prawidlowe-laczenie-pokarmow

Pomidory zawierają potas, pełnoziarniste płatki dostarczają nam żelaza, owoce mają witaminę C – wiemy o tym od dawna. Jednak okazuje się, że łączenie niektórych pokarmów przynosi o wiele większe korzyści, niż spożywanie ich osobno. Co z czym łączyć?

Niektóre witaminy przyswajane są tylko w obecności tłuszczu, a niektóre mikroelementy tylko przy obecności innych. Oznacza to, że możemy zjeść pełnowartościowy, ale źle zbilansowany posiłek i nasz organizm z niego przyswoi tylko minimalną dawkę substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania!

Witamina C i żelazo

Pokarmy zawierające dużo żelaza (zielone warzywa: szpinak, brokuły, botwinka, karczochy, a także suszone owoce) łączymy z tymi, które zawierają dużo witaminy C (owoce cytrusowe, ale i pomidory, czerwona i zielona papryka). Witamina pozwoli przyswoić nam około 5 razy więcej żelaza, niż normalnie!

Dzięki takiemu zdrowemu połączeniu poprawia się ukrwienie i utlenienie naszego ciała. Najlepszy zestaw to gotowane na parze brokuły z pomidorem, z odrobinką czerwonej papryki i łyżką oliwy z oliwek, bez soli.

Zielona herbata i cytryna

Herbata znana jest ze swoich właściwości antyutleniających, jednak w połączeniu z cytryną staje się prawdziwym pogromcą wolnych rodników. Równocześnie napój mocniej działa, więc można (a nawet trzeba) wypijać go mniej.

Idealnym połączenie: grillowana ryba morska z cytryną, popijana zieloną herbatą. Zamiast cytryny możemy rybę przygotować w pietruszce (np. marynować ją przez noc w okładzie z natki i następnie ugotować na parze lub upiec w folii).

Joanna Pastuszka-Roczek