ABC Odżywiania Dieta

Rodzaje i właściwości olejów roślinnych – cz. 1

rodzaje-i-wlasciwosci-olejow-roslinnych-cz-1

Oleje roślinne to najzdrowsze i najbardziej potrzebne organizmowi tłuszcze. Na sklepowych półkach do wyboru mamy całą gamę olejów o różnym składzie, właściwościach i zastosowaniu. Czy wiesz który olej jest dla Ciebie najlepszy?

Właściwości olejów roślinnych

Olej roślinny zawiera korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe, które redukują poziom złego cholesterolu, zwiększają odporność, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i regulują ciśnienie tętnicze, a poza tym mają pozytywny wpływ na skórę i włosy. Najzdrowsze oleje zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy omega-3 i omega-6. Bardzo popularny olej rzepakowy jest porównywany do uważanej za najlepszą na świecie oliwy z oliwek. To dobry wybór, ale nie jedyny. Warto poznać skład i właściwości innych olejów roślinnych, które też mogą przynieść dużo korzyści dla zdrowia.

Olej sojowy

Olej o jasnożółtej barwie i delikatnym smaku. Jest bogatym źródłem fitosteroli, czyli hormonów pochodzenia roślinnego. Ponadto zawiera witaminę E, K, nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytynę. Wspomaga pracę mózgu i wątroby, reguluje przemianę materii, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i układ odpornościowy. Dzięki dużej zawartości fitosteroli olej sojowy jest polecany w diecie kobiet przechodzących menopauzę. Wspomaga pracę hormonów i zmniejsza objawy wypadowe przekwitania. Nadaje się do pieczenia i smażenia, jest też smacznym dodatkiem do sosów i sałatek.

Olej z orzechów włoskich

Ma wyjątkowy smak i przyjemny orzechowy zapach. Jest źródłem wielu witamin (A, B, E) oraz kwasów omega-3 i omega-6. Pozytywnie wpływa na pracę mózgu, obniża ciśnienie tętnicze, łagodzi podrażnienia skórne, opóźnia procesy starzenia, działa antynowotworowo i jest korzystny dla układu trawienia. Olej z orzechów włoskich nie jest odporny na wysokie temperatury więc nie wykorzystuje się go do pieczenia czy smażenia (w wysokiej temperaturze robi się gorzki). Jest doskonały do sałatek, dressingów, sosów, kuchni śródziemnomorskiej i chińskiej.

Monika Witczak

Oleje roślinne to najzdrowsze i najbardziej potrzebne organizmowi tłuszcze. Na sklepowych półkach do wyboru mamy całą gamę olejów o różnym składzie, właściwościach i zastosowaniu. Czy wiesz który olej jest dla Ciebie najlepszy?

Olej z pestek winogron

Olej o charakterystycznym jasnozielonym kolorze. Prawie nie posiada smaku ani zapachu. Zawiera bardzo dużo witaminy E, dzięki czemu ma bardzo dobry wpływ na skórę. Posiada właściwości odmładzające oraz antyutleniające. Olej z pestek winogron to także bogactwo kwasów omega-6, które korzystnie wpływają na układ krwionośny i chronią przed chorobami serca. Olej nie jest przeznaczony do smażenia, jest za to doskonały do sałatek czy duszenia. Podkreśla smak potraw i wydobywa ich naturalny smak.

To jeszcze nie wszystkie rodzaje olejów roślinnych, które warto znać ze względu na ich wspaniałe właściwości. W kolejnej części artykułu znajdą się informacje na temat oleju konopnego, lnianego, kukurydzianego, oleju z pestek dyni i sezamowego.

Monika Witczak

Komentarze (9)

pati25

3 lata temu

Bardzo dobre właściwości ma olej kokosowy
-stymuluje pracę mózgu
– wspomaga spalanie tłuszczu
-wspomaga walkę z drobnoustrojami
-zmniejsza uczucie głodu

pati25

6 lat temu

Właśnie dzisiaj usłyszałam w tv o oleju rydzowym.Nie słyszałam do tej pory o nim.”Zawiera wiele poszukiwanych w dietetyce składników, około 90 % niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). W tym około 35% jednonienasyconych kwasów i 55% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a w nich kwasów omega 3 – ok. 40% i omega 6 –ok. 15%.Dzięki tym cechom olej rydzowy jest z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega 3. Zawiera wiele mikro- i makroelementów, a obecność naturalnych antyoksydantów z grupy tokoferoli gwarantuje długi okres przechowywania. 1 łyżeczka oleju rydzowego zabezpieczy dzienne zapotrzebowanie Twojego organizmu w NNKT.

W starych przepisach kulinarnych olej rydzowy wymieniany jest jako składnik wielu tradycyjnych potraw. M.in. śledzi z cebulką i kwaszonym ogórkiem, ziemniaków, kasz. Służył do smażenia kotletów i pieczenia pączków. Ale tłoczony na zimno olej lepiej spożywać na surowo. Charakteryzuje go korzenny smak z wyczuwalną nutą cebuli i gorczycy oraz czysty, swoisty aromat. Najlepiej smakuje dodawany do, sałatek, surówek jako składnik sosu Winegret.

Tess

6 lat temu

Lekarz stomatolog zalecił mi smarowanie jamy ustnej olejem z orzecha włoskiego, który jest dobry na śluzówkę jamy ustnej.

pati25

6 lat temu

W mojej kuchni króluje najczęściej olej rzepakowy do smażenia i olej słonecznikowy (woot) Zaciekawił mnie ten olej sojowy.Ze względu na jego cudowne właściwości i fakt,że jest polecany w diecie kobiet przechodzących menopauzę powinnam go stosować B):-X

mejgosia

6 lat temu

A ja eksperymentuję z olejami! /jednak od zawsze mam w kuchni rzepakowy, nawet gdy była moda na inne nie zmieniłam go! Często kupuje inne oleje w małych buteleczkach i najdziwniejszy jaki miałam w swojej kuchni to był z pestek dyni, wygląda ja smar z silnika, ma specyficzny smak, nadaje się do sałatek, ale zmienia zabarwienie potrawy, kupiłam go raz i więcej nie chcę! Myślę ,że spróbuję teraz orzechowego, bo ma dużo dobrego w sobie, oczywiście jak mi się uda go kupić!o_O
Filo ja też piłam lniany, ale równie dobrze, a nawet lepiej, działa wymieszany z twarogiem, ja jeszcze dodawałam do tej papki ząbek czosnku i smarowałam tym chlebek, łatwiej wchodzi i dostarcza więcej dobrego! (woot)

drobina

6 lat temu

Najczęściej używam oleju słonecznikowego, ale po przeczytaniu artykułu widzę, że powinnam też „przygarnąć ” olej sojowy;)
Zobaczymy jakie ciekawostki będą w kolejnym „olejowym” artykule.

filodendron

6 lat temu

Ja również najczęsciej używam oleju słonecznikowego i oliwki z oliwek. Ostatnio także pijemy z mężem łyżkę oleju lnianego,który ma wybitnie ,dziwny smak i muszę szybko popijać go wodą. Słyszałam o wspaniałych zaletach oleju rzepakowego i innych olei ,,trzeba by spróbować 🙂

dulcynea

6 lat temu

Z tymi olejami zawsze miałam problem .
W domu najczęściej używam oleju słonecznikowego , sojowego ostatnio z pestek winogrona .
I po wielu zachęcających opiniach dietetyków wróciłam również do naszego rzepakowego. A do sałatek oliwa z oliwek:-d:-d:-d

Zostaw komentarz