keks

Wśród świątecznych wypieków nie może zabraknąć charakterystycznego ciasta z bakaliami. Keks to prawdziwy król ciast, znany od czasów starożytności. Sprawdzone przepisy pomogą w przygotowaniu tego świątecznego ciasta.

Słodycz bakalii

Keks jest ciastem, którym zachwycano się nawet w starożytnym Rzymie. Niezwykły sekret tego wypieku kryje się w bakaliach, które są jego nieodłącznym składnikiem. W zależności od receptur, znajdziemy w nich owoce granatu, rodzynki, orzechy, miód czy kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Idealnie zrobiony keks będzie wspaniałym świątecznym deserem. Nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania, więc bez problemu poradzimy sobie z jego wykonaniem we własnej kuchni.

Wigilijny keks

Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g cukru
250 g masła
5 jajek
2 łyżki wódki
1/2 laski wanilii
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
500 g bakalii: suszona żurawina, suszone morele, rodzynki, suszone daktyle, orzechy włoski, orzechy laskowe

Przygotowanie:
Morele i daktyle kroimy w paski, mieszamy z rodzynkami i żurawiną a następnie zalewamy wrzątkiem oraz wódką. Odstawiamy na 15 minut i odcedzamy. Mieszamy z połową przygotowanej mąki. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy ziarenka wanilii i skórkę z cytrusów. Wszystko mieszamy, dodając stopniowo mąkę oraz bakalie. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę, aż do tzw. suchego patyczka.

Keks

Składniki:
250 g mąki pszennej
180 g cukru
250 g margaryny
5 jajek
1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g bakalii (według uznania)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy. Bakalie kroimy jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy je z 2 łyżkami mąki. Oddzielamy żółtka od białek, sodę mieszamy z mlekiem. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie do masy dodajemy mąkę. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Pianę delikatnie łączymy z masą, dodajemy sodę z mlekiem i bakalie. Ciasto przekładamy do formy na keks. Pieczemy przez 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy polukrować keks i ozdobić bakaliami.

Świąteczny keks

ciasto

Składniki:
250 g masła
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
300 g mąki
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 2 cytryny
szczypta soli
400 g bakalii (według uznania)
2 łyżki rumu

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, solą, jajkami i skórką z cytryny. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy stopniowo do masy, cały czas ucierając. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie z dodatkiem rumu. Resztę bakalii kroimy, dodajemy rodzynki i oprószamy mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Dodajemy je do masy i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Katarzyna Antos