oliwki-recepta-na-dlugie-zycie

Według mitologii drzewko oliwne podarowała Grekom Atena. Zachwyceni darem na jej cześć nazwali swoje najwspanialsze miasto jej imieniem – Ateny. Już starożytni Grecy poznali się na bezcennych właściwościach oliwek dla zdrowia, urody i długiego życia.

Eliksir długowieczności

Bez wątpienia oliwka odgrywała dużą rolę w kulturze, sztuce oraz mitologii narodów śródziemnomorskich.
W starożytnej Grecji gałązki oliwne były symbolem pokoju i pojednania, natomiast drzewka oliwne symbolem długowieczności. Bierze się to z tego, że mogą żyć i owocować nawet 2000 lat.

Zielone czy czarne?

REKLAMA

Które oliwki częściej goszczą na Twoim talerzu? Te zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin. O ich kolorze po prostu decyduje pora kiedy zostają zerwane. Jeszcze niedojrzałe oliwki są koloru zielonego. Po paru miesiącach zmieniają barwę na ciemnofioletową i czarną.

  • Są wtedy skarbnicą drogocennego tłuszczu.
  • Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo
  • Witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.
  • Oliwki są owocami oleistymi, bogatymi w tłuszcze, a więc także w kalorie.
  • Skóra oliwek jest bogata w olejek eteryczny, który nadaje im specyficznego zapachu.

Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. Jednak zajadając się oliwkami skąpanymi w południowym słońcu Hiszpanii, Włoch czy Grecji nie należy myśleć o kaloriach. Każda oliwka to bezcenne właściwości odżywcze dla naszego zdrowia oraz smak, który przywołuje wspomnienia bądź marzenia o malowniczych gajach oliwnych Południowej Europy.

Na śródziemnomorskim talerzu

Warto wiedzieć, że litr czystej oliwy powstaje z 5 kg oliwek. Jest ona podstawowym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni – uważanej za najzdrowszą dietę do stosowania na co dzień. Śródziemnomorska dieta jest nie tylko zdrowa i bardzo wartościowa, jest przede wszystkim wyśmienita. Południowcy potrafią cieszyć się z pysznego jedzenia, tak dobrze jak cieszą się z życia. Dobre jedzenie jest nieodłączna częścią szczęśliwego życia.

Na zimno i na gorąco

Wbrew powszechnym opiniom oliwę można warto wykorzystywać nie tylko do zimnych potraw, nawet rozgrzana na patelni zachowa swoje bezcenne właściwości.
Temperatura wrzenia oliwy z oliwek jest dużo wyższa niż pozostałych oliw czy tłuszczów. W ten sposób – według swojego wskaźnika kwasowości – oliwa może być podgrzana do temperatury 230°C, podczas gdy temperatura oleju arachidowego nie może przekraczać 200°C, słonecznikowego 170°C i masła 110°C.

Oliwa – bogactwo zdrowia i urody:

  • Przeciwdziała astmie
  • Przeciwdziała chorobom serca
  • Zwiększa przyswajalność witamin
  • Ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy – leczy choroby wątroby, żołądka oraz zaparcia
  • To prawdziwy eliksir piękna – jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry

Nic dziwnego, że od starożytnych czasów aż do dnia dzisiejszego drzewo oliwne i jego błogosławiony owoc jest symbolem mądrości, pokoju, zdrowia i siły. Zasmakujmy się w tych owocach i jedzmy je na zdrowie i piękny wygląd.

Zuzanna Górka

14 KOMENTARZE

  1. Ja za to oliwki uwielbiam.Dodaję je do wielu potraw,bo nadają specyficznego smaczku.Ale faktem jest,że jak pierwszy raz zjadłam oliwkę,to zrobiło mi się niedobrze.Mieszkałam wtedy we Włoszech i do posiłku jako przystawkę podano takie długie,grube paluszki,plasterki prosciutto i wielkie oliwki z Gaety.I z czystej ciekawości spróbowałam.Później to odchorowałam,ale w końcu nauczyłam się jeść oliwki,tym bardziej,że tam,gdzie mieszkałam,był sad oliwny.

  2. Ja też nie przepadam za oliwkami, ale ze względu na ich walory zdrowotne dodaję je do sałatek – jako jeden z wielu składników da się je przemycić bez problemu. A oliwy z oliwek używam bez przerwy i niemal do wszystkiego. Przede wszystkim na jej bazie robię sosy sałatkowe.

  3. Jest również na naszym polskim rynku w sklepach mnóstwo kosmetyków z oliwką.Nie zdecydowałam się ich kupić,gdyż czytałam o kremie Doliva właśnie z oliwek,że ma brzydki zapach.I w ogóle wszystkie kosmetyki z oliwek.Być może teraz te nowsze brzydko nie pachną

  4. Dziwię się ludziom ,którzy przepadają za oliwkami i traktują je jak rarytas ,ja nie odczuwam w nich żadnego fascynujacego mnie smaku.Olej -tak jak najbardziej- stosuję.A kremy oliwkowe są znakomite.No i oliwki mają właścwości zdrowotne, choć ostatnio przestraszył mnie artykuł,że olej z oliwek zawiera zbyt dużo kwasu omega 6 i może powodować raka piersi w okresie po menopauzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ