Olej z wątroby dorsza - właściwości i zalety stosowania dla Twojego zdrowia
adobestock, grafika dostarczona przez partnera

Olej z wątroby dorsza to nic innego jak dobrze znany tran. Jest bogaty w niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe i przyczynia się do prawidłowej odporności organizmu. Wspiera ciało kompleksowo – wpływa nie tylko na układ immunologiczny, ale i na mózg, wzrok czy serce. Jakie zalety płyną z regularnego spożywania tranu?

Olej z wątroby dorsza – co zawiera?

Tran, olej z wątroby dorsza lub olej wątłuszowy to tłuszcz w stanie ciekłym, otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego, rzadziej z wątroby innych ryb dorszowatych. Swoją popularność zawdzięcza bogactwu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-3, wśród których znajdują się zarówno kwasy EPA jak i DHA. Dodatkowo tran jest również pełen witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Należą do nich przede wszystkim witamina A, E i D. 

Właściwości i zalety oleju z wątroby dorsza

Właściwości tranu wynikają przede wszystkim z jego składu. Kwasy NNKT i witaminy zawarte w tranie wpływają korzystnie niemal na każdy układ w organizmie człowieka:

  • układ odpornościowy – kwasy EPA i DHA mają wpływ na powstrzymanie procesów zapalnych i alergicznych w organizmie i warunkują prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Witamina A wspiera prawidłowy stan skóry i błon śluzowych, a wraz z witaminą D biorą czynny udział w budowaniu odporności i procesach odpowiedzi immunologicznej ludzkiego ciała.
  • układ krwionośny – kwasy omega-3 korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom trójglicerydów we krwi, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i wspierają prawidłowe funkcjonowanie nabłonka wyścielającego naczynia.
  • układ nerwowy – witamina A pozwala na optymalną pracę wzroku, a kwasy omega-3 przyczyniają się rozwoju procesów myślenia, zapamiętywania i poznawania. Jak można przeczytać w artykule o właściwościach oleju z wątroby dorsza – tran ma znaczący wpływ na poprawę pracy mózgu nie tylko u dzieci, ale również u osób starszych. Może okazać się cenny także dla osób borykających się z demencją poprzez wspieranie zapamiętywania. 

Olej z wątroby dorsza – dla kogo?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – dla każdego! Liczne zalety płynące z regularnego spożywania tranu oraz brak przeciwwskazań w jego stosowaniu sprawiają, że jest to uniwersalny produkt. Tran można podawać niemowlętom już od 4. tygodnia życia, wspierając jego odporność i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Olej z wątroby dorsza jest polecany zwłaszcza dzieciom i nastolatkom w okresie dojrzewania. Ma wówczas przyczyniać się do optymalnego rozwoju układu nerwowego, odpornościowego i kostnego. Właściwości tranu przydają się również osobom w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego, mamom karmiącym piersią, rekonwalescentom i osobom starszym

BIBLIOGRAFIA:

  1.  Materac, E., Marczyński, Z., & Bodek, K. H. (2013). Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat Chem Toksykol, 46(2), 225-233.
  2. Lentjes, M. A., Welch, A. A., Mulligan, A. A., Luben, R. N., Wareham, N. J., & Khaw, K. T. (2014). Cod liver oil supplement consumption and health: cross-sectional results from the EPIC-Norfolk cohort study. Nutrients, 6(10), 4320–4337. https://doi.org/10.3390/nu6104320
  3. Dudzisz-Śledź M., Śledź A., Jażdżewski P.: Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka.Medycyna Rodzinna, 2006
  4. ZASADA, Malwina et ADAMCZYK, Aleksandra. Witamina A. Budowa i mechanizm działania. Kosmetologia estetyczna, 2018, vol. 5, no 7, p. 517-521.
  5. Jelińska, M. (2005). Kwasy tłuszczowe-czynniki modyfikujące procesy nowotworowe. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 3(1),