  • bulion warzywny w kostce
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cukinia
  • cebula
  • marchew
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • bazylia
  • oregano
  • czosnek
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę oraz paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion, koncentrat, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywne leczo podajemy ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Papryka faszerowana kaszą i warzywami

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, słodkiej papryki, oregano
  • sól, pieprz
  • żółty ser tarty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

faszerowana paprykaPapryki przekrawamy na połówki i gotujemy przez minutę we wrzątku. Jedną połówkę kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy pod przykryciem do miękkości. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pokrojone chilli i cukinię. Całość smażymy przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki i dusimy wszystko przez kilka minut. Doprawiamy warzywa i mieszamy je z kaszą. Papryki faszerujemy nadzieniem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy je ok. 25 minut, w temperaturze 180 stopni.

Muffiny jajeczne z papryką

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 1/4 cukinii
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 30 g sera koziego lub fety
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i siekamy. Cukinię i ser ścieramy a paprykę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami i szczypiorkiem, dodajemy szpinak i warzywa oraz doprawiamy do smaku. Blaszkę do muffinek smarujemy olejem i wylewamy masę. Muffiny pieczemy przez 15 minut.

Ryż z sosem meksykańskim

Składniki:

  • 1 papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

sos meksykańskiPaprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy chilli, oregano oraz mięso mielone. Następnie dodajemy pomidory, trochę wody i dusimy całość przez 20 minut. Do sosu dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę, zagotowujemy wszystko. Gotowy sos podajemy z ryżem.

Katarzyna Antos