popularne-ostre-przyprawy

Ostre przyprawy są nie tylko smaczne, ale także pobudzają krążenie i pracę jelit. Po jakie sięgamy najczęściej?

Chrzanisz?

Chrzan to jeden z naturalnych, pikantnych dodatków stosowanych do przyrządzania potraw. Jest on popularny przede wszystkim w Europie Wschodniej i w Azji. W kuchni stosuje się korzeń chrzanu. Najostrzejszy jest chrzan wasabi – bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej, występujący w postaci tartej, w paście lub w proszku.

Ostre przyprawy nie tylko rozgrzewają, ale także mają działanie odkażające i przyspieszają trawienie. Mogą być stosowane w diecie odchudzającej i oczyszczającej. Pomimo swoich zalet nie mogą być używane w nadmiarze. Nie są polecane szczególnie osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego i/lub trawiennego.

A Wy po jakie ostre przyprawy najchętniej sięgacie i dlaczego?

Redakcja