Dieta Włącz do diety...

Popularne ostre przyprawy

popularne-ostre-przyprawy

Ostre przyprawy są nie tylko smaczne, ale także pobudzają krążenie i pracę jelit. Po jakie sięgamy najczęściej?

Dania z pieprzem

Pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Pisaliśmy o nim dokładniej w artykule Temat z pieprzem. Najbardziej popularny jest pieprz czarny, choć i inne (np. pieprz biały, pieprz zielony) są coraz częściej stosowane. Pieprz nadaje potrawom wyrazisty smak. Co ciekawe, pieprz cayenne jest jedyną przyprawą mającą w swojej nazwie „pieprz”, a w ogóle nie zawierającą pieprzu. Jest on bowiem ususzoną, a potem zmieloną ostrą papryką.

Piekło w gębie

… ale dla wielu raj dla podniebienia.
Chili jest jedną z najbardziej znanych pikantnych przypraw. Jest uzyskiwana z bardzo ostrych owoców. Stosowana jest to zup, sosów, marynat czy sałatek.

Kuchenne złoto

Curry wywodzi się z kuchni orientalnej, z uwagi na intensywną żółta barwę, przyprawa ta jest nazywana kuchennym złotem. Curry wytwarzane w regionach Azji Południowej jest bardzo pikantną przyprawą – jej odpowiednio dobrane składniki są palone i prażone, dzięki czemu zyskują barwę ciemnobrązową (a nie jasną jak standardowe curry) oraz odpowiednią pikanterię. Przyprawa świetnie nadaje się do ryżu i kurczaka.

Redakcja

Ostre przyprawy są nie tylko smaczne, ale także pobudzają krążenie i pracę jelit. Po jakie sięgamy najczęściej?

Chrzanisz?

Chrzan to jeden z naturalnych, pikantnych dodatków stosowanych do przyrządzania potraw. Jest on popularny przede wszystkim w Europie Wschodniej i w Azji. W kuchni stosuje się korzeń chrzanu. Najostrzejszy jest chrzan wasabi – bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, przede wszystkim japońskiej, występujący w postaci tartej, w paście lub w proszku.

Ostre przyprawy nie tylko rozgrzewają, ale także mają działanie odkażające i przyspieszają trawienie. Mogą być stosowane w diecie odchudzającej i oczyszczającej. Pomimo swoich zalet nie mogą być używane w nadmiarze. Nie są polecane szczególnie osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego i/lub trawiennego.

A Wy po jakie ostre przyprawy najchętniej sięgacie i dlaczego?

Redakcja

Komentarze (10)

pati25

8 lat temu

Używam przypraw tych ostrych jak pieprz,chrzan.Ale z umiarem.Nie wyobrażam sobie niektórych potraw bez ostrych przypraw.Duża ilość ostrej przyprawy nie jest wskazana jeżeli ktoś ma problemy z układem pokarmowym,hemoroidy,kamicę żółciową

Inga

8 lat temu

Z ostrych przypraw lubię i używam tylko pieprzu i chrzanu.generalne gotuję bardzo łagodnie i nie smakują mi doprawione na ostro potrawy.A o papryczce chili nawet mowy nie ma.Zgaga chyba by mnie spaliła!

drobina

8 lat temu

Lubię ostre przyprawy, łącznie z papryczką chili, którą co roku mam na swojej działce. Ostatnio jednak trochę „zelżyłam” ze stosowaniem tych przypraw;)

mejgosia

8 lat temu

Ja niestety nie cierpię ostrych przypraw! (pewnie dlatego mam problemy z krążeniem! 😉 )Jedzenie to przyjemność, więc nie wyobrażam sobie tej przyjemności z pieczenia w gębie! Kiedyś moja koleżanka stwierdziła że dania bez ostrych przypraw są nudne i monotonne, no i może ma rację, więc ja lubię nudę i monotonię! Dopuszczam do swojego menu chrzan i pieprz, ale w rozsądnych proporcjach! Mysle że predyspozycje smakowe zależą od naszych kubków smakowych , są tacy co nie czują aż tak mocno ! 😉

stazyz

8 lat temu

A ja uwielbiam ostre przyprawy:) Pieprz pod każdą postacią, curry, papryczki, chrzan, dużo by wymieniać:) Dlaczego? Bo nic tak nie nadaje wyjątkowego smaku, jak właśnie takie przyprawy. Inaczej smakuje potrawa do której dodamy mielonego pieprzu, a inaczej kiedy wrzucimy jego całe ziarna.Inaczej smakuje pieprz czarny, a inaczej zielony. Ja ciągle eksperymentuję, zmieniam zwykłe, obyte potrawy w egzotyczne i wyjątkowo smakowite…a do tego szybciej się spalają w naszym organizmie:):)Mniam, mniam::)

dulcynea

8 lat temu

Stosuję wiele przypraw ,te bardzo ostre używam rozsądnie i niewiele. Mąż z synem natomiast bardzo lubią ,te ostre , więc znalazłam złoty środek.Oni sobie przyprawiaja już na talerzu . A jak sie nie da tak ,to ja odlewam sobie swoja porcję a oni doprawiają sobie w trakcie gotowania.

sara

8 lat temu

preferuję bardziej łagodne potrawy,jakoś do ostrej kuchni nie mogę się przemóc,chociaż przyznam się że pieprzu używam nawet sporo

Danusiate

8 lat temu

Nie przepadam za bardzo ostrymi przyprawami – wydaje mi się, że nie pozwalają odczuć prawdzowego smaku potrawy. Ale te wymienione w artykule stosuję – na przykład nie wyobrażam sobie pieczonego kurczaka bez dodatku curry…

Mindi

8 lat temu

Wydawało mi się, że nie używam ostrych przypraw, ale przeczytałam i te wymienione stosuję, ale tylko te i w małych ilościach. Smaku potrawom dodaję poprzez warzywa i zioła.

Zostaw komentarz